Constructiebedrijf ENGIE aan de Houthavenkade in Zaandam is in gesprek over verhuizing om plaats te maken voor een nieuwbouwplan met ruim 700 woningen.

Smaakstoffenbedrijf Exter dat naast het gebied ligt, staat ook open voor verhuizing. De komende maanden gaat Zaanstad in gesprek met het bedrijf.

Exter is ‘wereldspeler op het gebied van geur- en smaakstoffen’ (“Home of Taste”) en vreest dat het nieuwbouwplan gevolgen kan hebben voor het bedrijf. Uitbreiding wordt vrijwel onmogelijk aldus de brief aan de gemeenteraad. Bij Exter zijn ze niet blij met het plan en de totstandkoming. Volgens het bedrijf is ze nergens in gekend:

“Alle onderzoeken die tot dusver gedaan zijn naar de situatie van Exter en waarnaar verwezen wordt in de bestemmingsplanwijziging zijn zonder overleg met Exter tot stand gekomen.”

In 2018 is door de gemeente een onderzoek gefinancierd om de kosten van een verplaatsing te kunnen inschatten, maar “er is geen vervolg gegeven aan dit onderzoek (…). In deze gesprekken is het woningbouwproject aan de Houthavenkade ook nooit ter sprake gebracht.”

Oplossingen zoeken

Het bedrijf aan de Gerrit Bolkade stelt: “als beloning voor alle geurmaatregelen die genomen zijn en nog steeds genomen worden wordt er nu een woonwijk gebouwd op 150 meter afstand.” In de Russische Buurt en omgeving wordt overigens nog steeds met enige regelmaat geklaagd over geuroverlast van Exter.

In een vrijwel unaniem gesteunde motie van Marianne de Boer (Liberaal Zaanstad) wordt de gemeente gevraagd “De komende maanden te gebruiken om samen met Exter oplossingen te zoeken.”

Het bestemmingsplan werd – met deze aantekening – goedgekeurd door de raad. Of die gesprekken genoeg opleveren om Exter geen bezwaren tegen het plan te laten maken is de vraag. In de brief zit al een hint naar juridische procedures:

“het proces en informatievoorziening [zijn] onzorgvuldig geweest. De juridische onderbouwing onjuist en onvolledig is en er geen serieuze poging is geweest om tot een oplossing te komen.”

Verhuizing

Exter zou het plan liever niet goedgekeurd zien (maar dat is dus wel gebeurd), maar wil wel praten over de “financierbaarheid van een verhuizing”. Goedkoop zal dat niet worden: “verhuizing is voor Exter een enorme opgave maar bespreekbaar.”

Wat dat de gemeente zou gaan kosten is nog niet bekend, alhoewel er dus wel een onderzoek uit 2018 ligt.

Die kosten zijn niet de enige. Wethouder Breunesse liet tussen neus en lippen nog even weten (op een vraag van Harrie van der Laan van de POV) dat met ENGIE “afspraken over verplaatsen” zijn gemaakt door de ontwikkelaar. Eerder was Hoogtij als de nieuwe plek genoemd. Breunesse ging kijken of hij de raad over de kosten zou kunnen informeren.

ENGIE had in mei laten weten “zich tegen alle onderdelen (en locaties) van het ontwerpbestemmingsplan” te gaan verzetten.

Bedrijven die in de buurt van een nieuwbouwplannen zitten, verzetten zich wel vaker tegen die plannen. Forbo hield woningbouw in Saendelft tegen, het Amsterdamse Havenbedrijf stak een stokje voor de ontwikkeling van het Hembrugterrein, constructiebedrijf Singeling moest voor een onbekend bedrag uitgekocht worden bij de ontwikkeling van de Mauritsstraat in Zaandam en ook de Hemmes kan niet bebouwd worden (o.a.) vanwege de bedrijven in de buurt. In Wormerveer ligt Cargill in Wormer dwars bij de ontwikkeling van Noorderveld.