Het is een beetje een avontuur, want consumenten staan niet te dringen om een piano te kopen. Toch opende Nadia Schumacher onlangs een pianowinkel annex werkplaats aan de Iepenstraat in Krommenie onder de naam Schumacher Piano Service.
In de voormalige fietsenzaak van Evert Bruyns. Het is een uitbreiding van haar praktijk als pianostemmer en als reparateur en restaurateur van piano’s.
In de winkel staat een dertigtal piano’s en vleugels van uiteenlopende leeftijden en merken. Waaronder een Ernst Kapps uit 1875, een van de eerste vleugels van het type dat nu gangbaar is. In de werkplaats staat een Bechstein piano die Nadia via Marktplaats heeft gekocht en nu restaureert voor de verkoop. De keuze om van de werkplaats in het Noorderveld in Wormerveer te verhuizen naar een pand in Krommenie, is louter toeval: daar vond zij een aanbod dat het beste paste bij wat zij zocht.
Toeval
Zo kun je ook haar keuze voor het vak van pianostemmer toeval noemen: toen haar pianostemmer een keer uitlegde hoe een piano gebouwd is en werkt en wat zijn werk inhoudt, heeft zij zich meteen opgegeven voor de driejarige MBO-opleiding aan het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam.
“Dat heb ik heel spontaan besloten en daar nooit spijt van gekregen. Het is een enorm leuk vak. Het eerste jaar krijg je de theorie en de praktijk van het stemmen. In het tweede en derde jaar repareer en restaureer je een piano. Ik had een technische achtergrond. Ik heb een opleiding theatertechniek gevolgd, maar dat is zo zwaar werk dat ik blij was een overstap te kunnen maken.”
Nadia speelde piano, maar dat is geen voorwaarde om een goede pianostemmer te worden.
“Iedereen denkt dat je voor dat vak een absoluut gehoor moet hebben. Belangrijk is dat je de zwevingen kunt horen. Dat is niet te leren. Om die reden moesten mensen stoppen met de opleiding. Ik stem met oordopjes in, omdat het geluid anders te sterk is. Het stemmen van een piano kost gauw een uur.”
Vergrijzing
Het is nu wel een beroep met een toekomst, omdat de vergrijzing toeslaat. “Het is een vak van vooral oudere mannen die met pensioen gaan.” Nadia verdient haar brood met het stemmen van piano’s. Opdrachten om piano’s te restaureren zijn zeldzaam, omdat daar hoge kosten mee gemoeid zijn. Voor de verkoop van piano’s werkt zij samen met een pianohandelaar uit Amsterdam.
“Wat het pianospelen niet stimuleert is dat er op scholen geen muziekonderwijs meer wordt gegeven. Het was een van de eerste vakken die door de bezuinigingen zijn gesneuveld. Muzikale vorming, het beleven van muziek, is leuk, maar ook belangrijk. Het is een inspanning die goed is voor je ontwikkeling. Je wordt er slimmer door en uit onderzoeken blijkt dat je later ook minder kans hebt om dementie te krijgen.“
Tekst en foto’s: Jaap de Jong.
Goed en inspirerend verhaal, en moedig om een winkel te beginnen in deze barre tijden van digitalisering.De piano blijft gelukkig een bijzonder instrument en jonge vakmensen zijn uiteraard nodig voor de toekomst.Hopelijk gaat de regering ooit weer inzien dat cultuur en muziek belangrijk is voor het land.Succes Nadia!
Nadia heeft een paar jaar geleden onze oude piano opgeknapt, onderdelen vervangen.....ala ik snap daar allemaal niks van. Blij met een pianorestaurateur en -stemster, die ook nog prettig in de omgang is. Aanrader!