Het wijkoverleg Oud-West in Zaandam hoopt dat dit jaar eindelijk iets gaat gebeuren aan het vervallen pand aan de Westzijde waar ooit de Lidl zat.
Ze hebben de afgelopen tijd op alle mogelijke manieren contact proberen te maken met de eigenaar, projectontwikkelaar Komen Vastgoed Beheer uit Heerhugowaard.
Tevergeefs. Daarom schreven ze een open brief aan Komen, in de hoop dat dit wel het gewenste efffect heeft.
Beste ondernemer, projectontwikkelaar,
Wij zijn trots op onze wijk en wij verheugen en stimuleren mensen om met hun panden in onze wijk goed om te gaan, door goed onderhoud te plegen en als er even geen bestemming voor het pand is, het pand op een goede sociale manier in te zetten voor de buurt. U woont toch ook niet graag in een buurt waar uw buren de ramen hebben gebarricadeerd met hekken en houten platen?
Wij hebben diverse malen contact gezocht om een oplossing voor u en ons probleem te vinden, maar u geeft op geen enkele manier thuis. U neemt de telefoon niet op en neemt geen contact met ons op.
Via andere (o.a. gemeentelijke) kanalen hebben wij vernomen dat u op geen enkele voorstel, om het pand in gebruik te stellen, ingaat.
We hopen dat u 2019 gebruikt om voor dit pand plannen te ontwikkelen.
Met vriendelijke groet, namens het bestuur,
Geert Spiering,
voorzitter
Dat er überhaupt ooit een bouwvergunning is afgegeven voor het enorm lelijke gebouw verbaast mij. Ik hoop inderdaad dat de eigenaar er iets moois van gaat maken. Zo ook van het mooie pand van de ABN Amro vroeger aan de Westzijde. De kantoor villa. Deze laten ze ook bewust al jaren verpauperen ( gaten zitten in de kozijnen etc ) , zodat ze op een gegeven moment kunnen zeggen; tja, we kunnen het echt niet meer opknappen. Laten we het maar afbreken en er een mooie toren met appartementen neerzetten ( kassa ). Wat zou er met de mooie villa op de hoek Westzijde- van Gogh weg gaan gebeuren? Daar wordt binnenkort ook een flatgebouw neergezet...Het oude Verkade pand ( hoek Langestraat- Westzijde ) hebben ze ook geprobeerd te laten verpauperen. Gelukkig hebben ze het sinds kort weer een beetje aangepakt. Laat de gemeente strenger zijn naar de eigenaars ( investeerders )! Deze panden bepalen enorm het gezicht van de Westzijde.
Even op Schiedam terug komen.
Daar worden de lege winkels ook wel gebruikt om tijdens festiviteiten, activiteiten in te doen.
Zo bouwen wij “ModelSpporgroep De Nieuwe Waterweg” al jaren een baan op tijdens de brandersfeesten in Schiedam.
Dit trekt zeer veel publiek naar het winkelcentrum. Misschien een idee om ook hier in Zaandam eens eens festijn te organiseren.
Nu we het dan toch over kraken hebben Zaansche Kraakbeweging Kom er maar in ...;-)
Goed idee! Kraakpanden zien er namelijk ook altijd zo keurig uit! Daar heb je echt goede buren aan. Is er niet een website waar we de krakers naar dit pand kunnen verwijzen? Kunnen ze het even in de verf zetten, nieuwe ramen erin en het onkruid tussen de stenen uit halen.
Laat de ADM'ers het maar niet horen...
Ik vind dit een taak voor de gemeente.
Het is toch van de zotte dat in deze tijd panden jarenlang leeg staan en verpauperen doordat de eigenaar er niets mee doet?
De gemeente kan toch via een plaatselijke verordering eisen dat een eigenaar verplicht is zijn pand of panden goed te onderhouden op straffe van bepaalde sancties?
Dit geld uiteraard niet alleen voor bedrijfspanden maar ook voor woningen.
Ik ken het bestemmingsplan niet van het pand maar een optie zou woningbouw zijn.
Er is zelfs een bepaling in de anti kraakwet dat de eigenaren van panden die langer dan een jaar leegstaan beboet mogen worden...
