Het Volkspark kleurt Japans. En nee, dan moet je niet denken aan prachtige bruggetjes, tempels en kersenbloesem, maar aan de Fallopia Japonica. De Japanse Duizendknoop, de iets minder gewaardeerde plant overgewaaid uit Japan, is namelijk geland in het Zaanse Volkspark. Volgens het IUCN, International Union for Conservation of Nature, behoort de Duizendknoop tot de honderd meest invasieve plantensoorten ter wereld. Moeten we ons zorgen maken?
De Japanner groeit in ieder geval nu al op bepaalde plekken in het park over hekjes en in de sloot, maar als mensen het heft in eigen handen willen nemen dan heeft de gemeente één boodschap: doe dat vooral niet. ‘Niet berijden! Niet maaien! Niet graven!’
Berijden?
Maar als de bewoner niks mag doen aan de invasieve plantsoort, gebeurt er dan wel wat vanuit de gemeente? De gemeente verklaart daarover het volgende:
‘Prioriteit 1 is om de verspreiding zoveel mogelijk tegen te gaan – vandaar dit bord. Prioriteit direct daarna is het maken in een keuze hoe de plant te bestrijden.
Bestrijding van de Japanse Duizendknoop gebeurt op diverse manieren. De keuze van bestrijding hangt af van de locatie. Zo graven wij locaties uit, maken wij gebruik van elektriciteit en passen we stoom en heet water toe. De laatste twee methodes dienen meerdere keren per seizoen toegepast te worden om de plant uit te putten en effectief te zijn. Hierbij maken wij geen gebruik van bestrijdingsmiddelen.
Ook zijn er vrijwilligers actief, de zogeheten Duizendknoopbrigade, die op de verschillende groeiplekken helpen door de duizendknoop uit de grond te spitten.’
Door Remi Kerkhoven. Extra informatie van Zaanstad. Foto’s van Orkaan-lezer.
Is de handelwijze van de gemeente Zaanstad nog actueel? Ik zie namelijk ook andere adviezen https://bestrijdingduizendknoop.nl/overige-onderzoeken/biologische-bestrijding/
Voorop staat dat de Duizendknoop liefst vandaag nog Nederland uit moet, en dat het "bestrijdingsmiddel" minder belangrijk is, tenzij het middel erger is dan de Duizendknoop.
https://bestrijdingduizendknoop.nl/overige-onderzoeken/biologische-bestrijding/
Volgens Pokon mijn probleem oplosser tegen hardnekkig onkruid concentraat weedex werkt dit ook tegen duizendknoop. Heb het aangeschaft en ben het aan het uitproberen, drie dagen geleden ingespoten, het lijkt dood te gaan.
meteen bij opkomst in voorjaar hele veld hermetisch afdekken( ruim over grens ) met stevig zwart plastic en verzwaren met trottoir tegels zodat niet loskomt of wegwaait.
zeker 2 jaar of langer laten liggen.
ik duim na 2 jaar nog steeds.......inkoop dat die duizend knopen echt wegblijven.
niet zo leuk zo'n zwart plakkaat in je tuin... maar werkt wel.
heb je toch stengels geknipt? in plastic zak en naar gemeente in verbrandingsoven.
laat ze niet liggen. elke knop( knoop) op stengel gaat wortelen. en was gereedschap handen en schoenzolen. serieus advies.
Het enigste wat helft is Glysofaat. Als je de duizendknoop gaat afknippen, stomen, electriciteit
Dan trekker je de plant om nog harder te groeien...
Uitgraven moet meer dan 8 meter diep, zodra er 1 klein worteltje blijft zitten is ie weer terug
waarom ook handen wassen? is er iets met het sap?
Nulletje komma vergeten voor de 8? Als dat echt waar is vrees ik het ergste voor mijn tuinplaag: De paardenstaart…..
Varkens!!! Lijkt mij een strak plan, t plantje komt natuurlijk niet van nature bij de intratuin vandaan en is er waarschijnlijk al sinds de oertijd? Er moet dus een natuurlijke bestrijder zijn anders was de wereld allang overwoekerd. varkenshoeders van Nederland.....ONTWAAKT !!!
Op de Belt in Westerwatering grazen regelmatig schapen, ze eten helaas alleen de blaadjes op. Twee weken later staat alles er weer fris groen bij. Misschien helpt het als permanent dieren staan… overigens kunnen deze planten ook door mensen gegeten worden.
nee, ze eten zo goed als de hele plant weg.
deze invasieve plant laat zich niet verdelgen.Heb 6 jaar de duizendknoop onder controle kunnen houden met geiten.Deze aten alle opslag op.Zodat er niets bovenstond.
Nu zonder begrazing komen ze weer boven ongeremd en even groot.
Ik heb gelezen dat varkens meester zijn in het bestrijden van deze exoot
Bij ons in de buurt kwam de duizendknoop op na het kappen van een boom. Ik heb meteen vier keer per jaar, vier jaar lang de stengels zo diep mogelijk uitgegraven. Ik heb niet gewacht op de gemeente, er is maar een oplossing: vroeg signaleren en meteen handelen.
Van de week gecheckt, de plek is al twee jaar duizendknoopvrij.
De duizendknoop is alleen weg te krijgen als je ook de wortels er mee uithaalt. Varkens eten ook (net als wildzwijnen) naast het blad ook de wortels.... Mooi toch.
Is het je opgevallen dat deze plant niet in de schaduw gedijt 👍
Heb ik ook begrepen..
hier een filmpje:https://www.nhnieuws.nl/nieuws/304903/wroetende-varkens-schrik-van-japanse-duizendknoop-en-andere-woekeraars Lijktme leuk: deze vrolijke speklapjes(om maar eens met Midas wolf uit DD te spreken) in ons volkspark... ;-)