De voormalige christelijke school aan de Klaas Katerstraat 7B in Zaandam, later in gebruik geweest door Komma en FluXus, wordt verbouwd tot opvang voor 22 daklozen tussen de 18 en 23 jaar. Het Leger des Heils is verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding.
Volgens de gemeente is er op dit moment in Zaanstad een tekort aan opvangmogelijkheden voor deze ‘kwetsbare groep’.
De verbouwing zou in de zomer van 2023 moeten beginnen. De eerste 14 bewoners die in de huidige opvanglocatie voor jonge daklozen (Transit) aan de Boschjestraat in Koog a/d Zaan wonen, zullen dan eind 2023 verhuizen naar de nieuwe opvang. Daarna stromen er 8 nieuwe jonge daklozen in, wat het totaal op 22 opvangplekken brengt.
Volgens Zaanstad is het voormalige schoolgebouw aan de Klaas Katerstraat een geschikte plek voor deze opvang: “In het pand is, na een grondige verbouwing, genoeg ruimte voor de groep jongvolwassenen om te wonen en samen te leven. Ook is er de mogelijkheid voor bewoners om zich af te zonderen wanneer daar behoefte aan is. Verder ligt het pand centraal gelegen in de stad, wat bijdraagt aan het creëren van een positieve plek voor deze groep.”
Wethouder Zorg Harrie van der Laan (POV) “wil voorkomen dat er een nieuwe generatie daklozen bijkomt. Onder begeleiding van het Leger des Heils werken deze jongvolwassenen aan zelfredzaamheid.” Het streven is om de begeleiding maximaal twee jaar te laten duren. Daarna zal de jongere – voor zover mogelijk – doorstromen naar (begeleid) zelfstandig wonen.
Zaanerf
Het aantal daklozen in Zaanstad neemt toe. Door het realiseren van de nieuwe opvanglocatie kan de gemeente de twee huidige opvanglocaties Transit en Zaanerf (Westzijde 410, Zaandam) verbouwen. Zaanerf wordt geschikt gemaakt voor langdurige opvang van daklozen met zwaardere problematiek. Transit wordt verbouwd tot een locatie voor kortdurende opvang voor daklozen.
Het Leger des Heils zorgt voor 24 uur per dag begeleiding. De gemeente en het Leger des Heils hebben omwonenden geïnformeerd en met hen gesproken over de komst van deze jongeren in de buurt.
Foto boven: de school (gebouwd in 1924) in 1935 (Gemeentearchief Zaanstad), onder: het gebouw in 2021 (Google Streetview)
Het artikel is geschreven op basis van een persbericht van de gemeente Zaanstad (ingekort, bewerkt en aangevuld met eigen informatie), we hebben de wethouder dus niet zelf gesproken, het citaat stond al in het persbericht, foto’s uit het Gemeentearchief en van Google Streetview.
dierbare herinnering aan mijn oude school.
juf spoor. juf kuiper.
meester last. winkler. verhoef.
goed dat het gebouw nuttig besteed wordt
Juf Lindhout, die voorlas uit Wiplala, en meneer Visser, de toenmalige directeur, die altijd op pottertjes sabbelde. Ik meen me te herinneren dat "meester" niet op prijs gesteld werd, het moest "meneer" zijn.
mijn oude school blij dat het een nieuwe fuctie krijgt.
hopelijk gaat het goed vooral het toezicht en onderhoud
ik wens de nieuwe bewoners veel woon plezier
en dat men rekening houd met de buurt bewoners.
Fijn dat mijn oude schooltje voorlopig nog blijft bestaan in weer een nieuwe functie. Mooie herinneringen aan vooral ook de prachtige zolder met daarop ooit zoveel spannende spulletjes. Vooral niet afbreken!