De plannen voor sloop en nieuwbouw van de panden aan de Peperstraat en de Beatrixflat zijn minstens drie maanden uitgesteld. Dat komt omdat Zaanstad alleen bestemmingsplannen mét een nieuwe stikstofberekening ter inzage wil leggen.
Ontwikkelaar Opportunity Vastgoed ging er eerder vanuit dat de ter inzage legging van de omgevingsvergunning (fase 1) en het bestemmingsplan (totale plan) zou starten in december. Dat wordt dus niet gehaald.
Omdat de nieuwe landelijke rekenmethode nog niet beschikbaar is, blijft het onduidelijk wanneer de plannen wel ter inzage worden gelegd. Dat het “niet eerder dan in het eerste kwartaal 2023 zal zijn” is in ieder geval zeker.
De huurders van fase 1 ontvangen binnenkort ook een brief over het opschuiven van de planning.
Door een recente rechterlijke uitspraak is het nodig om ook de gevolgen van de bouw van woningen op de uitstoot van stikstof in kaart te brengen. Eerder werd voor de bouwfase van projecten ontheffing gegeven. Een stikstof-berekening was niet nodig. De ontwikkelaar blijft optimistisch:
“Wij verwachten dat de bouw van de nieuwe Peperstraat doorgang kan vinden, zonder belemmeringen vanuit het aangescherpte stikstofbeleid. Wel brengen we dit nog opnieuw in kaart, met de meest recente gegevens en eisen die gesteld worden.”
Lees ook:
- Ons Peperstraat-dossier.
- Raad van State: bouwvrijstelling stikstof van de baan, bouwstop dreigt
- Zorgen bij Zaanstad na schrappen stikstof-bouwvrijstelling
Advertentie
Het aangescherpte stikstofbeleid treft de Peperstraat in Zaandam.
Het huidige stikstofbeleid heeft Nederland op slot gegooid. Er mag nergens meer gebouwd worden, de boeren moeten weg en nog veel meer ellende. Met dank aan o.a. de dappere Stikstofridder van het eerste uur, de heer Johan Vollebroek, die trots is dat hij de Nederlands samenleving en economie verstikt heeft.
Het woord stikstof suggereert dat het een stof is die de natuur verstikt. Dat is niet iets om je voor te schamen, want de minister die verantwoordelijk is voor het stikstof beleid, de heer Rob Jetten, dacht dat tot voor kort ook. Het is te hopen dat zijn ambtenaren hem een beetje scheikunde les gegeven hebben, zodat hij in ieder geval een weet waar hij verantwoordelijk voor is.
Hoe het zit met die vermaledijde stikstof heb ik twee reacties op het Artikel in de Oorkaan “ Zorgen bij Zaanstad na schrappen stikstof-bouwvrijstelling“ op 2 en 3 november uit de doeken gedaan.
Kort samengevat, Nederland heeft zelf van stikstof een immens probleem gemaakt, niet Europa, niet de boeren, niet de bouwers van Nederland. Het gaat trouwens niet eens om stikstof maar om de neerslag van stikstof verbindingen (Ammoniak en NOx-en) die indertijd met onmogelijke lage waardes van (0,05 Mol) voor de Natura 2000 gebieden vastgelegd zijn in wettelijk beleid.
Als enige land in Europa!
Als je overgaat tot diepe ingrijpende hervorming van de maatschappij zoals nu gebeurt met het stikstofbeleid, moet je erg zeker zijn dat je uitgangspunten correct zijn. Het lijkt onvoorstelbaar om een heel land op slot te gooien, complete sectoren te ontregelen en de economie onherstelbare schade te berokkenen, alleen omdat er ooit in het verleden onrealistische Stikstof depositie waarden (de KDW’s) zijn bedacht.
De Peperstraat is daar nu de dupe van en er staat ons in de Zaanstreek nog veel meer stikstof ellende te wachten. Tijd voor een herstelwet die het Nederlandse stikstofbeleid in lijn met de overige Europese lidstaten brengt.
Uitstekend verwoord.
Hopelijk komt die herstelwet er snel.
Dit gaat ongetwijfeld ook gelden voor plan Westzijde 24-36