Zodemieters wat hebben we ons verschrikkelijk voor de gek laten houden, zeg.

Er zou energie opgewekt worden uit planten op het Hembrugterrein en dat zou niet alleen een baanbrekende innovatie zijn, maar ook een wereldwijde primeur.

‘Innovatie’ is natuurlijk heilig, helemaal als je de woorden ‘duurzaam’ en ‘groen’ toevoegt. Het verdraaien of verdoezelen van de waarheid valt bij ons minder goed.

Er klonk in november 2014 luid applaus toen de 300 LED-lichtjes op het Hembrugterrein op miraculeuze aansprongen, ‘aangedreven door energie die werd opgewekt uit de wortels van levende planten’.

Verbindende hoogwaardigheidsbekleders verdrongen zich om het wonder toe te juichen, met oud-minister Jacqueline Cramer voorop.

De 300 LED-lichtjes sprongen inderdaad aan, maar dat kwam door een stiekem aangebracht batterijtje, dat ervoor zorgde dat de show door kon gaan.

De e-plants op het Hembrugterrein werkten namelijk niet, en ze hebben ook in de jaren daarna niet geleverd. Met enige regelmaat checkten we, maar nooit hebben we de lampjes op branden kunnen betrappen.

plantjes in 2014

Ook vroegen we bij Rijksvastgoed en Plant-e om informatie en updates. In 2015, 2016, en in 2017 verzamelden we de volgende reacties: Volgende maand werkt het!’, ‘Het wordt iedere keer een stukje robuuster, dus wie weet binnenkort!’, ‘Voor kerst zie je iets!’, ‘Het heeft onze aandacht!’, ‘Naar verwachting zal het systeem binnen enkele weken ‘weer’ volledig werken!’ Pardon.. ‘weer‘?

Er kwam niks, nimmer nooit niet. De plantjes verpieterden, verrotten, en gaven geen licht met hun actieve kriebelworteltjes.

Afgelopen week zagen we dat alles is weggehaald. Opgedoekt. De plantjes, de ledverlichting en de installatie.

Hier stond ooit de installatie…

Plant-e weet in het portfolio een positieve draai aan het debacle te geven, want als ze ergens innovatief in zijn dan is het in hun communicatie: de installatie ‘het eerste commerciële modulaire systeem’ is door het Rijksvastgoedbedrijf opgeslagen er zal gezocht worden naar een nieuwe plek.

Sommetje

Volgens e-plant is 15 vierkante meter voldoende om een mobiele telefoon op te laden, en als je je dak volledig met e-planten zou bedekken, zou je je “halve huishouden” van energie kunnen voorzien. Huh? Een gemiddeld dak beslaat zo’n 50 vierkante meter. Met twee mobiele kinderen, een appende man en een swipende vrouw alleen al, kom je al keihard tekort.

iet wiet waait is eerlijk weg

Gelukkig hebben we Solaroad nog. Oh… wacht!