Wie fanatiek naar een huis zoekt, maakt in de toekomst meer kans op een sociale huurwoning.
Ook gescheiden ouders die voor kinderen zorgen, ouders met kinderen die inwonen en jongeren die nog thuiswonen en in een ‘problematische situatie’ zitten gaan in de toekomst meer kans maken.
Tot dusver telde vooral de inschrijfduur mee bij het toewijzen van een sociale huurwoning, naast zaken als een urgentie. Deze worden nu aangevuld met de nieuwe voorwaarden.
Het systeem zou moeten worden ingevoerd in Zaanstreek-Waterland, Amsterdam en Amstelland-Meerlanden. In juni kunnen mensen hun mening over het systeem geven. De planning is om het systeem medio 2021 in te voeren.
Wat houdt het nieuwe systeem in?
- Wachtpunten (inschrijftijd): per jaar wordt één wachtpunt opgebouwd. Wachtpunten zijn de basis en lopen altijd door.
- Zoekpunten: per maand wordt één punt opgebouwd met een maximum van dertig punten. Je krijgt die punten als je minimaal 4 keer per maand actief zoekt.
- Situatiepunten: per maand wordt één punt opgebouwd met een maximum van twaalf punten. Die ‘situaties’ zijn: gescheiden ouders die voor kinderen zorgen, ouders met kinderen die ergers ‘inwonen’ en jongeren die thuiswonen en in een ‘problematische situatie’ zitten.
Wethouder Songül Mutluer zegt in het persbericht van Zaanstad:
“In het nieuwe voorstel zit wat ons betreft vooral de meerwaarde in de aandacht voor specifieke groepen, waarbij bepaalde situaties met kinderen en jongeren extra zwaar wegen. Er komt nu een betere balans tussen deze groepen en de ruimte voor reguliere woningzoekenden. En voor Zaanstad geldt dat we sowieso de wettelijke ruimte om eigen inwoners voorrang te geven maximaal blijven benutten.”
Hier het filmpje met de uitleg:
Van 2 juni tot en met 28 juli kunnen inwoners hun reactie geven op het voorstel bij de gemeente Zaanstad. Eind 2020 wordt door de vijftien gemeenteraden een besluit genomen over het definitieve voorstel. Informatie is te vinden op www.socialehuurwoningzoeken.nl. Inwoners kunnen hun reactie per e-mail versturen naar woonruimteverdeling@zaanstad.nl
Wat een goed idee om die zaken ook mee te nemen in de puntentelling. Je wilt toch snel een huurwoning vinden als je in een vervelende situatie zit. Vooral als je kinderen hebt zou je snel een woning moeten vinden en voorrang moeten krijgen.
En de ouderen die in een huis wonen wat veel te groot is geworden omdat de kinderen niet meer thuis wonen? Een ouder echtpaar in een huis met vijf (5) slaapkamers? Is dat normaal? De belachelijk hoge huren van een kleine flat weerhoudt ze om te verhuizen.
En waar blijven de (alleenstaande) ouderen?? Ook zij willen wel eens verhuizen naar bv een begane grond woning, maar gezien de extreem hoge huren blijven ze zitten in een te grote woning waar gezinnen met kinderen graag zouden willen wonen. Blijf zitten waar je zit en verroer je niet of verlaag eens die belachelijke hoge huur.
Nieuwe regels,gelden die niet voor jongeren die al 12 jaar op de wachtlijst staan.
Vanaf 18de ingeschreven. Nu leeftijd van 30 jaar hebben en een dure vrije sector moeten huren.
Nu nog langer wachten omdat deze mensen:
Gescheiden, en bij ouders wonen en statushouders voorrang krijgen.
Het is niet eerlijk, zo kom je nooit aan een sociale huurwoning.