De windturbines die de gemeente Amsterdam bij de Noorder IJplas wil plaatsen zorgen voor onrust bij POV, PVV, CDA, DZ en VVD.
Zij vrezen dat de komst van de windmolens mogelijk een streep door de plannen voor 9300 woningen in de Achtersluispolder gaat halen. Ook vernieuwing in Poelenburg zou gevaar kunnen lopen door de turbines die aan rand van Zaanstad komen te staan.
Eerder schreef de gemeente Oostzaan ook al een bezwaarbrief aan Amsterdam. Maar daar schijnen ze weinig boodschap aan de bezwaren van de buren de hebben. De Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck (GL):
“windturbines veroorzaken een bepaalde mate van hinder. Een bepaalde mate van hinder accepteren we in Nederland.
We kunnen niet gaan zeggen als buurgemeenten geen windmolens willen dat wij ze niet gaan plaatsen.”
POV,
Microsoft Word – Verzoek rondvraag – Voornemen Amsterdam tot plaatsen windturbines Noorder IJplas.docx
Harrie van der Laan (POV), Peter van Haasen (PVV), Marc Wit (CDA), Jos Kerkhoven (DZ) en Stephanie Onclin (VVD0 interpreteren dat als: “ze komen er gewoon”. En: “De Amsterdamse wethouder gaat GEEN rekening houden met Zaanstad.”
De partijen willen eigenlijk dat Zaanstad naar de rechter stapt om Amsterdam tegen te houden. Op 15 januari 2021 heeft wethouder Baerveld een onderhoud gehad met Amsterdam. “De volgende vragen borrelen op naar aanleiding van bovenstaande”:
- Wat heeft de wethouder op de 15e besproken in Amsterdam?
- Heeft wethouder Baerveldt haar Amsterdamse collega expliciet gewezen op het risico van grote planschade als beoogd grootschalige woningbouw op de Achtersluispolder geblokkeerd wordt door de komst van de windturbines?
- Hoe staat het college in haar geheel in deze kwestie? Accepteert het college het negeren van Zaanstad en de zorgen van de gemeenteraad van Zaanstad?
- Welke stappen gaat de wethouder (of het college als collectief) hierin ondernemen?
- Heeft u al contact gehad met de Provincie om de risico’s van plaatsen van deze molens aan de stadsgrens te plaatsen te bespreken?
- Bent u voornemens de eventueel te lijden schade op de gemeente Amsterdam te verhalen?
- Heeft u de stadsadvocaat al op de hoogte en in stelling gebracht?
- Heeft u als college de termijnen voor een eventuele rechtsgang al helder op het netvlies?
Morgenavond wordt de zaak besproken bij het Zaanstad Beraad. Hier live te volgen, de vergadering begint om 18.00 uur, het onderwerp is gepland op 22.25 uur.
Sebastiaan Raaphorst zette onderstaande impressie op YouTube:
Turbulentie rond de Noorder IJ-plas (NIJP)
Wij zijn boos, heel erg boos want wij worden als bewoners rond de NIJP niet gehoord!
Zaandam, Oostzaan en Landsmeer stonden ook in hun hemd want zij werden evenmin gehoord.
Wat is er aan de hand?
Wethouder van Amsterdam, Marieke van Doorninck (Groen Links) wil windturbines van 150 meter tiphoogte op 400 meter van ons woonadres plaatsen.
De hinder van windturbines dicht op woningen vindt deze wethouder namelijk acceptabel.
Dat wij er ziek van worden maakt haar niet uit. Zelfs onderzoeken m.b.t. schadelijk laagfrequent geluid van klinisch fysicus/audioloog, LUMC Van der Laat schuift zij als niet bewezen weg.
Slagschaduw, geluidsoverlast, verwoesting van het natuur- en recreatiegebied NIJP en woningbouwplannen van omliggende gemeenten, allemaal niet belangrijk volgens deze wethouder maar voor ons natuurlijk wel.
Jesse Klaver, haar partijleider, meldde zondag 28 februari in Buitenhof dat windturbines op land alleen met instemming van de bewoners geplaatst gaan worden.
Dan mag hij nu zelf Marieke van Doorninck terugfluiten.
Stoppen met het bouwen van die windmolens op land en ter zee!
Bouw in Nederland een aantal nieuwe kerncentrales en als die klaar zijn sloop dan al die afschuwelijk lelijke windmolens.
