Het Volkspark kleurt Japans. En nee, dan moet je niet denken aan prachtige bruggetjes, tempels en kersenbloesem, maar aan de Fallopia Japonica. De Japanse Duizendknoop, de iets minder gewaardeerde plant overgewaaid uit Japan, is namelijk geland in het Zaanse Volkspark. Volgens het IUCN, International Union for Conservation of Nature, behoort de Duizendknoop tot de honderd meest invasieve plantensoorten ter wereld. Moeten we ons zorgen maken?

De Japanner groeit in ieder geval nu al op bepaalde plekken in het park over hekjes en in de sloot, maar als mensen het heft in eigen handen willen nemen dan heeft de gemeente één boodschap: doe dat vooral niet. ‘Niet berijden! Niet maaien! Niet graven!’

Berijden?

Overwoekering Volkspark

Maar als de bewoner niks mag doen aan de invasieve plantsoort, gebeurt er dan wel wat vanuit de gemeente? De gemeente verklaart daarover het volgende:

‘Prioriteit 1 is om de verspreiding zoveel mogelijk tegen te gaan – vandaar dit bord. Prioriteit direct daarna is het maken in een keuze hoe de plant te bestrijden.
Bestrijding van de Japanse Duizendknoop gebeurt op diverse manieren. De keuze van bestrijding hangt af van de locatie. Zo graven wij locaties uit, maken wij gebruik van elektriciteit en passen we stoom en heet water toe. De laatste twee methodes dienen meerdere keren per seizoen toegepast te worden om de plant uit te putten en effectief te zijn. Hierbij maken wij geen gebruik van bestrijdingsmiddelen.
Ook zijn er vrijwilligers actief, de zogeheten Duizendknoopbrigade, die op de verschillende groeiplekken helpen door de duizendknoop uit de grond te spitten.’
 

Door Remi Kerkhoven. Extra informatie van Zaanstad. Foto’s van Orkaan-lezer.