Pointer, het journalistieke onderzoeksprogramma van de KRO NCRV, besteedt komende maandag aandacht aan de omstreden bemestingsmethode bokashi die ook in Zaanstad wordt toegepast.
Zaanstad speelt zelfs een hoofdrol in het programma dat morgen (Maandag 13 september) om 22:15 op NPO 2 wordt uitgezonden.
Bokashi is “gefermenteerd organisch materiaal” (verrotte bladeren) bestaand uit groenafval en maaisel een week of acht is bewaard en vervolgens als compost wordt gebruikt. Pointer:
“Dat het niet overal goed gaat blijkt in Zaanstad waar bokashi de gemoederen de afgelopen weken behoorlijk bezig hield. Bewoner Aart van Opstal benadert ons. Diverse parkjes in de gemeente lagen, tot ontsteltenis van bewoners, bezaaid met resten plastic. Wat bleek: het was geen zwerfafval, maar plastic dat in de onlangs verspreide bokashi zat.
Bij het verzamelen van bladeren en groen afval in de herfst was het plastic afval er niet goed uit gehaald. En daardoor zat het na een aantal maanden fermenteren ook in de bokashi. Na aandringen van bewoners en een aantal politieke partijen heeft de gemeente Zaanstad de proef voorlopig stopgezet. Bewoner Aart van Opstal noemt het ongelofelijk wat er is gebeurd. “Het is een schandaal. Het lijkt wel of de gemeente op een goedkope manier van z’n straatafval af wil komen.”
Lees hier het bokashi-dossier van De Orkaan, we schrijven er al sinds april 2020 over.
Mee eens dat de materialen schoon moeten zijn. Maar het is wel makkelijk om de "bron" te vergeten. Mensen, inwoners van Zaanstad laten afval zwerven. Dit afval gaat mee in het proces van de bokashi en komt dus weer in beeld als het wordt uitgereden. Is verbranden van het materiaal waar nu bokashi van gemaakt wordt een optie??
Wormencompost gebruiken, dat is mooie rulle zwarte grond die je eventueel kunt zeven voor je het uitstort. En het riekt niet!!!
Heb al jaren een biocom en dat gaat heel goed.
Ik ben bang dat Bokashi door dezelfde club handige praatjesmakers is bedacht als het zonnefietspad en de plantenenergie oo het Hembrugterrein. "Laat de subsidie maar komen!" En onze gemeente is helaas gevoelig voor mooie groene praatjes...
Ik zie hoe mijn groene idealen verkwanseld worden door mensen met een andere agenda ( lees: financieel gewin), hoe goedwillende mensen getreiterd worden en op kosten gejaagd worden, hoe juist de mensen die geen geld hebben om het duurzamer aan te pakken financieel gestraft worden met hoge gasprijzen, belast worden met opgedrongen woningverbeteringen met bijpassende woonlastenverhoging, of milieuzones waar ze met hun oude auto niet in mogen, hoe zonneakkers het landschap verpesten, hoe boeren kapot worden gemaakt en windmolens in natuurgebieden worden gezet.. (tel er nog de gasboringen onder de waddenzee bij op...wat weer precies NIET een groene maatregel is)
Is dit het Nederland waar clubjes als Urgenda op hoopten?
Dit is niet de groene toekomst waar ik vroeger van gedroomd heb!!!
Goed verwoord! Helaas moet ik het voor honderd procent met u eens zijn!