De parkeerproblematiek in de nieuwbouwwijk Gouwpark (bij ZMC) houdt de gemoederen bezig. Bewoners lijden aan parkeerplaatsarmoede, veroorzaakt door falend minder scherp gemeentelijk beleid rondom de omgevingsvergunning.
Tot overmaat van ramp heeft de gemeente vier grote groenadoptiebakken geplaatst op een stoep die door bewoners als alternatieve parkeerplek werd gebruikt, zo schrijft buurtbewoner Serdar Kalayci in een mail aan De Orkaan die hij ook naar de raad zal sturen.
Strijd
Zaanstad heeft een rechtszaak aangespannen tegen projectontwikkelaar VOF Gouwpark (HSB Ontwikkeling/Wilma Wonen) omdat er 30 openbare parkeerplaatsen te weinig waren aangelegd. Deze parkeerplaatsen waren volgens de gemeente beloofd, maar door de ontwikkelaar verkocht aan individuele huiseigenaren. Maar de rechter stelde de ontwikkelaar in het gelijk, waardoor de parkeerdruk in de wijk torenhoog blijft. Ondanks dat de gemeente in hoger beroep is gegaan, blijven de gevolgen van dit tekort direct voelbaar voor de bewoners.
Gedogen
Omdat de parkeerproblematiek niet structureel is opgelost, heeft de gemeente aangegeven dat parkeren buiten de vakken tijdelijk semi-gedoogd wordt, zolang dit geen gevaarlijke situaties oplevert. Dit beleid bood enige verlichting. Er werden geen bekeuringen uitgedeeld.
Maar, tot verbazing van de wijkbewoners heeft de gemeente op verzoek van een individuele bewoner – die zelf zou beschikken over twee privéparkeerplaatsen – vier grote groenadoptiebakken op een brede stoep geplaatst. Hierdoor is de alternatieve parkeerplek nu onbruikbaar geworden.
De buurt
Briefschrijver Serdar zegt verschillende bewoners gesproken te hebben die niet blij zijn met de komst van de grote bakken. Hij schrijft:
‘Daar waar wij als bewoners daadkracht van Zaanstad verwachten om de parkeerproblematiek in deze wijk te verhelpen of op zijn minst te verkleinen, is de enige daadkracht die Zaanstad toont het vergroten van de parkeerruimte schaarste door stoepen te bezetten met plantenbakken waar klaarblijkelijk één bewoner belang bij heeft.’
De toekomst
De gemeente Zaanstad heeft in eerdere verklaringen laten weten dat er momenteel geen capaciteit is om structureel te handhaven op foutparkeren in Gouwpark. Wel zijn er waarschuwingen uitgedeeld. De gemeente ontkent dat er sprake is van gedoogbeleid, maar de praktijk laat zien dat echte handhaving uitblijft.
Ondertussen blijft de rechtszaak over de 30 verloren parkeerplaatsen doorlopen. Mocht de gemeente in hoger beroep alsnog gelijk krijgen, dan zou dit enige verlichting kunnen brengen. Tot die tijd blijft de situatie nijpend en lijken de recente ‘maatregelen’ de onvrede onder de bewoners alleen maar te vergroten.
In de mail vragen ze om de stoep weer vrij te maken, zodat er weer niet-officieel-gedoogd geparkeerd kan worden:
‘Wij willen Zaanstad verzoeken om de betreffende plantenbakken te verwijderen van de stoep zodat het tekort aan parkeerruimte niet onnodig groter wordt gemaakt dan het al is.’
Wordt vervolgd (denken wij).
Door: Merel Kan, met behulp van het onvolprezen Orkaan-archief en de brief van Serdar Kalayci. De foto’s zijn ook van Serdar.
Dit soort chaotische toestanden krijgen we dus in heel Zaanstad, als de nieuwe parkeervisie die deze maand in de gemeenteraad behandeld wordt, aangenomen wordt!
