Zondag overleed Peter Marcuse (1933), achrijver, vormgever maar vooral bekend als fotograaf van de Zaanse industrie.
Marcuse fotografeerde veel, en vooral veel Zaanse bedrijven. In het digitale gemeentearchief van Zaanstad is een deel van zijn werk te vinden.
Marcuse studeerde van 1952 tot 1957 fotografie en typografie aan de Rietveld Academie en in Lausanne. Marcuse fotografeerde voor Zaanse bedrijven zoals Albert Heijn, Artillerie-Inrichtingen, Bruynzeel, Honig, Linoleumfabriek Krommenie en Simon de Wit. Later verlegde hij het accent naar culinaire fotografie voor Avenue, De Gruyter, Hak, Ouwehand Visverwerking BV, Unox en Zwan. Ook werkte hij voor Randstad, Total Design, het Centraal Laboratorium voor Bloedtransfusie (tegenwoordig Sanquin), Elf Petroland, Total Oil en Gas en DSM. Als grafisch ontwerper ontwierp hij logo’s en huisstijlen voor Gemeente Leeuwarden, bouwbedrijven, architecten en onderwijsinstellingen. Marcuse was van 1974 tot 1989 tevens docent en directeur aan de Academie voor Beeldend Kunstonderwijs Vredeman de Vries in Leeuwarden en redacteur van het Zaans Industrieel Erfgoed blad Met Stoom. (Wikipedia)
In 2013 was er in het Zaans Museum een tentoonstelling van het werk van Marcuse. Hieronder de inleidende tekst bij de brochure.
Na de Tweede Wereldoorlog greep de Zaanse industrie haar kansen. Er was zelfs sprake van een derde gouden periode van de Zaanse industrie. Nieuwe producten waren klant-en-klare soepen, vlug kokende rijst, keukens, parketvloeren, nieuwe linoleumsoorten en talloze andere innovaties.
Het was ook de tijd waarin de avant-garde kunststromingen uit de jaren tussen de wereldoorlogen in toenemende mate de reclame gingen beïnvloeden. Fotografie werd gebruikt voor verkoopcatalogi, documentatie, instructiemateriaal, reclame, public relations, opleiding en onderzoek.
In deze pioniersfase was Peter Marcuse (Zaandam 1933) de eerste Zaanse beroepsfotograaf die zich op de industrie richtte. Zijn beelden tonen een tijd van optimisme en geloof in vooruitgang. Het Zaanse Museum toont hier een overzicht van zijn werk uit de jaren vijftig en zestig.
Marcuse werd op 10 oktober 1933 in Zaandam geboren, een maand nadat zijn ouders uit Duitsland naar Nederland waren gevlucht. Marcuse’s vader van joods. Het gezin woonde aan de Prins Hendrikkade en de Hobbemastraat. Tijdens de oorlog verhuisden ze naar Amsterdam maar het gezin keerde daarna terug naar Zaandam. Marcuse bezocht na de oorlog de HBS aan het Zaanlands Lyceum. In 1937 werd Peters broer Rob geboren, Rob Marcuse zou later VVD-gemeenteraadslid in Zaandam worden.
Op zijn eigen website is ook werk van Marcuse te zien.
Maandag 1 mei is de uitvaart van Marcuse.
Vergeet Cees Kelder uit Zaandijk niet. Werd meteen na de oorlog een verdienstelijk fabrieksfotograaf en begon daarnaast met zijn vrouw een fotowinkel aan de Lagedijk 198 in Zaandijk (Fotoreflex).
Ook hij heeft vele prijzen gewonnen en zat regelmatig in vakjuries.
Is Cees Kelder ook afgelopen zondag overleden???