Bejaarden die kraken als ze boodschappen op de band moeten zetten help ik niet. Want dat mocht niet van oma Kroes. Vallen was het begin van het einde, zei ze. Ze had dat bij meerdere van haar leeftijdsgenoten zien gebeuren. Vallen, een heup breken en wegkwijnen.
Oma stierf niet met een gebroken heup.
Dat was waarschijnlijk puur geluk, maar waar zij ook op hamerde was dat ze niet geholpen mocht worden als ze boodschappen uit een mandje haalde om op de band te zetten. Ze wilde soepel blijven. Bukken, pakken en plaatsen. Gratis gym.
Het persbericht ‘Opstaan tegen vallen’ plaatsen we graag 1:1. Toch voegden we na de acht punten nog een punt negen toe. Hier het bericht:
Opstaan tegen vallen
Opstand, daar zijn wij Nederlanders goed in. Eeuwen geleden deden we het al en ook in latere jaren. Nog steeds komen we soms in opstand tegen maatregelen van de regering of besluiten van de gemeente.
Nu komen we met elkaar in opstand tegen VALLEN.
We gaan er met z’n allen tegenaan om het aantal valpartijen te verminderen. Dat is goed voor iedereen en vooral ook voor onszelf. Wat er allemaal bij komt kijken dat leggen we hier uit en ook op een bijeenkomst in Buurthuis de Pelikaan op woensdag 8 mei om 14:00 uur.
Dan gaan we stappen zetten nadat we eerst een paar vragen gesteld hebben. Daarna spreken we de mogelijkheden door en verwijzen u naar de sportvereniging, de fysiotherapeut of een specialist. In kleine groepjes vertellen wij u de mogelijkheden. U gaat in ieder geval niet met lege handen naar huis.
Zo lang mogelijk gezond blijven, zodat je voor jezelf kunt blijven zorgen. Dat wil toch iedereen? Een val kan dit in gevaar brengen. Gelukkig kunt u het risico op een val vaak voorkomen. Dit kan door aan de slag te gaan met uw conditie en door bijvoorbeeld zelf in huis aanpassingen te doen die een val kunnen voorkomen.
De volgende maatregelen kunt u zelf nemen om het risico op een val tot een minimum te beperken:
- U kunt bewegen en oefeningen doen om uw evenwicht en uw spierkracht te verbeteren. De kans dat u valt, wordt hierdoor een stuk kleiner.
- Sommige medicijnen kunnen ervoor zorgen dat u zich duizelig voelt, of slaperig. Of ze zorgen voor slappe spieren en dat u trager reageert. Bespreek uw medicijngebruik daarom regelmatig met uw arts of apotheker.
- Als u lekker en gezond eet, met voldoende vitamines (zoals vitamine d), krijgt u goede bouwstoffen binnen om de spieren en botten sterk te houden
- Laat elk jaar uw ogen controleren door een optometrist of de oogarts en volg de adviezen op. Goed zien helpt bij een beter evenwicht.
- U kunt uw huis een stuk veiliger maken, met soms maar een paar kleine aanpassingen. Denk bijvoorbeeld aan goede verlichting, het wegwerken van losliggende snoeren en kabels én een antislipmat gebruiken onder vloerkleden en matjes.
- Wist u dat uw voeten veranderen als u ouder wordt? Draag als u binnen bent stevige en passende schoenen. Zorg ook voor voldoende profiel en een lage hak. Goed passende schoenen en sloffen verkleinen de kans op een val.
- Met u gaan we graag in gesprek over het voorkomen van vallen.
- U wordt er in rondetafelgesprekken actief bij betrokken.
- Neem de tijd voor je boodschappen, laat je nooit opjagen en buk -als het even kan- om je spullen zelf uit je mandje of kar op de band te zetten.
Persbericht van Peter C.S. Smit van KBO Seniorenbelang Zaanstreek-Noord, een beetje aangevuld door Merel Kan, foto: Gemeentearchief Zaanstad.