Beste Elly,
gister schreef ik een column over het Concern Zaanstad dat volgens mij helemaal geen ‘concern’ was en dus ook helemaal geen ‘concerndirecteur’ nodig heeft. Jij reageerde onder het artikel: “Is die ook verantwoordelijk voor het wegpesten van BCC. En niet in staat te zijn om Mediamarkt binnen te houden?”
Het korte antwoord: Nee.
Dit soort reacties zien we vaak, als er iets mis gaat in de gemeente wordt snel met de beschuldigende vinger naar ‘ambtenaren’ gewezen, niet zelden onder verwijzing naar het ‘pluche’ waarop ze zouden zitten en de riante salarissen. (En dan hebben we het nog niet over het echte scheldwerk – die reacties belanden zonder pardon in de digitale prullenbak.) Te weinig woningen? Te dure woningen? Opbrekingen? Gestremde bruggen? Winkelleegstand? De ambtenaar is de perfecte zondebok.
Het lange antwoord: Nee, omdat…
… ambtenaren niet verantwoordelijk zijn voor politieke beslissingen. MediaMarkt is vertrokken omdat ze van Zaanstad niet naar bedrijventerrein Zuiderhout mochten. En ‘van Zaanstad’ betekent ‘van de gemeenteraad’, die keurde in 2015 de Detailhandelsvisie goed waarin bestaande winkelbedrijven en -gebieden beschermd werden, en geen elektronica-detailhandel op Zuiderhout was toegestaan. De raad was erg blij met die visie van wethouder Dennis Straat (VVD) en toen zijn opvolger Gerard Ram (VVD) meldde dat MediaMarkt dreigde te vertrekken is er geen actie ondernomen om de Detailhandelsvisie aan te passen of van tafel te vegen (dat kon makkelijk: andere bedrijven hielden zich ook niet aan die visie). Het was dus de gemeenteraad (door ons gekozen) die het besluit nam, goedkeurde en niet terugdraaide. De raad besteedt het dagelijks bestuur uit aan B&W en die zet ambtenaren aan het werk om zaken uit te werken. Als de raad het daar niet mee eens is, moeten ze de wethouders, nu Hans Krieger (VVD) en Wessel Breunesse (GL), op het matje roepen, niet de ambtenaren.
Bij BCC is iets anders aan de hand. Daar heeft Zaanstad helemaal niks mee te maken. Het zou best eens kunnen zijn dat we zelf verantwoordelijk zijn voor kopen online waardoor er voor fysieke winkels steeds minder te verdienen is. BCC heeft te maken met een particuliere verhuurder en is niet door de gemeente uit het pand gezet. (Bij winkelleegstand gaat het vrijwel altijd om investeringsmaatschappijen, projectontwikkelaars en andere particuliere eigenaren – daar staat de gemeente met lege handen.)
Het recente gedoe binnen de ambtelijke top van Zaanstad heeft natuurlijk wel z’n weerslag op het functioneren: projecten lopen vertraging op en vergunningen laten lang op zich wachten. Maar ook hier: daarvoor is B&W verantwoordelijk en de raad kan B&W daarvoor op het matje roepen. De raad is de baas (en wij hebben die raad gekozen).
Piet Bakker
BTW, de bruingoedwinkels (radio en TV) en meubelzaken gaan goed samen, in Beverwijk zit BCC op de meubelboulevard en ook in Overstad in Alkmaar zitten MediaMarkt en BCC bij een groot aantal zaken uit de interieurbranche. Dit heeft juist een versterkend effect; een nieuwe TV koop je minder vaak dan nieuwe schoenen en die grote schermen van tegenwoordig vragen om een goede inpassing in de woning.
Ook aan de bovennkant van de markt werkt dat. PUUR in Oostzaan verkoopt high-end audio en zit volgens mij niet voor niets vlakbij Piet Boon.
Het lijkt mij duidelijk dat er (snel!) een nieuw beleid voor de winkelgebieden wordt ontwikkeld, en een beleid dat past bij de meest recente ontwikkelingen.
Zo fijn deze nuance!
Wel een aanvulling. Onder de Raad dient te worden verstaan “een meerderheid van de Raad”, het democratische proces van een meerderheid van stemmen, soms in Zaanstad met 20 tegen 19. Geeft toch een iets ander beeld van de situatie!
Dat wilde ik ook corrigeren Perry, je was me voor😁
Netjes. Alleen zal het geklaag op en het beschuldigen van helaas niet ophouden. Ben van mening dat er niet gelezen wordt tot 1 regel onder de kop. Mening is dan al gedaan. Helaas.
Fijn dat er even wat duiding is wie waar verantwoordelijk voor is. De raad is de baas, het bestuur bestuurd en de ambtenaren leveren (en dan kwaliteit).
Gedegen weerwoord, mijnheer Bakker. Een kilo mening is helaas vaak zwaarder dan een ton kennis. En toch zul je de kennis moeten vergroten om de meningen te kunnen weerleggen.