In Nederland hebben we bepaalde politieke partijen die zeggen voor het milieu en het klimaat op te komen maar die vergeten er bij te zeggen dat die grote windmolens enorm schadelijk zijn voor onze fauna, miljoenen insecten worden vermorzeld en op zee is bewezen dat ze enorm schadelijk zijn voor de visstand.
Kerncentrales produceren schone elektriciteit en zijn betrouwbaar en voor dat beetje afval komt ook wel een oplossing als die er al niet is,
Behalve als het eens goed mis gaat, dat is meteen het hele land onbewoonbaar voor ik weet niet hoeveel jaren #Fukushima
Verreweg de meeste mensen vinden dat we de opwarming van de aarde moeten bestrijden ten behoeve van de leefbaarheid en overlevingskansen van toekomstige generaties, maar vervolgens is er veel verzet tegen concrete maatregelen waarmee de klimaatdoelen worden nagestreefd. ‘Not in my backyard’ wint het van het algemeen belang. Er is nog niet vastgesteld waar die molens precies komen, of ze in strijd met de wettelijke milieucontouren zullen zijn, of ze woningbouw belemmeren en of ze geluidshinder veroorzaken in de Zaanstreek. Pas als blijkt dat Amsterdam in strijd met de wet handelt, is verzet legitiem. Ik wil graag voor onze kleinkinderen en de voor de natuur een bewoonbare wereld achterlaten. Dat gaat beter met windenergie dan zonder. Windmolens en zonnepanelen vullen elkaar aan voor een constante productie van duurzame energie.
Bravo
De Noorder IJ-plas en directe omgeving is een natuurgebied en dat willen we zo houden ook voor onze kinderen en kleinkinderen! Kom wandelen tussen de Schotse hooglanders, zie de ijsvogels, ringslangen en luister naar de nachtegaal dan weet je wat jullie straks gaat missen
Volgens mij gaat de natuur ook naar de knoppen als we de opwarming van de aarde niet kunnen stoppen. Ik wil eerst de concrete uitwerking zien van de plannen vanAmsterdam. Het is nog niet bekend welke natuurschade precies zal optreden en wat ze kunnen doen om dat te ondervangen. Ik sta achter het klimaatakkoord van Parijs en vind dat we wereldwijd en dus ook hier alles op alles moeten zetten om de opwarming af te remmen en daarbij hoort duurzame energie te worden opgewekt.
Daarom plaatsen we grote data-centra in Nederland om de duurzame energie aan te verkopen, ook in Noord Holland. Dat is toch een tegenselling die jouw stelling onderuit haalt, Eelco. Dan wordt de windmolen niet opgezet voor onze kleinkinderen maar voor het "verdien model".
Zonder duurzame energie komen die datacentra er ook wel. Daar is ander beleid voor nodig om ze te weren. Ze komen hier vooral omdat ze weinig belasting hoeven te betalen Jan.
Ja daar tegen strijden is een betere strategie
"Windmolens en zonnepanelen vullen elkaar aan voor een constante productie van duurzame energie." Geloof je dat zelf? Afgelopen jaar is duurzaam opgewekte elektriciteit geregeld door het putje gespoeld wegens negatieve energieprijs door overaanbod. En hebben we bij windstilte in de avond geregeld atoomstroom bij de fransen moeten kopen. Dat gaat alleen maar erger worden, tenzij je nog meer fossiel wil gaan stoken door hout te verbranden.
Bezwaar maken tegen een beetje herrie voor een toekomstige nu nog fictieve wijk. Maar wel een doorgaande route met nog veel meer herrie en overlast aanleggen door Westerkoog. Gemeente Zaanstad meet met twee maten.
Skip die windmolens en bouw woningen waar zonnepanelen op de daken liggen. En leg op alle daken van bedrijven in de Achtersluispolder ook zonnepanelen.
Wegwezen met die doodmolens.
Snap dat dit een probleem is voor Zaanstad en Oostzaan. Maar dit filmpje is suggestief. Alsof je het geluid op kilometers afstand nog hoort.
Wij wonen op 600 meter afstand dus ondervinden zeker hinder! 150 m hoge turbines moeten o.a. in Duitskand op 1500 meter afstand staan van woningen. Dus woningbouw in Achtersluispolder, kansloos
Martin, Wel eens iets vernomen over de niet te traceren, maar echt wel aanwezige dreunen of lage tonen uit t Westelijk Havengebied in Zaandam-Zuid?
In de Havenbuurt in Zaandam was enige tijd een lage bromtoon hoorbaar maar tegenwoordig hoor ik dat niet meer!