De calamiteitenpalen aan de noordkant van de Julianabrug bij de Zaanse Schans zullen vanaf nu op veel Zaanse Schans-foto’s opduiken.
Zaans Erfgoed had tegen die ‘aantasting van het zicht op de Zaanse Schans’ bezwaar gemaakt en ook omwonenden hadden beroep aangetekend.
De bezwaren zijn door Zaanstad ongegrond verklaard. De palen waren volgens B&W noodzakelijk voor het kunnen afmeren van schepen in het geval van calamiteiten.
Zaans Erfgoed wilde liever verzinkbare palen omdat die het aanzicht minder zouden aantasten, maar dit zou te duur zijn volgens Zaanstad.
De “noordkant van de Julianabrug” is de plek waar dagelijks talloze foto’s nemen, vanaf nu dus inclusief deze palen (klik voor grotere versie).
Bij een calamiteit kan een binnenvaartschip gewoon zijn ankers laten vallen
ook als de gehele energie voorziening plat zou liggen aan boord
Prachtig, die palen. Mooi in harmonie met die molens op de achtergrond. Op de foto levert het een fraaie compositie met een schitterende cadans op. De palen geven het beeld een extra dimensie door de toevoeging van een krachtige zichtlijn. Daar zullen fotografen, tekenaars en schilders dankbaar gebruik van maken. Een wijs besluit van de gemeente om deze palen te plaatsen. Nu maar hopen dat er niet te veel binnenvaartschepen aanmeren. Dat zou het zicht lelijk kunnen verstoren.
Het mooiste plaatje van de ZaanseSchans door de Zaanse gemeenteraad
Omzeep geholpen,zeg maar'in het water geworpen.
Lekker bijdehand.
Die palen hadden daar helemaal niet moeten staan. Met wind en schepen die op elkaar moeten wachten voor de brug staan ze er eerder nog gevaarlijk.
Ze noemen het calamiteiten palen maar wanneer er een schip op gaat liggen komt er niemand zo aan de wal of hulpdiensten aan boord.