Wij hadden er nog nooit van gehoord, van ‘Platting’. Maar sinds deze week weten we dat het goed zit met de platting van molen de Pauw in Nauerna. Daar is de platting namelijk bedekt.
OtterDVD zette een filmpje van het gebeuren online en legde bovendien uit wat het precies inhoudt.
De stelling van een molen wordt ook wel de ‘gaanderij’ of de ‘balie’ genoemd, het is de balustrade die rond de molen loopt en die gebruikt wordt om de de molen te bedienen. Vandaar dat we dat een stellingmolen noemen.
Bij molen De Paauw (een hennepklopper) wordt die stelling gedeeltelijk gevormd door het dak van de molenschuur. In de Zaanstreek wordt dat de “platting” genoemd.
Bij De Pauw is recent het dak van de molenschuur, en daarmee ook een deel van de stelling gereed gekomen. Op onderstaand filmpje is dat te zien.
De bastvezels van hennep is grondstof voor touwwerk als kabelgaren en stroppen en voor weefsels als zeildoek en jute zakken. Jute wordt ook gebruikt als ‘rug’ (ondergrond) voor linoleum. Linoleum wordt gemaakt van lijnzaadolie, aangevuld met kurk of houtmeel en hars op een ‘rug’ van jute. lle deze grondstoffen werden door molens in de Zaanstreek geproduceerd.
Restaurator Bart Nieuwenhuijs en loodgietersbedrijf Rob Wouda uit Krommenie verleenden hun medewerking aan de verbouwing en het filmpje van OtterDVD.
Mijn huis in Koog aan de Zaan is gebouwd door mijn grootvader, Gerbrand Houwertjes, timmerman/aannemer. Hij was nog oorspronkelijk opgeleid als molenmaker. Hij heeft dit huis voor zichzelf gebouwd en ik ben de derde generatie die er in woont. Het beloopbaar dak van mijn bijkeuken is altijd door de hele familie "de platting" genoemd. Nu weet ik pas waar dit woord zijn oorsprong vindt. Toch zo leuk dat dit oude molenwoord "platting" weer tevoorschijn komt.
Kijk, daar doen we het dus voor!