De grijze bak heeft z’n langste tijd gehad. De bak krijgt een oranje sticker en is daarna alleen nog maar bedoeld voor ‘plastic, blik en drinkpakken’.
In plaats van elke 14 dagen, wordt de grijze/oranje bak nu nog maar eens per vier weken opgehaald. Is dat genoeg?
Wat doet het voorjaarszonnetje met de plastic verpakkingen en de lege melkpakken? En doorstaat de bak een hittegolfje?
De afgelopen maanden is begonnen met de nieuwe manier van inzamelen, in de eerste helft van 2020 moet het in het grootste deel van Zaanstad zijn ingevoerd (kijk hier voor de planning).
Het nieuwe systeem met 3 bakken (papier, plastic/verpakkingen en GFT) geldt alleen voor woningen met een tuin, Zaanstad: “het restafval dat overblijft, brengt u naar de dichtstbijzijnde ondergrondse container.”
Petra Hoogkamer woont in Rooswijk waar het nieuwe scheiden al is ingevoerd, helemaal tevreden is ze nog niet, ze Whatsappte naar de gemeente:
“Geachte wethouder van afval, beste HVC. Onze kliko is vol, komt u ‘m legen? 3 weken en we moeten nog 1 week. Huishouden 3 pers. Die goed kijken dat ze geen plastic kopen. We redden het niet… En die stank… nu al. Mijn bak staat in Rooswijk, fijn dat u ‘m voor ons legen als ie vol is, zodat we niet hoeven te wachten tot 5 maart.”
Zaanstad appte terug: ze gaan niet over het afval, dat doet HVC…
Ik heb sinds 2014 gevraagd aan HVC om een ondergrondse container te plaatsen voor plastic afval. Inmiddels is het 2019 en er staan nu een container die nog ingegraven moet worden. Dank aan mijn zoon die het uitgezocht heeft.Er staan inmiddels 2 vuilniszakken klaar.
Hulde HVC!!!
Het is trekken aan een "dood paard".
Waarom hebben webhet over 2 of 4 weken? 3 weken lijkt me optimaal als ik het zo inschat.
Waar ik moeite mee heb is dat er een vrij lange proef is geweest met het 1x per 4 weken ophalen van het plastic afval. Voor de betrokken bewoners is dat nogal ondoorzichtig verlopen: ik kon nergens feedback geven, alsof onze beleving niet relevant was. Ik kan me bijvoorbeeld niet herinneren ooit een enquête of zo te hebben gezien.
Het lijkt er zo op dat HVC vooral heeft gekeken naar de uitvoerbaarheid hiervan en niet naar het dienstverlenende aspect. Dat zou zonde zijn.
Het zal mij benieuwen hoe het allemaal gaat lopen.
Éens per 4 weken de plastic bak legen is te weinig.
Het zullen wel prijsafspraken zijn met de gemeente anders kan ik het niet verklaren waarom de afvalbakken bij winkelcentra vaak overvol zijn en het logische vervolg is dat mensen hun afval naast de containers dumpen.
De oplossing is natuurlijk vaker de containers legen, maar nee, de gemeente denkt met Handhaving de oplossing te hebben !
Als handhaving iemand op heterdaad betrapt als hij of zij een zak naast een container zet dan levert dat de gemeente € 140,- op!
Handhaving wordt langzaam maar zeker de goudmijn van Zaanstad, ze lopen als havikken door het Centrum te loeren op foutparkeerders, ze jatten je fiets als je even een visje aan het eten bent en ze loeren op illegale bouwsels in Westerkoog!
Zuiver een centenkwestie. In Rooswijk is de papierbak legen op een woensdag 1 keer per maand komen te vervallen. Gebeurt nu 1 keer per 4 weken op de vrijgevallen vaste ophaaldag dinsdag. Daarmee bespaart HVC 1 uit 9, ruim 10%. Zou wel zo fatsoenlijk zijn deze besparing terug te geven aan de burgers!
Mijn plasticbak is al na twee weken vol. Resteert daarom Hi et anders dan net als voorheen met elke extra zak plasticafval naar het verzamelpunt te gaan.
Leuk appje van Zaanstad maar het berichtje is niet helemaal juist volgens mij, had moet luiden; "U betaald wel aan ons, maar verder willen wij ons er niet mee bemoeien." Inderdaad de gemeente heeft hebben het ophalen uitbesteed maar is wel verantwoordelijk naar haar burgers.
