Wie bij Albert Heijn in winkelcentrum het Kaaikhof in Saendelft (Assendelft) gaat shoppen moet niet gek opkijken als er klanten met hun fatbike naar binnen rijden. Fietsen in het voetgangersgebied is overigens eerder regel dan uitzondering. Begin dit jaar raakte een agent verwond bij een aanhouding van een 13-jarige jongen. Vorige week werd verderop in de wijk een 19-jarige Assendelftse onder bedreiging van een vuurwapen beroofd.
In en rondom het winkelgebied ervaren inwoners, ondernemers en bezoekers op straat ‘structureel overlast’ vond Zaanstad al in november 2022. Vanaf 1 december 2022 kan aan overlastgevers een ‘verblijfsontzegging’ worden opgelegd. Maar de overlast lijkt daardoor niet te verdwijnen.
Sodom en Gomorra
Op vrijdag, 17 november liep DZ-raadslid Marianne Doeves-De Boer met andere raadsleden door het Kaaikhof en de omliggende wijk, “onder aanvoering van een groep bewoners, jongerenwerkers, wijkmanager Eric van Druenen, wethouder Jeugdbeleid Groothuismink en de winkeliersvereniging” aldus een verslag van Jos Kerkhoven op de site van DZ:
“de bewoners en de winkeliersvereniging lieten ons weten dat het nog immer een ‘Sodom en Gomorra’ is op deze plek. (Brom)fietsers, racen nog immer door het winkelcentrum, wat een voetgangersgebied is voor het winkelend publiek. Opgeschoten tuig wat op fatbikes door de Albert Heijn heen crost, aldus de winkeliersvereniging. Op grote schaal overlast, welke bestaat uit bedreigingen, vernielingen, vervuiling, drugsdealen etc.”
Volgens Kerkhoven hebben handhaving en politie “andere prioriteiten, want die zijn nauwelijks te zien aldus de bewoners.”
Handhaving
DZ-raadslid Marianne de Boer stelde samen met Natasja Cornelisse (PVV) vragen aan burgemeester Hamming en wethouder Groothuismink over de “steeds verder toenemende overlast in Saendelft.”
“Twee agenda-initiatieven, een (aangenomen) motie, verschillende gesprekken met burgemeester Hamming en wethouder Groothuismink inclusief een aantal toezeggingen hebben nog steeds niet geleid tot actie. Er ligt (nog) geen plan van aanpak, ondanks dat deze is toegezegd dat het na de begrotingsbehandeling zou worden toegestuurd. En we zien nog steeds geen intensivering van handhaving en politie aan de repressieve kant en intensivering van het jongerenwerk aan de preventieve kant.”
De Boer en Cornelisse zijn voor activiteiten, zorg en aandacht voor de 1.000 jongeren die dat nodig hebben, “maar als we niets doen aan de 50 raddraaiers is het dweilen met de kraan open.” Volgens de vragenstellers worden jongeren geronseld voor steeds verdergaande criminele activiteiten. Zij stellen ook dat opgelegde gebiedsverboden niet altijd gehandhaafd worden. Volgens De Boer voelen bewoners en ondernemers zich ‘een roepende in de woestijn’: “er wordt geen actie ondernomen op meldingen.”
Kunstwerk
De Boer gaf aan dat het plan van aanpak al voor de zomer klaar zou zijn dat maar het er nog steeds niet lag. Burgemeester Hamming toonde begrip: “uw zorg is ook onze zorg” en gaf aan dat hij bijna wekelijks in de wijk is en er al veel was gebeurd: “We hebben een kunstwerk* geopend en we zijn bij een VR-game geweest waardoor jongeren bewust worden van wapengebruik.”
Het beloofde gebiedsplan had Hamming liever ‘gister dan vandaag’ aan de raad gestuurd, maar het komt pas in januari bij het college en daarna wordt het naar de raad gestuurd. Ook wethouder Natasja Groothuismink (ROSA) beloofde binnen een paar weken een Raadsinformatiebrief over de situatie.
Eenvoudig was het niet volgens de burgemeester, bij handhaving waren ‘capaciteitsprobleem en vacatures’, hij ging wel een bos bloemen bij de overvallen vrouw bezorgen. Zaanstad zette handhavers in, “maar we moeten wel iemand op heterdaad betrappen, we kunnen niet een handhaver daar de hele dag neerzetten”. Dat ging er niet in bij De Boer: “iedereen fietst daar, het is niet ingewikkeld om vast te stellen dat dat niet mag.”
