De politieke partijen D66, GroenLinks, CDA en Oostzaan Natuurlijk! hebben een extra raadsvergadering aangevraagd om een interpellatiedebat* te voeren over het mislukte invoeren van bestuurlijke boetes in Oostzaan.
De partijen willen op korte termijn duidelijkheid krijgen over de juridische onderbouwing en financiële risico’s van de boetes die werden ingesteld om sluipverkeer tegen te gaan. Dit verzoek volgt op een Raadsbericht van B&W van Oostzaan waarin de gemeente toegeeft onzorgvuldig te hebben gehandeld en de raad onjuist hebben ingelicht. Bovendien is een deel van het dossier onvindbaar.
UPDATE (14/10): waarschijnlijk is de vergadering op 17 of anders op 24 oktober
Lees ook: B&W Oostzaan door het stof bij dossier sluipverkeer, raad ‘niet juist geïnformeerd’
Het college van B&W besloot in 2021 bestuurlijke boetes te heffen voor het inrijverbod, met de verwachting daarmee €570.000 op te halen. Dit plan werd door de rechtbank vernietigd, wat voor een financieel tekort zorgde.
Uit antwoorden op een Woo-verzoek van De Orkaan bleek dat de juridische adviezen en risico’s rondom de boetes – op z’n minst – onvoldoende waren gecommuniceerd met de gemeenteraad. Burgemeester Polak beweerde dat er overleg was geweest met het Openbaar Ministerie, maar dit bleek later niet specifiek te gaan over de inzet van boetes voor het inrijverbod.
De oppositiepartijen hebben laten weten dat ze aan het einde van het debat een motie zullen indienen. De exacte inhoud hiervan hangt af van de antwoorden die tijdens de vergadering worden gegeven door het college.
Het interpellatiedebat wordt gehouden voordat op 7 november de reguliere raadsvergadering plaatsvindt, waarin de begrotingsdiscussies gepland staan.
*
Door: Merel Kan, met informatie uit de mail van de positie aan de gemeente Oostzaan en het Orkaanarchief.
Even ter aanvulling: het debat is inderdaad aangevraagd door de oppositie. Echter na overleg met de coalitiepartijen bleek dat deze aanvraag raadsbreed gesteund werd.
Korter, zonder 17x (!) het betrokken woord te gebruiken: 'een gemeenteraadslid kan een interpellatieverzoek indienen om het college B&W ter verantwoording te roepen'.
Wat is een interpellatie?
Een interpellatie is een uitgebreidere vorm van een mondelinge vraag (rondvraag) in de raadsvergadering. Elk lid van de raad mag de raad vragen of hij/zij het college of burgemeester mag bevragen over een onderwerp dat niet op de agenda staat. Een interpellatie betreft meestal een politiek gevoelige gebeurtenis of actualiteit. Een interpellatie is een zwaarder instrument dan het stellen van mondelinge vragen. Het is een verzoek om inlichtingen aan het college of de burgemeester. Een interpellatie wordt als een apart agendapunt behandeld tijdens een raadsvergadering. Het doel van een interpellatie kan een motie zijn waarin de raad zich over het onderwerp van de interpellatie uitspreekt.
Wanneer een interpellatie?
Het onderwerp van interpellatie kan spoedeisend zijn en de raadsvergadering kan dan het eerste geschikte moment zijn om het college of een collegelid daarover te bevragen. Het kan ook gaan om een zaak die niet spoedeisend is, maar wel zwaarwegend en als zodanig voorlopig niet op de raadsagenda staat. Een interpellatie kan worden voorafgegaan door mondelinge of schriftelijke vragen. Wanneer een raadslid niet tevreden is met de antwoorden daarop, kan hij/zij vervolgens kiezen voor een interpellatie als zwaarder instrument. Het feit dat de raad moet instemmen met de interpellatie onderstreept de zwaarte van het instrument. Het is niet zomaar iets dat aan de orde wordt gesteld; er is daadwerkelijk iets aan de hand (een ingewilligd verzoek om een interpellatie te houden heet ook wel een spoeddebat). Denk aan een schokkende maatschappelijke gebeurtenis of een wethouder die de raad mogelijk verkeerd heeft geïnformeerd. Meestal heeft het raadslid dat de interpellatie houdt al een concept-motie achter de hand om te proberen de interpellatie uit te laten monden in een uitspraak van de raad.
Hoeveel steun is nodig om een interpellatie te mogen houden?
De raad bepaalt zelf hoeveel steun er voor een interpellatieverzoek moet zijn. De Gemeentewet schrijft daarvoor geen regels. Veel gemeenteraden hebben in het Reglement van orde opgenomen dat een meerderheid het verzoek moet steunen
Het is niet alleen de interpellatie die het nieuwswaardig maakt, maar vooral de extra raadsvergadering. Die zijn vrij zeldzaam, meestal kan er tijdens een gewone raad worden geïnterpelleerd. Maar in dit geval is dat voor de oppositiepartijen in Oostzaan geen optie. De komende raadsvergadering (pas op 7 november) is de begrotingsvergadering en de aanvragers van de extra vergadering willen voor die tijd duidelijkheid over de tekorten en de positie van B&W die volgens eigen zeggen de raad niet juist hebben ingelicht.