Ruud Veldhuis (Stichting Agathebuurt) en Rob Karst (raadslid Lokaal Zaans) zijn op petities.nl een eigen petitie gestart om aan de weet te komen hoe groot het draagvlak is voor het aardgasvrij maken van Krommenie.
De plannen voor een pilot zijn toegelicht tijdens een bijeenkomst van de dorpsraad op 11 maart. Daar openbaarde zich onder de aanwezigen een stevige weerstand, mede omdat de projectleider niet op alle vragen antwoord kon geven. Hij verwees daarvoor naar een volgende bijeenkomst in april.
‘Wat gaat me dat kosten?’ was een vraag die bij herhaling werd gesteld. Veldhuis en Karst hebben dat uitgezocht: het afkoppelen van het gas van een woning kost de eigenaar momenteel tussen de € 17.000 en € 30.000. Zij hebben ook een onderzoek uit 2022 van de provincie gevonden waaruit blijkt dat een businesscase over geothermie (aardwarmte) in Zaanstad niet mogelijk is door de ondergrond,
Een van de mogelijke alternatieven voor aardgasverwarming is stadsverwarming/warmtenet. Krommenie is uitgekozen voor de pilot, omdat Parteon hier drieduizend woningen verhuurt. Voor een rendabel warmtenet is volume noodzakelijk.
Warmtenet
Tijdens de bijeenkomst verwees Rob Karst naar een eerdere uitspraak van HVC dat de afstand Alkmaar-Zaanstad te groot is om warmte te kunnen leveren. Geldt die beperking niet meer? Deze vraag kwam ook aan de orde tijdens een werkbezoek van de Green Business Club Zaanstad / Ondernemersvereniging Zaanstad Zuid aan HVC.
HVC zegt over de opties voor een warmtenet:
‘De afstand is nog steeds te groot. We kijken dus niet naar een warmtenet dat gekoppeld gaat worden met Alkmaar, maar naar een zelfstandig warmtenet in de gemeente Zaanstad. Wij zijn door de gemeente daartoe benaderd, omdat hun eigen warmtenet, dat samen met Firan is ontwikkeld, niet doorgroeit.
Momenteel zijn we in de verkennende fase met de gemeente en de woningcorporaties. Daarbij kijken we in eerste instantie naar Krommenie. Het is nadrukkelijk nog een verkenning, waarbij een bronnenstrategie met betaalbare duurzame bronnen een van de grootste uitdagingen is.’
Lange termijn
Als HVC nog verder in de toekomst kijkt, wordt koppeling van warmtenetten een optie:
‘Voor de zeer lange termijn wordt ook gekeken naar een verbreding met bijvoorbeeld de IJmond. Alhoewel dat veel voordelen zal bieden op het gebed van het ontsluiten van duurzame bronnen (bijvoorbeeld geothermie in een niet-stedelijke omgeving) is dat iets wat pas realistisch wordt wanneer er zowel in Zaanstad als in de IJmond duizenden woningen aangesloten zijn en er perspectief is op verdere doorgroei.’
Door Jaap de Jong. Extra informatie van Rob Karst en HVC, zie ook de eerdere publicatie op De Orkaan. Foto: gasdoos in Oostzaan (archief De Orkaan).
Jammer dat het sentiment is dat het lijkt als we in Krommenie eeuwig op gas blijven stoken. Realiteit is dat het gas een keer op is en dat we afhankelijk zijn voor de import van gas. In de huidige wereldsituatie zijn dat landen waar je niet afhankelijk van wil zijn.
Je zal je kinderen ook een toekomst moeten (willen) bieden. Je zal dus naar de mogelijkheden moeten kijken hoe je verder kan zonder gas (en andere fossiele bronnen). Goed om gezamenlijk te kijken wat de mogelijkheden zijn in plaats van allerlei argumenten aan te halen om niet mee te doen aan deze pilot. De uitslag van de pilot is nog niet vastgesteld. Voor Krommenie lijkt vanwege het aantal huishoudens dat huurt bij woningbouwvereniging een warmtenet meest kansrijke optie, maar als het particuliere bezit zelf kan zorgen dat ze geen gas nodig hebben dan snapt iedereen dat er voor die huurwoningen een oplossing moet worden gevonden om ook van het gas af te gaan.
Ik was bij de bijeenkomst van 11 maart. Wat vooral opviel waren de woorden “Weet ik niet “ nou daar word je niet vrolijk van . Ik maak me wel zorgen over het idee van de woorden van het gas af . Ik woon zelf achter een fabriek waardoor het geen zin heeft om zonnepanelen op het dak te leggen. Maar waar ik nog meer zorgen over maak is warmte pompen. Waarom nou omdat die krengen zoveel herrie maken.
Veel steden en gemeenten gaan of zijn inmiddels gestopt met stadsverwarming. Zelfs Vattenfall is in juli 2024 gestopt met de aanleg.
Andere optie iedereen aan de warmtepomp? In mijn buurt is er iemand met zo’n ding. Onze wijk is zo stil ‘s avonds dat je dat ding hoort waardoor je niet meer met je raam open kan slapen. Ik teken tegen in de petitie
Veel bewoners die op warmtenetten zijn aangesloten hebben veel hogere kosten dan bewoners die hier niet op zijn aangesloten. Met regelmaat is hier aandacht voor bij Radar.
Zint eer ge begint zeg ik dan.
Krommenie als proefproject om van het aardagas af te gaan?
"Voor een rendabel warmtenet is volume nodig"
Misschien is Paleis Huis Ten Bosch een goed project om dit proefballonnetje op te laten?
Dit advies is geheel gratis!
Minder energie verbruiken is de weg. Grote verbruikers aanpakken zodat niet de kleinen in de kou komen te zitten.
Helemaal mee eens.