De Boer benadrukte dat er al twee jaar geleden is gevraagd om maatregelen. En dat het voor de zomer beloofde gebiedsplan pas in januari kwam, vond ze teleurstellend: “er moet echt meer tempo op.”
Hamming: “wij vinden dat het integraal moet worden aangepakt, maar we hebben al heel veel maatregelen genomen. Groothuismink: “de wijkmanager gaat kijken wat en wanneer opgepakt kunnen worden.”
Door Piet Bakker. Bronnen: vragen DZ, site DZ, vragenuur Zaanstad Beraad 23 november 2023, eerder nieuws op De Orkaan. Foto van site DZ: raadsleden op bezoek bij het Kaaikhof.
Misschien moet er meer aandacht besteed worden aan de jongeren zodat ze zich niet gaan vervelen en betrek de jongeren wat zij zouden willen maar het moet wel redelijk zijn we hoeven ze niet te pamperen.
Voor de gewone mensen die boodschappen in het Kaaijkhof doen zou het inderdaad aangenamer kunnen worden met een gesloten overkapping zodat je boodschappen niet wegwaaien uit je mandje.
Het is jammer zo'n grote wijk inmiddels en dan een onprettig winkel gebied.
Alles wat in het artikel staat klopt precies. Vaak opstootjes in het winkelcentrum; echt hele roedels hangjeugd die urenlang rondhangen en ook duwen en schreeuwen tegen winkeliers. Heel veel fietsers in Kaaikhof op de voetpaden.
Ik woon daar en kreeg vorig jaar zomaar in ene een stoeptegel door mijn raam gesmeten door 2 jongens. De politie kwam wel maar deed niets toen de daders notabene langsreden in het zicht van de surveillance wagen.
Fietsen worden ook vaak gestolen of op het fietspad gegooid door lachende langsrennende jongeren als je je fiets voor je deur laat staan.
Ook in Albert Heyn is er jeugd die afval in gangpaden achterlaat en tegen je aan rent en meiden die colaflessen expres op de grond gooien en wegrennen. De stoepen en fietspaden in de hele wijk zitten helemaal vol met kauwgom en de tunnel ook.
Plus graffiti overal. Er werd mij drugs aangeboden door een ongeveer 13 jarig meisje in de Jan Brassertunnel. Overal in de tunnel en bij het Vmbo ligt troep en kots bij het station. Er gaat ook geen dag voorbij of er komt politie langs met gillende sirenes en minstens eenmaal per week een politie helicopter met zoeklicht boven de wijk. We schamen ons dood tegenwoordig om te zeggen dat we in Saendelft wonen. Saendelft is gewoon een ghetto. De 'valvelas' van Zaanstad! Het nieuwe Bijlmer.
Dag mevrouw en meneer van “ De orkaan”,
Vreemd dat u in uw bovenstaande stuk de ene na de andere Bijbelse zin aanhaalt, met Sodom en Gomorra, een roepende in de woestijn en wanneer ik eens een bijbels stukje in m’n reactie schrijf wordt het NIET geplaatst. Hoe dan?
Ik woon redelijk dicht bij het winkelcentrum, en kom er regelmatig. Het klopt dat er regelmatig mensen door het voetgangersgebied fietsen. En er zullen heus wel eens problemen zijn met jongeren. Maar ik heb persoonlijk nog nooit ergens last van gehad of me onveilig gevoeld. Ook niet als ik een keer ‘s avonds in het winkelcentrum kom.
Het dealen van drugs heb ik wel een keer gezien in de Jan Brasser tunnel bij het station.
Het waait daar altijd,maak het winkelcentrum overdekt met een draaideur.
Als je het goed organiseert, kan je tijdelijk een buurtpreventie met elkaar opzetten.
Doel van buurtpreventie is het creëren en in stand houden van een veilige en leefbare buurt waar sprake is van een goede sociale cohesie. Bewoners, politie en gemeente zorgen er in die buurt samen voor dat bepaalde vormen van criminaliteit zoals vandalisme en verstoringen van de openbare orde, maar in bijzonder woninginbraken worden bestreden. Dit kan door extra op te letten en meer betrokken te zijn bij de straat, buurt of het dorp waar men woont.
Aanmelden kan hier https://buurtpreventiezaanstad.nl/assendelft-buurtpreventie/