Sinds 19 februari is Zaanstad 23 gemeentelijke monumenten rijker: arbeiderswoningen, houten huizen, een kerk, een Vermaning, een begraafplaats, kantoorvilla’s, fabrieken, scholen, een pastorie, een boerderij en een voormalige burgemeesterswoning.
De Orkaan fietst ze in deze weken allemaal langs, zet ze op de foto en op de kaart en plaatst de gemeentelijke toelichting erbij over het hoe en waarom van de monumentale status. En we vullen het aan voor zover dat mogelijk is.
Padlaan 70, Krommenie
Het pand heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de traditionele Zaanse houtbouwstijl. De kleinschalige woningbouw is typerend voor Krommenie waar van oudsher langs de paden vooral kleinschalige, individualistische bebouwing voorkwam van één bouwlaag onder een kap. Het langgerekte pand met drie woningen was een meer voorkomend type maar is inmiddels zeldzamer aan het worden.
Het pand heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van de bewoningsgeschiedenis van de Zaanstreek. De woningfunctie voor personeel van de tegenovergelegen Linoleumfabriek, maakt het deel uit van de bewogen industriële geschiedenis van de Padlaan. De forse oude lindenboom herinnert aan de bomenrij langs de Nauernasche Vaart. Het pand heeft ensemblewaarde als onderdeel van de bebouwing aan de Padlaan behorende tot de linoleumfabriek.
Boven de voorkant aan de Zuidervaartkade, onder het pand aan de kant van de Padlaan. In de beschrijving van Zaanstad gaat het gaat om nr. 70 met drie woningen, volgens de bewoners zelf (e ook volgens het kadaster) gaat het om de nrs. 70, 72 en 74. De huizen waren vroeger eigendom van de blikfabriek die ze voor hun arbeiders liet neerzetten, tegenwoordig is het pand van Parteon.
Vanaf de Nauernasche Vaart gerekend is dit het eerste van 14 woningen die recent de status gemeentelijk monument kregen.
Onder, de Padlaan, gezien “vanaf de Veerbrug, van oost naar west; links no. 70” in 1900 (Gemeentearchief Zaanstad)
Daniël Rwdl stuurde via Twitter een mooi detail: de orginele rode (Forbo / Kaars Sijpesteijn) ‘K’ aan de voordeur (van de voormalige bedrijfsbrandweer in Krommenie).
Bekijk hier de hele lijst of zoek ze hieronder op de kaart.