Ruud Veldhuis (Stichting Agathebuurt) en Rob Karst (raadslid Lokaal Zaans) zijn op petities.nl een eigen petitie gestart om aan de weet te komen hoe groot het draagvlak is voor het aardgasvrij maken van Krommenie.

De plannen voor een pilot zijn toegelicht tijdens een bijeenkomst van de dorpsraad op 11 maart. Daar openbaarde zich onder de aanwezigen een stevige weerstand, mede omdat de projectleider niet op alle vragen antwoord kon geven. Hij verwees daarvoor naar een volgende bijeenkomst in april.

‘Wat gaat me dat kosten?’ was een vraag die bij herhaling werd gesteld. Veldhuis en Karst hebben dat uitgezocht: het afkoppelen van het gas van een woning kost de eigenaar momenteel tussen de € 17.000 en € 30.000. Zij hebben ook een onderzoek uit 2022 van de provincie gevonden waaruit blijkt dat een businesscase over geothermie (aardwarmte) in Zaanstad niet mogelijk is door de ondergrond,

Een van de mogelijke alternatieven voor aardgasverwarming is stadsverwarming/warmtenet. Krommenie is uitgekozen voor de pilot, omdat Parteon hier drieduizend woningen verhuurt. Voor een rendabel warmtenet is volume noodzakelijk.

Warmtenet

Tijdens de bijeenkomst verwees Rob Karst naar een eerdere uitspraak van HVC dat de afstand Alkmaar-Zaanstad te groot is om warmte te kunnen leveren. Geldt die beperking niet meer? Deze vraag kwam ook aan de orde tijdens een werkbezoek van de Green Business Club Zaanstad / Ondernemersvereniging Zaanstad Zuid aan HVC.

HVC zegt over de opties voor een warmtenet:

‘De afstand is nog steeds te groot. We kijken dus niet naar een warmtenet dat gekoppeld gaat worden met Alkmaar, maar naar een zelfstandig warmtenet in de gemeente Zaanstad. Wij zijn door de gemeente daartoe benaderd, omdat hun eigen warmtenet, dat samen met Firan is ontwikkeld, niet doorgroeit.

Momenteel zijn we in de verkennende fase met de gemeente en de woningcorporaties. Daarbij kijken we in eerste instantie naar Krommenie. Het is nadrukkelijk nog een verkenning, waarbij een bronnenstrategie met betaalbare duurzame bronnen een van de grootste uitdagingen is.’

Lange termijn

Als HVC nog verder in de toekomst kijkt, wordt koppeling van warmtenetten een optie:

‘Voor de zeer lange termijn wordt ook gekeken naar een verbreding met bijvoorbeeld de IJmond. Alhoewel dat veel voordelen zal bieden op het gebed van het ontsluiten van duurzame bronnen (bijvoorbeeld geothermie in een niet-stedelijke omgeving) is dat iets wat pas realistisch wordt wanneer er zowel in Zaanstad als in de IJmond duizenden woningen aangesloten zijn en er perspectief is op verdere doorgroei.’

Door Jaap de Jong. Extra informatie van Rob Karst en HVC, zie ook de eerdere publicatie op De Orkaan. Foto: gasdoos in Oostzaan (archief De Orkaan).