De stad Schiedam heeft te kampen met extreme leegstand. Twee kunstenaars zijn met de gemeente en de eigenaren van winkelpanden in gesprek gegaan. Ze hebben subsidie gekregen om de leegstaande etalages mooi en gezellig in te richten. Ook kunnen beginnende kunstenaars tijdelijk hun werk exposeren. Dat ziet er echt zoveel gezelliger uit dan al die treurige leegstaande winkels.
Verder worden leegstaande winkels omgebouwd tot appartementen en restaurants, koffietentjes en lunchrooms. Kleinschalige winkeltjes met streekproducten krijgen voorrang. Want daar trek je meer bezoekers mee; goede horeca en kleine, orginele winkeltjes.
Wat de Westzijde verder nog kan opfleuren, zijn meer geveltuintjes, meer vrolijke bloemen en gezelligere straatverlichting.
Niet moeilijk maar als je in de randgemeente woont ben je wel verplicht met de auto te gaan. Maar het centrum is voor mij al lang een enorm taboe gezien de parkeertarieven en inrij verboden. Boven IJ winkelcentrum een verademing qua tarieven en bereikbaarheid.
Ik verwacht nog wel meer van dit soort ontwikkelingen in het centrum van Zaandam, en net iets daarbuiten. Tegelijkertijd met de ontwikkeling van online bestellen ontmoedigt de gemeente de automobilisten om te komen, met de pollers, inrijverboden, duurder maken van parkeren, weghalen van parkeerplaatsen (Rozengracht). Ook de alternatieven zijn niet erg interessant (Qpark) want deze zijn veel te duur. Leegloop zal het gevolg zijn. De gemiddelde mens gaat immers voor gemak, even snel met de auto, en dat is bijna niet meer mogelijk.
Is het zo moeilijk om de boodschappen met de fiets te doen?
Niet moeilijk maar als je in de randgemeente woont ben je wel verplicht met de auto te gaan. Maar het centrum is voor mij al lang een enorm taboe gezien de parkeertarieven en inrij verboden. Boven IJ winkelcentrum een verademing qua tarieven en bereikbaarheid.
Nee, ik ga ook op een tweewieler de stad in, maar, kijk om je heen? Ik ken mensen waarvan ik niet eens weet of ze (nog) wel een fiets hebben om de stad in te gaan. Het gaat ook niet om de mensen met de mogelijkheid tot fietsen, maar ook b.v. mensen die verder weg wonen dan een 'normale' fietsafstand en dus voor de auto kiezen en/of gewoon lui zijn. Die klanten ben je gewoon kwijt. Dat zijn er nog steeds erg veel. Kortom, ik denk een vicieuze cirkel.
In de Kalverstraat in Amsterdam kun je over de hoofden lopen. Het centrum wordt daar steeds meer autoluw gemaakt. Ook de Gedempte Gracht in Zaandam is heel druk, terwijl daar echt geen auto’s rijden. Deze klanten komen juist steeds vaker met de trein. Ik mijd de Westzijde, omdat de auto’s er keihard doorheen razen. Je kunt nergens veilig oversteken, en er zijn geen zebrapaden of stoplichten. Ik denk juist dat het veel prettiger winkelen wordt, wanneer er minder auto’s op de Westzijde zullen rijden.
Topic is dat de eigenaar niks wil laten doen met het pand in tijdelijkheid en kiest voor laten verpauperen.
Dit komt niet alleen in Zaandam voor.
In Krommenie hebben we ook (grote) winkelpanden die leeg staan. Veel van deze panden zijn van eigenaren van buiten Zaanstad, en die geven niks om het feit dat het een dorp en winkelstraat ontsiert of schaadt.
Daar zou Zaanstad beleidsmatig een stokje voor moeten steken... denk ik dan (maar zie het helaas niet).
Even afwachten en dan,
Gewoon naar goed oud? Zaans gebruik: "de fik erin"!
Ook leuk:" Door de brand, uit de brand". Weet alleen niet waar die vandaan komt.
In de brand, uit de brand heeft waarschijnlijk te maken met de verzekeringspenningen die werden uitgekeerd na een brand.
Vroeger vloog er weleens een bedrijf - al of niet moedwillig - in de brand dat niet zo best meer draaide, doordat de verzekering de schade uitbetaalde had de eigenaar geld en was hij uit de problemen.
Egbert,
dank voor deze toelichting, deze invalshoek had ik niet verwacht. Leerzaam!
Met groet,
Wil