‘Aalscholvers in het Jagersveld’, mailde Fokje Lijzenga, met daarbij deze foto die ze gisteren rond vier uur maakte. Voor ons reden om wat informatie over deze mooie beesten bij elkaar te googlen.

Februari is een drukke maand voor de aalscholver (Phalacrocorax carbo). Terwijl de winter langzaam plaatsmaakt voor het voorjaar, zijn de zwartglanzende watervogels al volop bezig met hun broedseizoen. In kolonies, vaak hoog in bomen of op eilanden in meren en moerassen, bouwen ze hun nesten van takken en twijgen.

De opvallende witte vlekken op hun kop en dijen verraden dat ze in hun broedkleed zitten. Mannetjes en vrouwtjes delen de broedzorg en verdedigen hun nest fel tegen indringers. Ondertussen blijven ze actief jagen: met hun gestroomlijnde lichamen duiken ze diep het water in om vis te vangen, waarna ze vaak met gespreide vleugels op een tak of paal drogen.

Met hun vroege broedstart lopen jonge aalscholvers al rond in het nest tegen de tijd dat andere vogels pas beginnen. Zo benutten ze optimaal de visrijke wateren voordat het echte voorjaar losbarst.

Foto: Fokje Lijzenga, tekst Merel Kan.