Sinds 19 februari is Zaanstad 23 gemeentelijke monumenten rijker: arbeiderswoningen, houten huizen, een kerk, een Vermaning, een begraafplaats, kantoorvilla’s, fabrieken, scholen, een pastorie, een boerderij en een voormalige burgemeesterswoning.
De Orkaan fietst ze in deze weken allemaal langs, zet ze op de foto en op de kaart en plaatst de gemeentelijke toelichting erbij over het hoe en waarom van de monumentale status. En we vullen het aan voor zover dat mogelijk is.
Padlaan 40-40A, Krommenie
De Padlaan heeft stedenbouwkundige waarde als oude verbinding tussen Krommenie en Wormerveer en maakt deel uit van de 17e eeuwse visgraatstructuur van hoofdwegen en paden die nog steeds afleesbaar is in het huidige stratenpatroon.
Ook de relatief dichte bebouwing langs de Padlaan, met geringe ruimte tussen de individuele panden heeft situationele waarde en is typerend voor de kernbebouwing van Krommenie. De kleinschalige woningbouw is typerend voor Krommenie waar van oudsher langs de paden vooral kleinschalige, individualistische bebouwing voorkwam van één bouwlaag onder een kap.
Het pand heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van de bewoningsgeschiedenis van de Zaanstreek. De woningfunctie voor personeel van de tegenovergelegen Linoleumfabriek, maakt het deel uit van de industriële geschiedenis van de Padlaan.
Vanaf de Nauernasche Vaart gerekend is dit het zevende blokje van de 14 woningen die recent de status gemeentelijk monument kregen. Bekijk hier huisnummers 70, 72 en 74, hier 62-64, hier nr 60, hier 54-56, hier 48-50 en hier 44 en 44a.
Hieronder het pand in 1999 (foto Gemeentearchief Zaanstad), helemaal rechts naast het stenen huis 44-44a dat ook een monument werd.
Bekijk hier de hele lijst of zoek ze hieronder op de kaart.