Voordat het Gouwpark opgeleverd werd, was al duidelijk dat fout ging met parkeren. Nieuwe bewoners hebben toen al hun zorgen geuit in de gemeenteraad. Samen met een collega raadslid hebben we dit bij de wethouder aangekaart.
Zonder succes.
De oplossing voor het Gouwpark ligt de parkeergarage van Albert Heijn. Het bovendek heeft 120(!) parkeerplaatsen die altijd leeg staan.
En het resultaat nu is dat bewoners in een prachtige nieuwe wijk elkaar dagelijks de tent uitvechten. De sfeer is zelfs vijandig heb ik gehoord. Leuk als je daar je spaarcenten in geïnvesteerd hebt!
Dezelfde problematiek wordt al zichtbaar in bijvoorbeeld Wormerveer (waar op het parkeerterrein naast het NS-station overal in groenstroken geparkeerd wordt sinds de parkeerplaatsen op de Zaanweg weggehaald zijn), in Westerwatering (Zaanse Helden) en in Krommenie (Het Blok).
En er staan een flink aantal nieuwbouwprojecten op het programma waar geen parkeerplaatsen worden toegevoegd (Krommenie-Durghorst, Westerwatering-oude belastingkantoor).
Dit beleid leidt tot wanorde, chaos en doet het al zeer slechte vertrouwen in de gemeente geen goed!
Aan dit beleid werkt ‘Lokaal Zaans’ niet mee.
Zendtijd voor politieke partijen? Is dit de bedoeling, Orkaan?
Geen marketingpraatjes? Fijn, want ik ben gek op dit soort opportunisten. Succes dan maar, realistische politicus.
Altijd scherp, zoals ik van je gewend ben! Dank voor je motivatie en succeswensen.
Maar laten we eerlijk zijn: als politici niet met inwoners in gesprek mogen, wie dan wel? Ik sta liever open voor discussie dan me te verschuilen achter mooie praatjes. Dus laten we vooral blijven praten, ook als we het niet altijd eens zijn. En zo te zien maak ik vrienden – laten we kijken hoeveel dat er nog worden de komende jaren! 😎
@Rob, jij slaat zoals altijd de spijker weer mooi op zijn kop! Kijk ernaar uit om je donderdag weer te spreken fijne realistische collega!
Eindelijk schijnt het zonnetje – wens jullie een heerlijk weekend en vergeet niet te genieten!!
Ik ga maar even kijken het Rozenhof…
Sterkte ZAANKANTERS! Tijd voor een structurele oplossing en goed om over het signaal kenbaar te maken 💪❤️
Nog even doorbijten—maar over ongeveer een jaar kunnen we stemmen op DENK ZAANSTAD of andere lokale partijen die dit probleem wél serieus nemen en het huidige parkeerbeleid fundamenteel willen veranderen. Het is tijd om te stoppen met struisvogelgedrag en te kiezen voor échte oplossingen voor de inwoners van Zaanstad.
Onrealistische voorstellen zoals “meer lopen, fietsen of het OV gebruiken” lossen het probleem niet op. Dat zou alleen werken als alle voorzieningen—winkels, sportclubs, werkplekken—binnen de eigen wijk bereikbaar waren. Maar dat is niet de realiteit.
Parkeerproblematiek is een Zaanstad-breed probleem. Partijen die vasthouden aan een ideologische marketingvisie onder het mom van klimaatbeleid, terwijl ze het leven duurder en ingewikkelder maken, moeten inzien dat de echte oplossing ligt in een eerlijk en haalbaar parkeerbeleid. De dagelijkse frustraties, conflicten en ruzies tussen buren om een schaarse parkeerplek bewijzen dat het huidige beleid niet werkt.
Het is tijd voor realistische oplossingen. Geen marketingpraatjes, maar beleid dat aansluit bij de leefwereld van de inwoners.
Hartelijk groet,