Afvalzorg heeft Park Nauerna op verzoek van de gemeente Zaanstad gesloten. Het park is gebouwd op een deel van de vuilstort, en zou geschikt moeten zijn voor recreatie.
Volgens de Belangengroep Nauerna gaat het om ‘uittredend water’ en ‘dagzomend vocht’. De bewoners die in de Belangengroep verenigd zijn, hebben al eerder hun zorgen over de veiligheid van het park op de vuilstort geuit.
Op advies van de GGD zou Zaanstad Afvalzorg verzocht hebben park Nauerna voor onbepaalde tijd te sluiten naar aanleiding van een onderzoek naar veilig recreëren (de tekst gaat verder onder het filmpje):
De Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV) en Democratisch Zaanstad (DZ) hebben inmiddels vragen over de situatie gesteld. Ze willen weten waarom is het park per onmiddellijk dicht is, wat er gevonden is en hoe gevaarlijk de situatie is. Ook willen ze weten wat de GGD heeft geadviseerd.
Lees hier de reactie van Afvalzorg en bekijk het persbericht van de gemeente.
Bestemmingsplan
Op 15 augustus 2018 heeft de Raad van State het bestemmingsplan Omgeving Nauerna gedeeltelijk vernietigd. Er zou niet voldoende zijn aangetoond dat recreatie op Park Nauerna op een veilige manier mogelijk is. De vraag is of zonder ‘bovenafdichtingsconstructies’ de veiligheid gegarandeerd kan worden.
Volgens de RvS is dat dus niet duidelijk. Zaanstad heeft aangekondigd het bestemmingsplan niet op tijd te kunnen repareren. Extra onderzoeken die nodig zijn, kunnen niet op tijd worden afgerond.
De termijn van 26 weken na 15 augustus is inmiddels verstreken waardoor gemeente niet voldoet aan de opdracht van de Raad van State.
“Er bestaat een risico dat na het verstrijken van de termijn de indieners van een beroep (Belangengroep Nauerna en een drietal bewoners) bij de Raad van State een verzoek zullen indienen voor handhaving van de termijn onder het opleggen van een dwangsom.”
Het verzoek om de dwangsom heeft Zaanstad inmiddels binnen. En de termijn van twee weken is verlopen.
De foto’s boven zijn van De Orkaan, de foto’s hieronder komen van de Facebookpagina van het buurtschap Nauerna.
Tja de Gemeente is vaak een stug orgaan wat eigenlijk nooit zal toegeven. Naena vuilstort is de verantwoordelijke partij. Wat legt er aan afval onder deze plek. Als ik de kleur zie zie petrochemische stoffen olie enz. In de afdeklaag kunnen restante van olie zitten deze spoelen uit met hevige regen.Er zal best een doek of folie zitten tussen het Afval en top laag. In de grond van afdeklaag spoelen de stof uit ze immers nergens heen. En ik zou mijn hond daar nooit laten drinken. Veilig of niet er zit altijd risico aan. Maar des al niet te min had de gemeente dit wel even kunnen vermelde dat het beter is niet u hond in dexsloten en of plassen te laten drinken. Mijn hond is 5 jaar terug gestorven aan lever kanker.ik vroeg hoe kan dit zo erg had hij het. De arts zei. Het hele milieu is erg vervuild honden lopen door fijnstof en snuffelen aan gras en lopen door plassen enz. En de ene hond is gevoeliger dan de ander. Net zo bij mensen. Alleen een hond loopt er zijn poten door en likt deze weer schoon. Ik waste altijd zijn pootjes als ze erg smerig waren. Maar des ondanks werd hij erg ziek. Tegenwoordig wordt er zo gerotzooid met alles. Dus conclusie. Er blijven veel vraag tekens. Vind het erg jammer dat het dicht is. Het uitzicht was zo mooi daar. Veel succes met u Aktie en sterkte met het verlies.
Beste mevrouw Luttik,
Het lijkt me goed dat de gemeente Zaanstad op de hoogte wordt gebracht van uw verhaal. Mogen we u verzoeken om uw verhaal rechtstreeks bij de verantwoordelijke ambtenaar (die op het dossier Nauerna is gezet) in te dienen die ook contact onderhoud met de GGD?
Dat kan door een mail te sturen naar nauerna@zaanstad.nl
Tot slot, sterkte met uw hond.
Met vriendelijke groet,
Belangengroep Nauerna
Bijna vanaf het begin van de openstelling wandelde ik hier met de honden. 2 jaar gelden meldde ik bij het kantoor van Afvalzorg het vreemd gekleurde “ sap” dat uit de helling kwam. Mijn ene hond, gek op nattigheid denderde door het bovenste deel van de recreatieve berg. Dat veelal met een flinke laag water was bedekt. Ze zwom, badderde en dronk. Sedert september vorig jaar heeft deze hond een blaastumor. Blaastumor komt voor bij maar 2% van de hondenpopulatie. Natuurlijk zal “ blijken” dat er geen kankerverwekkende stoffen in die nattigheid zit. En dat waar ze door de gekleurde sap/drab liepen “ ook als niet gevaarlijk “ gekenmerkt zal worden. Maar 2% op honderdduizenden honden? Hoeveel van deze honden liepen op die afvalberg? Hoeveel hondenbezitters liepen daar nu juist met hun beesten? En hoeveel honden hebben nu problemen? Meld u dit even? Mijn hond gaat dood aan kanker, ondanks goede medicatie. Ik weet van een dame uit Wormer dat zij ook problemen ondervond en niet meer op de berg kwam. Er zijn er vast meer!