Helemaal mee eens
Persoonlijk vind ik het wel een sooitje, vele ouder mensen laten hun boodschappen thuis brengen, dat wil men oud worden in je buurt en huis. Geweldig idee. Nou heb ik enige tijd geleden met div. mensen van hvc en de gemeente zitten te praten over het probleem scheiden van afval. Men vind het ook heel gewoon als je de boodschappen thuis laat brengen dat het afval ook weg gebracht word door de gene die ze komt brengen. Geweldig toch, zo redeneert men echt.Dit was het antwoord van hvc en gemeente, zal er geen namen bij zetten.Maar ook dit te triest voor woorden. Ik vind het hele scheiden van afval achterhaald.
heeel simpel... plastic bak bijna vol... lekker in de restafval... dat wil men blijkbaar....
Zaanstad besteed het toch uit aan hvc?
Siem, je hoeft niet te lopen, fietsen mag ook.
Maar ik fiets wekelijks met een vuilniszak plastic naar de Molenwerf
Ik hoop dat de bakken voor plastic bij het winkelcentrum blijven staan dan mag de gemeente de grijze bak bij mij komen ophalen, dat scheelt weer ruimte, de papierkliko met het blauwe deksel heb ik ook laten ophalen, ik breng mijn oud papier toch wekelijks naar KFC.
Beste Egbert , persoonlijk fiets ik ook maar ik woon ook niet het verst van het winkelcentrum.
Maar als er 4 containers naast elkaar staan waarom moet je dan voor de 5e naar het winkelcentrum??
Ook over de grijze zakken hoor ik alleen de directeur van de afvalverwerking.
Helaas hoor ik regelmatig:" ik ben geen voddenraper, die met een zak gaat lopen zeulen. Dus gewoon bij het restafval want die is lekker dichtbij"
In de wijken waar plastic opgehaald wordt worden gratis zakken uitgedeeld!?
En de sjouwers mogen ze zelf kopen.
Geen echte stimulans
"Zaanstad appte terug: ze gaan niet over het afval, dat doet HVC…"
Het afschuiven van een manco in de organisatie door de Gemeente Zaanstad.De schaamte voorbij.
Zaanstad is toch de opdrachtgever, HVC voert het uit.
Chrissy en hans
Tja, zo zijn ze dus. Bedenk maar dat deze nieuwe afvalinzamelingmethodes weinig te maken heeft met het milieu maar hoofdzakelijk met de kosten, lees verdiensten van zaanstad.
Ze gaan niet over het afval ? En als jij een zakje naast de container zet komt handhaving Zaanstad toch ook controleren ? En niet HVC ?
Of heb ik dat nu weer mis ?
Maar ja, dat brengt weer geld op natuurlijk.
Een onjuiste voorstelling van zaken. Opbrengsten van de afvalstoffenheffing en de reinigingsrechten mogen niet meer dan kostendekkend zijn. De gemeente mag met beide belastingen geen winst maken om daarmee andere gemeentetaken te financieren. (bron: VNG-brochure)
Wie controleert dat?
Ok,als dat dan zo is zal de afvalheffing dus omlaag gaan.
Trouwens,tekorten aan de ene kant worden al jaren uit andere potjes aangevuld.
Onbegrijpelijk vindt ik het dat er in sommige wijken plastic opgehaald wordt en in Westerkoog er slechts één plek is waar iedereen zijn/ haar plastic naar toe mag brengen. Vier weken is misschien wat lang tussen legingen maar 3 kilometer lopen met een zak plastic is ook geen pretje.
Waarom de bovengrondse extra plastic-verzamel-containers( niet de drie ondergrondse) niet op verschillende plekken in de wijk gezet?
Bij voorbeeld naast de glas-, papier- en kledingcontainers op de Glazenmaker?
Ik denk dat dit het ingeleverde hoeveelheid sterk zal vergroten!
En waarom wordt er nergens melding gemaakt dat grijze vuilniszakken vol met plastic afval vaak in het restafval verdwijnen omdat de sorteerders niet kunnen zien of er plastic in zit of vuile luiers, groenteafval of ander vuil dat het sorteersysteem vast laat lopen???
P.s. Er staan ook nog restafvalcontainers bij de Glazenmaker dus waarom die ene container voor plastic niet???