We zijn nimmer dol op het doorplaatsen van berichten van wie dan ook. Maar voor nu delen we de reactie die Oostzaan, onder verantwoordelijk VVD-wethouder Stijn Nijssen, gaf voor een keer integraal. De wethouder neemt ook het antwoord van het door hen ingehuurde ongediertebestrijdingsbedrijf Anticimex op.

De reactie van de gemeente en het bedrijf roept bij ons wel wat vragen op. Maar we slapen er een nachtje over. Het antwoord van Oostzaan, en hun ingehuurde bedrijf, plaatsen we onversneden en 1:1 onder de streep (de foto hierboven is wel van ons).


Reactie gemeente Oostzaan op wegvangen muskuseenden

Vandaag ontvingen wij verschillende vragen van media en een ingezonden brief, waarin zorgen over de gekozen aanpak rond het wegvangen en de opvang van de muskuseenden worden geuit. In dit bericht geven wij antwoord op deze vragen.

Zoals eerder aangegeven is gemeente Oostzaan begonnen met het wegvangen van de grote hoeveelheid muskuseenden in het dorp. Dit is nodig omdat er veel teveel eenden in het dorp zijn, wat zorgt voor een ongezonde populatie. Ook veroorzaken de eenden overlast en zorgen zij voor (verkeers)onveilige situaties. De eenden worden weggevangen door het gespecialiseerde bedrijf Anticimex. Vandaag ontvingen wij verschillende vragen van media en een ingezonden brief, waarin zorgen over de gekozen aanpak worden geuit. In dit bericht geven wij antwoord op deze vragen. 

De grootste zorg is dat het bedrijf Anticimex de eenden geplaatst heeft bij een pluimveehandelaar die ervoor zou zorgen dat de eenden alsnog worden gedood. Dit is echter niet de opdracht die de gemeente heeft verstrekt. 

Gemeente Oostzaan heeft expliciet de opdracht gegeven om de eenden levend te laten herplaatsen, en betaalt hier ook een extra bijdrage voor. De eerste afgevangen eenden zijn dan ook op een tijdelijke locatie ondergebracht en maken het goed. Het pluimveebedrijf is inmiddels met een campagne gestart om de weggevangen eenden te kunnen herplaatsen. Het gaat hier met nadruk om plekken waar de eenden levend worden herplaatst. Het pluimveebedrijf houdt zich hiermee aan de door de gemeente gestelde opdracht. 

Anticimex heeft naar aanleiding van de onrust contact gehad met het pluimveebedrijf. Zij hebben aangegeven bij te zullen houden waar de eenden zullen worden herplaatst. Ook krijgen wij eind januari een overzicht van de plekken waar de eenden zijn herplaatst, en hoeveel eenden er inmiddels een andere plek hebben gekregen. Als er dan nog eenden bij het bedrijf zijn, zal ook daarvoor een passende plek worden gekozen.

Wij hebben geen reden om te twijfelen aan deze afspraken of aan de werkwijze van Anticimex en de gekozen pluimveehouder. De eenden worden goed behandeld en er wordt een passende locatie gekozen. Hieronder vindt u een statement van Anticimex over de gestelde vragen. Deze plaatsen wij namens hen door. 

Statement Anticimex

In samenwerking met Anticimex is de gemeente gestart met het verantwoord afvangen van muskuseenden, geheel conform de gemaakte afspraken. In deze overeenkomst is expliciet vastgelegd dat de eenden niet worden gedood, maar opgevangen met als doel nieuwe huisvesting voor hen te vinden.

De opgevangen eenden worden tijdelijk ondergebracht bij pluimveespecialist Hoogendoorn in Stolwijk, een deskundig bedrijf dat zich bezighoudt met de opvang en herplaatsing van dieren. Voor elke opgevangen eend brengt Hoogendoorn een eenmalig bedrag in rekening.

Tot nu toe zijn er 113 muskus eenden veilig opgevangen. Ze verblijven in een ruime en diervriendelijke omgeving, exclusief voor muskus eenden. Hoogendoorn is inmiddels gestart met een herplaatsingscampagne, waarbij reeds 16 jongere eenden succesvol zijn herplaatst bij een fokker.

Anticimex heeft in overleg met Hoogendoorn afgesproken dat een of twee journalisten welkom zijn om een bezoek te brengen aan hun locatie in Stolwijk. Tijdens dit bezoek zal er gelegenheid zijn om uitleg te krijgen over het herplaatsingsproces en de huisvesting van de eenden te bezichtigen. Neem contact op met Anticimex voor meer informatie. 

Anticimex zal eind januari een rapportage uitbrengen aan de gemeente, waarin de voortgang van het herplaatsingsproces en het aantal herplaatste eenden wordt toegelicht.

Door: Merel Kan, reactie van Oostzaan