Dit seizoen zal er nog geen ‘Plan van Aanpak’ in werking treden om de overlast van riviercruiseschepen en de bevoorradende bussen tegen te gaan. Maar wie drie keer een overtreding begaat, mag de rest van het seizoen niet meer aanleggen.
In de VS gaat deze aanpak door het leven als ’three strikes you’re out’.
In het derde kwartaal van 2025 kan de gemeenteraad een Plan van Aanpak verwachten waarin de overlast van riviercruises en de toeleveranciers structureel wordt aangepakt. Dat betekent in de praktijk dat het dit riviercruise-seizoen waarschijnlijk niet meer toegepast kan worden.
De overlast bestaat onder meer uit foutparkerende bussen. GroenLinks-raadslid Natascha Stroo stelde daar vragen over aan wethouder Gerard Slegers (Verkeer, CDA). Ze wilde weten wanneer het beloofde Plan van Aanpak kwam.
Slegers gaf toe dat er helaas nog steeds ‘notoire buschauffeurs zijn die op de Prins Hendrikkade hun bus stallen’. Om dat tegen te gaan is er een gesprek met alle ‘stakeholders’ geweest: busvervoerders (o.a met De Wit), rederijen en Handhaving waarbij ‘knelpunten’ zijn ingebracht. Slegers geeft aan dat er ‘heel veel stappen’ zijn gezet:
‘We zijn echt op de goede weg in samenspraak met de bewoners. We hebben een cruisekapitein, die continu aanwezig is, en die in contact staat met bewoners.’
Buitenlandse bussen?
Ook bereidt Zaanstad een pakket aan structurele maatregelen voor die alle stakeholders moeten ondertekenen. Bij drie overtredingen ben je het haasje volgens de wethouder: ‘dat seizoen niet meer aanleggen. Dat is de enigste manier waarmee je dit soort zaken door kunt voeren.’
De wethouder gaf aan dat vooral buitenlandse bussen daarop werden aangesproken, en ‘als Handhaving in de buurt is zullen ze ze wegsturen’.
Uit de foto’s die Stroo meestuurde en uit de foto’s die De Orkaan kreeg, blijkt overigens dat het ook gewoon Nederlandse (Zaanse) bussen zijn van onder meer Hellingman, Bakker Wormerveer, Doelen Coach Service en Jan de Wit die niet op de Burcht maar langs de Prins Hendrikkade of voor het Zaantheater parkeren.
Slegers beloofde ook Handhaving te vragen om iets vaker langs de cruisebussen te rijden.
Door Piet Bakker op basis van Zaanstad Beraad van 10 april en vragen van Natascha Stroo. Foto-compilatie op basis van Orkaan-archief.
"Als handhaving in de buurt is" treden we op. Doe niet zo dom Zaanstad, het vaarschema voor deze schepen ligt vaak al maanden vast. Het is een kwestie van: kun je of wil je handhaven. Incompetent, net als de rest van het handhaven.
Beton barrières weghalen kunnen die bussen op de zwevende kade kant parkeren, als ze er niet doorheen zakken.
Ooit hadden we Peyton place op televisie na ruim 500 afleveringen was het klaar. Het gemeente bestuur van Zaanstad doet zijn best om over veel zaken lang te praten, veel te beloven, veel geheim te houden, en weinig concreet op te lossen. We hebben de Busbrug, de Cruise schepen, de problemen met mevrouw Rot en nog genoeg andere knelpunten, die in aanmerking komen voor soap met de titel Zaanstad net even anders.
En een bouwkeet zonder vergunning.
die Oad bus staat toch op een laad en los plaats