Op blote voeten gestoken in hippe instappers kroop wethouder Martin Wörsdörfer diep door het stof: de gang van zaken werd betreurd, ze waren ernstig tekortgeschoten en op zijn minst onvolledig. Ook waren ze zelf enorm geschrokken van het rommeltje waar geen serieus dossier onder lag.

Maar het college van B&W in Oostzaan kwam tijdens een extra raadsvergadering met de schrik vrij na de indiening van een motie van afkeuring tegen de wethouder.

Het college moest zich verantwoorden voor de manier waarop ze de raad hadden geïnformeerd over de APV-route voor het inrijverbod – of beter gezegd, voor het gebrek aan informatievoorziening. Omdat PvdA- en VVD-raadsleden niet instemden met de motie, blijft Wörsdörfer (en het bestuur) zitten met “genoeg vertrouwen” om door te gaan. 

De volledige oppositie, bestaande uit CDA, D66, GroenLinks en Oostzaan Natuurlijk!, diende de motie van afkeuring in. Ze hadden voorafgaand aan de raadsvergadering al aangegeven dat ze een motie zouden indienen, maar niet welke. Uiteindelijk bleek het dus om afkeuring te gaan, de mildere versie van wantrouwen. Omdat PvdA- en VVD-raadsleden loyaal aan het college bleven en tegen de motie stemden, haalde deze het niet en blijft wethouder Martin Wörsdörfer en ook de rest van het college voorlopig aan. 

Boetekleed

Tijdens de vergadering eisten de oppositiepartijen antwoord op een twaalftal vragen over de onvolledige dossiervorming en de gebrekkige informatievoorziening aan de raad rond het dossier van het inrijverbod. Tijdens het beantwoorden van de vragen erkent Wörsdörfer de situatie en trekt hij het boetekleed aan en reageert hij op de vraag waarom het advies om de raad te informeren niet is opgevolgd: 

“We kregen ambtelijk het advies om de raad te informeren dat we de eerste gemeente zijn die zo’n inrijverbod op deze manier wil regelen, en dat de kans aanwezig is dat de rechter negatief zou oordelen met alle financiële gevolgen van dien. Maar dat advies is niet opgevolgd. We hebben hierin verzuimd, en dat is een ernstig verzuim. We hebben niet kunnen vinden waarom dat advies niet is opgevolgd.”

Wörsdörfer reflecteert op het proces en noemt het “niet best en slecht.” Hij benadrukt dat er in de toekomst, om deze situatie te voorkomen, geen andere optie is dan, zoals D66-raadslid Siefko Julius al eerder stelde, vragen te stellen, door te vragen en alles zwart op wit te krijgen. Hopelijk zullen raadsleden en journalisten van De Orkaan in de toekomst geen zwartgelakte dossiers meer tegenkomen. Daarnaast geeft hij aan dat de juristen die hebben geholpen bij het dossier, en die anoniem willen blijven, niet opnieuw zullen worden benaderd om Oostzaan bij te staan in welk dossier dan ook.

Burgemeester Polak moest verantwoording afleggen voor zijn onjuiste communicatie over de vraag of de invoering van de bestuurlijke boete was afgestemd met het Openbaar Ministerie en de politie. Op deze vraag had hij eerder “ja” geantwoord, maar achteraf gaf hij aan dat hij dit niet zo bedoeld had. “Ik betreur het enorm dat hier onduidelijkheid over is ontstaan.” Hij stelt dat hij bedoelde dat hij de situatie “in de breedste zin van het woord” had besproken, maar dat hij duidelijker had moeten zijn.

Toch motie van afkeuring ondanks openheid

Raadslid Siefko Julius (D66) was onder de indruk van de openhartigheid van het college.

“Men is door het stof gegaan in niet mis te verstane woorden. Dit is in bestuursland niet iets wat heel gebruikelijk is, maar wordt door ons zeer gewaardeerd.” 

Maar ondanks de openheid blijft de oppositie zeer kritisch en benadrukt dat er eerder in het dossier had moeten worden ingegrepen, dat er beter had moeten worden gecommuniceerd en dat er duidelijker inzicht had moeten worden gegeven in de problemen. Raadslid Boshoven (CDA) geeft aan dat haar fractie de situatie vervelend en zorgelijk vindt. 

“Het raakt ons zelf emotioneel, moet ik u bekennen. We moeten er toch op kunnen vertrouwen dat een dossier met zoveel impact professioneel wordt uitgevoerd, dat de dossiervorming op orde is en dat de beantwoording van en het delen van informatie onomstotelijk is?”

Na opnieuw een verhaal van Wörsdörfer dient raadslid Sarah van Brussel (GL) namens de oppositie een motie van afkeuring in tegen Wörsdörfer, ondanks de openheid van het college. Ze legt het doel van deze motie uit: ondanks het boetekleed moet ervoor gezorgd worden dat dit nooit meer gebeurt.

Raadslid Bart Baaten (VVD) erkent dat er fouten zijn gemaakt en dat er geen sprake was van serieuze dossiervorming. Dergelijke fouten mogen niet meer voorkomen. Bovendien vindt hij de verontwaardiging opmerkelijk, vooral omdat GroenLinks en Rob Monen van Oostzaan Natuurlijk! in bepaalde mate ook bij het proces betrokken waren. Volgens hem lost een motie van afkeuring tegen de wethouder niets op, en daarom stemmen ze tegen. Ook de PvdA steunt (zoals verwacht) de motie niet. Nijssen spreekt namens het college en beschouwt de motie tegen zijn collega als “zeer ongepast,” daarom houdt hij zijn reactie opvallend kort (zie video onderaan het artikel voor de reactie van Julius (D66) hierop).

Verkeerd inlichten onacceptabel

De situatie rondom de bestuurlijke boetes voor sluipverkeer en het inrijverbod in de Kerkstraat en De Haal zorgde vandaag voor een spannende avond. Het college had een nieuwe regeling ingevoerd om sluipverkeer tijdens de spits te beboeten en had de gemeenteraad verzekerd dat de Officier van Justitie akkoord was, maar dit bleek niet het geval te zijn. Dit wordt hen zwaar aangerekend, want de raad verkeerd inlichten is uit den boze.

Ondanks deze onjuiste informatie werd de regeling ingevoerd, maar in juni 2024 door de rechter vernietigd omdat deze juridisch niet houdbaar was. Hierdoor bleef de gemeente met een jaarlijks tekort van € 570.000 zitten. Tijdens de raadsvergadering moest het college zich verantwoorden voor de gemaakte fouten en de gebrekkige informatievoorziening aan de gemeenteraad, en door het stof zijn ze zeker gegaan. De oppositie heeft niets van hen heel gelaten.

Na de afgewezen motie van afkeuring voelt wethouder Wörsdörfer nog “genoeg vertrouwen” om door te gaan, maar de politieke verhoudingen zijn flink onder druk komen te staan. De komende tijd zal duidelijk worden of het vertrouwen in het college daadwerkelijk hersteld kan worden. Eén ding is zeker: het dorp verkeert in een bestuurlijke chaos. 

Zie hieronder de reactie van raadslid Siefko Julius van D66 na de raadsvergadering:

Lees ook:

Door: Nick Boeske. Info: Extra raadsvergadering Oostzaan en eerdere artikelen. Foto’s: De Orkaan.