Zaans Erfgoed vlooide programma’s door van alle partijen die in Zaanstad meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen op standpunten over erfgoed. En ze maakten een ranglijst.
ROSA wint op punten (13) als het om Zaans erfgoed gaat, ChristenUnie en PvdA delen met 12 punten de tweede plaats, het CDA is 4e (10 punten). GL en VVD vormen met 5 punten de middenmoot. ZIP, SP en D66 halen aanzienlijk minder punten – maar besteden wel aandacht aan erfgoed.
DENK, Volkstem, POV, PVV en ZVI reppen met geen woord over erfgoed en zijn daarom buiten de vergelijking gehouden (maar hadden natuurlijk onderaan moeten staan met 0 punten).
De PvdD vindt dat de subsidies voor erfgoed-organisaties structureel omhoog moet. Democratisch Zaanstad meldt alleen dat zij subsidies voor cultureel erfgoed langer door wil laten lopen, maar ze wel wil afbouwen. Omdat dat het enige is dat ze over erfgoed schrijven zijn ze buiten de vergelijking gehouden.
De programma’s zijn vergeleken op negen onderdelen:
- Houdt de erfgoedkwaliteit van de Zaanse Schans hoog
- Geef het verspreide erfgoed in Zaanstad meer gezicht
- Laat nieuwe Zaanse houtbouw ook echt Zaanse houtbouw zijn
- Het erfgoed is nooit af en vraagt blijvende inzet
- Behoud van de buitengebieden (het slagenlandschap)
- De samenwerking met de vereniging Zaans Erfgoed
- Aandacht voor het Monetjaar in 2026
- Een nieuw museum in Zaandam
- Een frequente bootverbinding over de Zaan
De totaalscore van de negen partijen die erfgoed in hun programma hebben:
De score is gebaseerd op de overeenkomst tussen de visie van Zaans Erfgoed en het partijstandpunt, en varieert van groot (+++) tot geen (0), als er niks over een onderdeel instaat, levert dat een – of — op. Het totaal is het aantal plusjes min het aantal minnetjes. Het oordeel:
“is natuurlijk subjectief, al is het maar omdat een nuancering ontbreekt bij een waardering in plussen en minnen. De score betreft dan ook slechts een indicatie.”
Wie de nuances wel wil zien en alle passages uit de partijprogramma;’s over erfgoed na wil lezen kan het hele rapport op de website lezen of downloaden als pdf.
De fietsersbond heeft aangekondigd dat ze de programma’s ook gaat vergelijken ten aanzien van het fietsbeleid. Misschien een ideetje voor ZON, Vogelopvang, Zaanboulevard, Werkgroep Krommenie, Klankbordgroep Poelenburg, Hart voor Stad, werkgroep Westerwatering, volkstuinen…
Toch wonderlijk hoe hier het cultuurcluster er met de haren wordt bijgesleept. We laten de reactie maar even staan als schoolvoorbeeld van ‘off topic’ maar als anderen zich geroepen voelen om hier over het cultuurcluster te gaan discussiëren zullen we onverbiddelijk zijn en alles weghalen.
beste Ron, jammer dat het cultuurcluster niet in de vergelijking is opgenomen want dan had Groen Links/Rechts samen met D66 onderaan gestaan!
Beste Gert,
Veel partijen noemen het jaar 2026 expliciet in hun programma. Dat slaat dus op de expositie en de hulp van de gemeente/politiek is daarbij noodzakelijk vanwege de kosten. Die hulp hebben jullie voor het jubileumjaar in 2021 nauwelijks nodig gelet op de publicitaire slagkracht van jullie stichting. Vereniging Zaans Erfgoed draagt beide initiatieven natuurlijk een warm toe. Proficiat met de politieke steun voor Monet.
We zijn wel gewezen op een ander foutje in de vergelijking. Groen Links blijkt ook voorstander te zijn van een bootdienst op de Zaan. Dat scheelt echter weinig in hun ranking.
Jammer te lezen dat het misverstand over hét Monet-jaar ook tot eerbiedwaardige platforms is doorgedrongen. In 2021 is het 150jaar geleden dat Claude Monet naar Zaandam kwam en de Zaanstreek in 25 schilderijen op een treffende wijze en bijzonder moment vastlegde. 2021 is een unieke gelegenheid om dat in de Zaanstreek (of moeten we hier nu zeggen ZaanS.nl?) te vieren en te beleven.
Dat het ZaansMuseum het plan heeft opgevat om in 2026 (100ste sterfdag Monet) zoveel mogelijk Zaanse Monet tentoon te stellen, hetgeen een prachtig initiatief is, doet daar niets aan af.
Aan Stichting Monet in Zaandam zal het niet liggen.