Wat de één een sympathiek wooninitiatief noemt, ziet de ander als een bedreiging voor de rust in de buurt. Plannen voor een woongemeenschap aan het Zuideinde 196 in Westzaan – verpakt als ‘generatiehof’ – zorgen voor onrust onder omwonenden. Vooral de vrees voor het type bewoners en parkeerproblemen (ja, dit is Zaanstad!) leidt tot weerstand.
Op maandag 8 april behandelde de ambtelijke hoor- en adviescommissie van de gemeente Zaanstad vier bezwaarschriften tegen de omgevingsvergunning die door het college van B&W is verleend voor de bouw van de zes woningen.
Woongemeenschap
Het plan is om de woning, waarvan de achterzijde vroeger deels bedrijvigheid kende, te herontwikkelen tot een generatiehof: een kleinschalige woongemeenschap. Volgens de architect is het de bedoeling dat hier senioren komen te wonen, zodat oudere mensen kunnen samenleven, elkaar kunnen helpen en langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Een van de omwonenden die bezwaar maakt, wijst erop dat nergens staat dat de woningen exclusief voor senioren zijn.
‘De woningen op het erf zijn niet alleen voor senioren, maar voor iedereen die in gemeenschap wil wonen waar aandacht voor elkaar is. Terwijl constant wel het woord senioren valt.’
Volgens de bezwaarmakers vergroot dit de kans op overlast, bijvoorbeeld als er ook jongere, mogelijk luidruchtigere bewoners komen. De architect erkende dat in de plannen niet specifiek over ouderen wordt gesproken, maar gaf aan dat het ‘wel de intentie is dat hier ouderen gaan wonen.’ Hij sprak namens de initiatiefnemer, die zelf aanwezig was maar van wie de microfoon niet werkte.
Splitsen
Tijdens de zitting was er veel onduidelijkheid over de huidige woonsituatie op het perceel. Er zouden nu vier woningen zijn, terwijl het plan uitgaat van een totaal van zes. Om dat aantal te bereiken, moeten bestaande woningen worden gesplitst en zou een schuur, die volgens bezwaarmakers illegaal wordt bewoond, worden meegenomen in de uitbreiding. Die schuur mag op basis van het huidige bestemmingsplan niet als woning worden gebruikt.
Ook de parkeernormen geven aanleiding tot discussie. Op basis van de bestaande situatie zijn vijf tot zes parkeerplaatsen vereist. In het nieuwe plan zijn negen parkeerplaatsen voorzien, terwijl de norm 9,3 is voor zes woningen. Bezwaarmakers betwijfelen of dit voldoende is, zeker als meerdere bewoners twee auto’s per huishouden hebben.
De commissie behandelt het bezwaarschrift en brengt een advies uit aan het college van burgemeester en wethouders, dat vervolgens beslist of de bezwaren gegrond zijn.
Door Nick Boeske. Info: zitting. Foto: Google Street View.
Westzaan op zijn smalst, "we zouden er wel eens last van kunnen krijgen" meer Westzaans als dit wordt het niet.......
Wel een sensatietitel hoor.
Verzet Westzaan, omdat 1 bewoner een bezwaar heeft ingediend. Wat ook ieders goed recht is. Westzaan wordt wel steeds in een negatief daglicht gezet met zulke sensatie titels.
Dank voor uw reactie. Maar in tegenstelling tot wat jij stelt, is er niet slechts één bezwaar ingediend: de ambtelijke hoor- en adviescommissie behandelde vier bezwaarschriften. Daarnaast hebben meerdere omwonenden hun zorgen uitgesproken, en waren zij ook fysiek aanwezig tijdens de zitting.
De titel ‘Plan generatiehof stuit op verzet Westzaan’ vat deze realiteit samen. Dat is geen sensatie, maar verslaggeving. Natuurlijk is bezwaar maken een recht – en dat erkennen wij ook – maar dat verandert niets aan het feit dat het plan op weerstand stuit. Dat benoemen we.
We begrijpen dat bewoners zich betrokken voelen bij hoe hun dorp in het nieuws komt. Tegelijkertijd vinden wij het belangrijk om kritisch en feitelijk te blijven berichten, ook als dat soms confronterend kan zijn. Een hartelijke groet.