We zijn nimmer dol op het doorplaatsen van berichten van wie dan ook. Maar voor nu delen we de reactie die Oostzaan, onder verantwoordelijk VVD-wethouder Stijn Nijssen, gaf voor een keer integraal. De wethouder neemt ook het antwoord van het door hen ingehuurde ongediertebestrijdingsbedrijf Anticimex op.
De reactie van de gemeente en het bedrijf roept bij ons wel wat vragen op. Maar we slapen er een nachtje over. Het antwoord van Oostzaan, en hun ingehuurde bedrijf, plaatsen we onversneden en 1:1 onder de streep (de foto hierboven is wel van ons).
Reactie gemeente Oostzaan op wegvangen muskuseenden
Vandaag ontvingen wij verschillende vragen van media en een ingezonden brief, waarin zorgen over de gekozen aanpak rond het wegvangen en de opvang van de muskuseenden worden geuit. In dit bericht geven wij antwoord op deze vragen.
Zoals eerder aangegeven is gemeente Oostzaan begonnen met het wegvangen van de grote hoeveelheid muskuseenden in het dorp. Dit is nodig omdat er veel teveel eenden in het dorp zijn, wat zorgt voor een ongezonde populatie. Ook veroorzaken de eenden overlast en zorgen zij voor (verkeers)onveilige situaties. De eenden worden weggevangen door het gespecialiseerde bedrijf Anticimex. Vandaag ontvingen wij verschillende vragen van media en een ingezonden brief, waarin zorgen over de gekozen aanpak worden geuit. In dit bericht geven wij antwoord op deze vragen.
De grootste zorg is dat het bedrijf Anticimex de eenden geplaatst heeft bij een pluimveehandelaar die ervoor zou zorgen dat de eenden alsnog worden gedood. Dit is echter niet de opdracht die de gemeente heeft verstrekt.
Gemeente Oostzaan heeft expliciet de opdracht gegeven om de eenden levend te laten herplaatsen, en betaalt hier ook een extra bijdrage voor. De eerste afgevangen eenden zijn dan ook op een tijdelijke locatie ondergebracht en maken het goed. Het pluimveebedrijf is inmiddels met een campagne gestart om de weggevangen eenden te kunnen herplaatsen. Het gaat hier met nadruk om plekken waar de eenden levend worden herplaatst. Het pluimveebedrijf houdt zich hiermee aan de door de gemeente gestelde opdracht.
Anticimex heeft naar aanleiding van de onrust contact gehad met het pluimveebedrijf. Zij hebben aangegeven bij te zullen houden waar de eenden zullen worden herplaatst. Ook krijgen wij eind januari een overzicht van de plekken waar de eenden zijn herplaatst, en hoeveel eenden er inmiddels een andere plek hebben gekregen. Als er dan nog eenden bij het bedrijf zijn, zal ook daarvoor een passende plek worden gekozen.
Wij hebben geen reden om te twijfelen aan deze afspraken of aan de werkwijze van Anticimex en de gekozen pluimveehouder. De eenden worden goed behandeld en er wordt een passende locatie gekozen. Hieronder vindt u een statement van Anticimex over de gestelde vragen. Deze plaatsen wij namens hen door.
Statement Anticimex
In samenwerking met Anticimex is de gemeente gestart met het verantwoord afvangen van muskuseenden, geheel conform de gemaakte afspraken. In deze overeenkomst is expliciet vastgelegd dat de eenden niet worden gedood, maar opgevangen met als doel nieuwe huisvesting voor hen te vinden.
De opgevangen eenden worden tijdelijk ondergebracht bij pluimveespecialist Hoogendoorn in Stolwijk, een deskundig bedrijf dat zich bezighoudt met de opvang en herplaatsing van dieren. Voor elke opgevangen eend brengt Hoogendoorn een eenmalig bedrag in rekening.
Tot nu toe zijn er 113 muskus eenden veilig opgevangen. Ze verblijven in een ruime en diervriendelijke omgeving, exclusief voor muskus eenden. Hoogendoorn is inmiddels gestart met een herplaatsingscampagne, waarbij reeds 16 jongere eenden succesvol zijn herplaatst bij een fokker.
Anticimex heeft in overleg met Hoogendoorn afgesproken dat een of twee journalisten welkom zijn om een bezoek te brengen aan hun locatie in Stolwijk. Tijdens dit bezoek zal er gelegenheid zijn om uitleg te krijgen over het herplaatsingsproces en de huisvesting van de eenden te bezichtigen. Neem contact op met Anticimex voor meer informatie.
