Jaren geleden, in een ander leven en een ander tijdperk, raakte ik aan de bar in een ver land in gesprek met een Duitse onderzoeker die jaren voor McKinsey had gewerkt. Dat leek me wel wat: peperdure rapporten voor klanten schrijven die te beroerd waren om zelf iets te bedenken of te laf om een onaangename boodschap aan hun personeel over te brengen.
Dat zag ik verkeerd. Dat deden ze vaak niet. Althans, die rapporten waren wel peperduur. Maar met bedenken van plannen hielden ze zich lang niet altijd bezig. Toverspreuk bij de consultants was ‘The Real Option of Doing Nothing’. Niets doen als reële optie.
Hoe werkte dat?
Organisaties en overheden willen altijd alles anders, maar ‘anders’ is niet altijd beter. Soms – vaak eigenlijk – is ‘anders’ vooral duur en ingewikkeld en is de kans op mislukken groot. De ‘McKinsey’s’ probeerden altijd vast te stellen of de optie van niks doen eigenlijk niet meer voor de hand lag. En vaak was dat ook zo. Dat advies werd dan natuurlijk wel verpakt in een peperduur rapport en heette in de praktijk nooit ‘Do Nothing’. Maar dat was eigenlijk wel vaak de boodschap.
Ik dacht aan die optie toen ik afgelopen week langs de Belt in Westerwatering fietste. Een echte berg in Zaandam, eenzaam oprijzend in een woonwijk. Waarom zou die Belt beter worden van klimrekken, voetbalkooien, basketbalborden, volleybalnetten, molenstenen, picknickplekken, amphitheaters, jeu de boules-banen, gevlekte varkens, uitkijktorens en molenkappen?
Eigenlijk is de Belt mooi zat zo. Je kan er komen en uitkijken. Niks meer aan doen.
Door Piet Bakker.
Het zou nog een stuk beter zijn als we actief op herverwildering (rewilding) inzetten bij dit soort stukken ongebruikt land. Dat heeft natuurlijk niet een economisch doel en levert zeker geen omzet op voor de verkopers van de meuk die erop moet komen, maar in een land dat ecologisch aan de rand van de afgrond staat helpen alle kleine beetjes als het de biodiversiteit en het ecosysteem ondersteunt.
Beste Piet,
Ben je nou aan het provoceren? Je bent zo wel erg kortzichtig en wat volksmennerig bezig. Niks doen is een Typhoon/Orkaan onwaardig. Zie mijn eerdere berichten.
Met groet Bert Doets
Altijd goed als mensen reageren op opiniebijdragen of columns. Nog beter als ze daarbij argumenten gebruiken.
Kun je niet bij Natuurmonumenten gaan werken? Misschien blijven ze dan eens een keer van het Westzijderveld af
Niets doen en daarmee de natuur zijn gang te laten gaan is inderdaad de beste manier. Op al korte termijn zullen we verrast worden door de grote diversiteit aan flora en fauna die zal terugkeren.
Helemaal mee eens, lekker vanaf blijven.
Ik ken een hele andere kant van McKinsey: snijden en bezuinigen om de winstgevendheid op korte termijn tijdelijke te herstellen voor inhalige aandeelhouders. Maar dat ter zijde. Er was geen geld voor onderhoud. Met als argument: we laten het aan de natuur over. We zijn natuurlijk Gekke Henkie niet. Waardoor De Belt deels is overwoekerd. Met Japanse Duizendknoop. Met bramenstruiken. En brandnetels. Bovendien is De Belt 'de longen' van Westerwatering, wat geheel in VINEX-stijl toch vooral een betonnen jungle is. Een van de weinig plekken ook om even lekker uit te tunen. Stilte. Rust. Een steeds schaarser wordend maar tegelijkertijd een zeer waardevol goed in tijden waarin iedereen maar meeloopt in de rat race waaraan de smartphone en social media zo'n flinke bijdrage hebben geleverd. Dus, achterstallig onderhoud alsnog uitvoeren en het blijkbaar beschikbare budget (misschien landelijke of Europese subsidiepotjes) reserveren voor een goed onderhoudsplan.
Tegenwoordig bijna onmogelijk. Niks ermee doen is NOTDONE. Zeker op 'groene lege plekken'. Daar moet altijd wat mee gebeuren.
Men is helaas bang voor RUST & RUIMTE 😵😵💫
Waar in de buurt hebben kinderen nog zo’n landje, waar ze lekker kunnen spelen, ravotten, zonder dat anderen daar last van hebben? De Belt is perfect voor kinderen, om te spelen en te fietsen en om zelf te bedenken wat ze willen spelen. De ruimte verder inrichten met apparaten of speeltoestellen, ontneemt kinderen de creativiteit om zelf iets te bedenken, terwijl oplossingen bedenken en creatief zijn, leren omgaan met risico’s, plezier hebben aan bewegen, vaardigheden zijn waar ze hun leven lang nog wat aan zullen hebben. Een braakliggend landje is exact wat nodig is!
En wandelaars, hondenbezitters, wildplukkers en sporters weten de Belt ook zo wel prima te vinden.
Overigens ben ik helemaal niet tegen een paar bankjes, varkens of betere paden, zolang de ruimte maar open genoeg blijft.
Het blijft altijd een gok om iets te veranderen, soms is het een verbetering en soms ook niet.
Zo is op een oude vuilstortplaats in Spaarnwoude een skibaan aangelegd en een andere voormalige stortplaats in Drenthe, de VAM berg, is veranderd in een walhalla voor wielrenners en mountainbikers.
Ook voormalige zandwinputten zoals de Jagersplas en de Stooterplas in Het Twiske zijn voor recreatie ingericht en voor de belt bij Nauerna zijn ook plannen voor recreatie.
Ik vind dat er weinig veranderd moet worden op De Bult in Westerwatering.
Er kunnen wat extra wandelpaden aangelegd worden en boven op de Bult kunnen een paar bankjes en misschien een picnicktafel geplaatst worden.
Meer is daar niet nodig, zeker omdat de kans op vandalisme daar ernstig aanwezig is.
een paar gevlekte varkens zie ik wel zitten
Die produceren stikstof
Niets doen lijkt hier de beste optie. In de huidige situatie functioneert de Belt al als een prachtig rust- en uitkijkpunt. Dat is voldoende. Het toevoegen van klimrekken, picknickplekken etc. maakt ook de kans op meer rommel en zwerfvuil op de Belt groter. Is daar over nagedacht? Er zijn ook plannen de paden te verbreden en uit te breiden. Leuk voor scooters en brommertjes. Weg rust?
Oh ironie... rommel en zwerfvuil op een vuilnisbelt :)
Ja, een mooi idee. Toevallig was er op de WDR een uitzending over de halden in het Ruhrgebiet, de steenbergen uit de mijnen. Daar werd gewandeld, gepicknikt en van het uitzicht en de lege ruimte genoten. De moeite waard om na te zoeken.
Niks doen is inderdaad steeds vaker een goeie optie i.p.v. iets doen omdat het kan Piet.
Kan gelijk het steeds maar groeiende personeelsbestand bij de diverse overheden
eens flink inkrimpen.
Precies Piet, helemaal mee eens, verspilde moeite, verspild geld.