Op dinsdag 12 augustus 1919 werd in Westzaan een cursus gegeven door niemand minder dan Johannes Brommert.
Brommert, ‘dienstweigeraar en communistisch propagandist’ was ‘gehuld in half-artistieke kledij, met krullende haren een flambard’, en had zich kort ervoor, onder invloed van de Russische Oktoberrevolutie’ overgegeven aan het communisme.
Het volk van Westzaan zou van hem leren hoe het voortaan een dictatuur van arbeiders en boeren zou kunnen vormen. Niet lullen maar poetsen: op de barricade!
Helaas viel de opkomst tegen, getuigen het zurige krantenbericht dat 16 augustus 1919 in De Tribune* verscheen:
Sluit u aan!
De cursus van Dinsdag 12 Augustus was slecht bezocht, wat jammer was, daar Brommert het onderwerp: Wat is Bolsjewisme? prachtig uiteenzette ; daar was veel uit te leren. Ze schreeuwen hier veel over Bolsjewisme, maar wat het betekent, weten ze niet. De arbeiders van Westzaan zitten liever voor het huis te mopperen over de belasting; of dat helpt! Neen arbeiders, sluit u aaneen en wordt lid van uw politieke partij, dan eerst kan er verbetering voor u komen.
* De Tribune was de krant van de Communistische Partij Holland (CPH) die in 1935 Communistische Partij van Nederland (CPN) ging heten. In 1937 ging de krant Het Volksdagblad heten totdat het in 1940 door de Duitsers werd verboden. Ondergronds ging de krant door als De Waarheid. Die naam was ontleend aan de Russische krant Pravda (‘waarheid’ in het Russisch). In 1990 stopte de krant. Het was één van de eerste kranten die op het kleine tabloid-formaat verschenen (vanaf 1986). Dat deden ze omdat de krant zo dun was; als je hem dubbel vouwde leek het nog ergens op. De krant werd tijdens haar laatste jaren dan ook wel aangeduid als ‘de Kleine Waarheid’ of ‘de halve Waarheid’.