Bezorgde ouders zijn een petitie gestart tegen de invoering van de 4-daagse schoolweek op basisscholen in Zaanstad.
Volgende week dinsdag wordt de petitie aangeboden aan onderwijswethouder Gerard Ram (VVD).
De ouders van basisschoolleerlingen noemen zich de 5niet4 Groep. Ze hebben niet allemaal een of meer kinderen op een van de drie scholen waar er geëxperimenteerd gaat worden met de 4-daagse schoolweek:
“maar we moeten dit gewoon niet willen. Nu drie scholen, de volgende keer misschien wel veel meer. Dan breidt het zich uit over heel Zaanstad. Gemakkelijk toch, lerarentekort? Dan gaan toch maar vier dagen naar school.”
Een 4-daagse schoolweek heeft volgens de ouder een negatieve invloed op het opleidingsniveau van basisschoolleerlingen. De ouders dringen willen er bij de Gemeente Zaanstad, Zaan Primair, Agora en het ministerie van Onderwijs op aandringen om een alternatieve oplossing te vinden.
Anoniem
De petitie is inmiddels (woensdagochtend 24/10, 8:00) 21 keer ondertekend. Tweede derde van de ondertekenaars is anoniem, bij de zeven mensen die wel hun naam achterlaten zijn twee ondertekenaars uit Spanje (Madrid, Girona). Ook de initiatiefnemers van de petitie (te vinden op petities.nl zijn anoniem.
UPDATE 25/10/2018: Wie de petitie aan gaat bieden was onbekend maar initiatiefnemer Richard Hoquee meldt na vragen van De Orkaan dat hij er geen bezwaar tegen heeft als zijn naam wordt genoemd. Inmiddels hebben 77 mensen de petitie ondertekend.
De afbeelding is de omslag van het Ouderjournaal van Zaan Primair van najaar 2017.
Wellicht een goed idee om een petitie te starten om petities te verbieden.
Helden op sokken. Als de ouders het zo bezorgd zijn, laat je omscholen naar leerkracht.
"Gemakkelijk toch, lerarentekort?" - Dit is zo grof, ik ga er geen woorden aan vuil maken. Schaam je.
Waar waren die anonieme helden toen er al geluiden van Zaan Primair en Agora kwamen dat er een lerarentekort aan zat te komen met als consequentie een 4-daagse schoolweek. Waar waren die anonieme helden toen de laatste 2 jaren al duidelijk werd dat er problemen zouden kunnen ontstaan door een leraren tekort. Erg goedkoop nu een anonieme petitie te starten zonder zelf te trachten met oplossingen te komen. Leg de schuld bij een ander en zorg ervoor dat je zelf niet bekend wordt. Bah,
Maar hoe zit het dan met de kwaliteit van het onderwijs? Met deze beslissing is de weg naar structurele vermindering van onderwijstijd geopend zonder dat er is gekeken of dit wel een didactisch verantwoorde keuze is. Noodmaatregelen wennen vrij snel als dit goed uitkomt. Kinderen hebben niet alleen recht op onderwijs maar ook de plicht om naar school te gaan. Overigens hoef ik er bij mijn werkgever niet mee aan te komen dat ik eenzijdig wat minder ga werken omdat mij dit beter uitkomt.