Anticimex zal eind januari een rapportage uitbrengen aan de gemeente, waarin de voortgang van het herplaatsingsproces en het aantal herplaatste eenden wordt toegelicht.
Door: Merel Kan, reactie van Oostzaan
Mahatma Gandhi (1869-1948) zei: 'De beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren'.
Zoals gewoonlijk weer de geijkte antwoorden van de knuffelaars en de eters. En of je nu omnivoor of herbivoor bent maakt helemaal niet uit. Als dieren overlast/schade berokkenen zijn die knuffelaars allemaal heel duidelijk dat moet een ander maar betalen. Het lijkt mij goed om een rondvraag te doen , misschien bij een komende verkiezing, of men wenst te betalen of te handhaven bij overlast. Lijkt mij een goede gangmaker voor een hoge opkomst . Daar is geen kiesgeheim voor nodig je schrijft je naam en adres op een papiertje en deponeert dat in de extra stembus. Niet of blanco betekent handhaven.
Ben ik even blij dat ik vegetarier ben, elk dier heeft recht op het leven.
Beste vlees/vis eters ik wens jullie allemaal een kannibaal toe als vriend..
Een dier is een beest daar is niks menselijk aan Een probleem door de mens veroorzaakt, voeren.
Hier in de Haute Ardenne waar ik verblijf worden momenteel wilde dieren bejaagd. van groot wild en een haas.
Geen mens maakt daar een probleem van.
Van dit teveel wordt alles gebruikt en aangeboden bij slagerijen en restaurants. puur en niet uit bio industrie.
De zo genaamde Muskuseenden redders,vrienden, gaan vaak wel voor dieronvriendelijk vlees uit de Supermarkten.
Lees eens een goedboek. bv Eet eens een wasbeer.
van Joel Broekaerts...
deze week verschenen.
Eetsmakelijk.
Bever, waterkonijn en cavia smaken ook prima. Kun je in Quito (Ecuador) gewoon als streetfood tot je nemen. Voor de stoerdere types is er in Lubeck een steakrestaurant waar je steaks van beren, buffels of krokodil kunt eten. En het lot van onze trouwe viervoeters in landen als China en Korea was tot voor kort vaak de braadpan. De mens eet alles als hij honger heeft. In de winter van 1945 was dakhaas een redelijk populaire Kerstmaaltijd…..
"16 jongere eenden zijn succesvol herplaatst bij een fokker." En waarvoor fokt die fokker? Eendenborst voor de horeca? Misschien dat Anticimex niet doodt, maar de vervolgketen wel. Dan kunnen gemeente en Anticimex hun handen in onschuld wassen.
Beste Merel. Oostzaan is in bijna alles tegendraads en recalcitrant. Maar een recatie zal ook dit college niet gaan geven, dat moet een dwarse reactie zijn. Dank voor de integrale plaatsing. Jack
iedereen is altijd zo op de teentjes getrapt als t gaat om "schattige" beestjes die overlast veroorzaken. Dit is ook waardoor dit soort plagen ontstaan, zie ook: konijnenplagen. En zelfs bij overlast door "enge" dieren, zoals ratten, ziet niemand in dat uitroeing soms gewoon nodig is. Nee er moet "herplaatsing" plaatsvinden.
ik hoop dat de eenden goed terecht komen bij het pluimveebedrijf. Ik hou wel van een eendenborst met kerst.
Na 15 jaar in Zweden kan ik alleen maar zeggen dat waar het Zweedse gerenommeerde bedrijf Anticimex verschijnt elk ongedierte verdwijnt. Zelfs vrijwillig, als je sommige buren moest geloven. Want de schrik zit er goed in bij de Scandinavische rat/muis/wandluis. Zowel op de Zweedse of Nederlandse site is op dit moment geen letter te vinden over de bedrijfsactiviteit "herplaatsen van gevangen (on)gedierte". De bestrijding van plaagdieren (Nederland) en schadedieren (Zweden)is de kernactiviteit. In Zweden houdt de onderneming zich daarnaast bezig met allerlei nuttige zaken voor de bescherming van je huis als vochtmeting, schimmelbestrijding, keuring etc. Maar het is altijd een goede zaak als een onderneming zich in zijn activiteiten verbreed. Herplaatsing in dit geval. We gaan het zien....