Vanmiddag is Piet Hellema (90) de gast bij de Historische Vereniging Koog-Zaandijk waar hij wordt geïnterviewd over zijn oorlogsherinneringen.
De vader van Hellema, J.D.A. (Johan) Hellema, eigenaar van Hellema Verpakkingen, kwam in de Tweede Wereldoorlog om bij een verzetsactie.
Hellema was verantwoordelijk voor het vervoer van wapens die het land werden binnengesmokkeld. In Obdam ging het op 10 februari 1945 mis nadat een groep verzetsstrijders werd aangehouden door de Duitsers. Bij een vluchtpoging werd de vader van Piet Hellema door de Duitsers doodgeschoten.
Hellema onderhield nauwe contacten met mede-verzetsman Piet Zwart, en na zijn dood heeft zoon Piet enige weken bij Zwart in Wormerveer ondergedoken gezeten. Navrant detail is dat Zwart zelf enkele maanden later (april 1945) door leden van het verzet werd gedood nadat binnen het verzet valse geruchten over hem waren verspreid. Na de oorlog zijn de daders van deze moord berecht. (Film hieronder)
Piet Hellema was eerder te gast bij de Historische Vereniging en bewees toen ondanks zijn leeftijd over een verbluffend geheugen te beschikken.
De bijeenkomst is in de Koger Vermaning, Lagendijk 34 in Koog aan de Zaan. De zaal is open vanaf 13.30 uur, de lezing begint om 14.00 uur. De toegang is vrij. Interviewer Merel Kan, voormalig voorzitter van de Stichting Monumenten Spreken.
Foto boven: Hellema tijdens een eerder bezoek aan Koog aan de Zaan (De Orkaan)
De 90 jarige Piet Hellema had tijdens de voorjaars ALV, 12 april j.l., het publiek al zeer goed onderhouden met zijn indrukwekkende en interessante verhalen over de tweede wereldoorlog. Hij vertelde met plezier en hij had nog veel meer verhalen in petto zodat we hem graag wilden uitnodigen voor een “deel twee”.
Merel Kan was, net als in april, de interviewster. De Vermaning was goed gevuld met geinteresseerden die wederom aan Hellema’s lippen hingen. Als extraatje werd er een film vertoond over verzetstrijder Piet Zwart, een bekende van de heer Hellema, door Merel Kan van Monumenten Spreken. In de zaal zat ook de oud verzetstrijder de heer Wim Blank (99 jaar). Het was een fijne middag waar we als organisatie met veel plezier op terug kijken!
foto's volgen!