Oppositiepartijen POV, PVV, LZ, SP, DZ, Denk en PvdD willen zo spoedig mogelijk – voor het zomerreces – een interpellatiedebat over de giftige sfeer in de ambtelijke top bij de gemeente en de klacht van de Ondernemingsraad (OR) die ingediend is tegen de gemeentesecretaris bij de Ondernemingskamer.
Uit het verzoek blijkt dat de raad van Zaanstad al eerder op de hoogte was van de problemen, en al een commissie ingesteld heeft. Deze commissie is volgens de aanvragers van het interpellatiedebat niet op de hoogte gebracht van alle relevante feiten.
De problemen in de top lekten uit via een bericht in het NHD over “ruziënde (top)ambtenaren, manipulatie, halve waarheden en intimidatie.” De ondertekenaars van het interpellatieverzoek schrijven:
“De gemeenteraad heeft een paar maanden terug de commissie De Vries ingesteld n.a.v. geluiden en concrete voorbeelden waarbij het niet lekker loopt in de organisatie.”
De voorzitter van deze commissie heeft volgens de verzoekers
“met de gemeentesecretaris en de burgemeester gesproken om input op te halen. Echter, is het bestaan van het logboek [Orkaan: van de ‘verandermanager’] niet gedeeld met de leden van de commissie. (…) Tevens is niet gemeld dat er een klacht van de OR is ingediend, dat hebben de leden voor het eerst vernomen van de krant.”
Openbaar debat
Harrie van der Laan (POV), Peter van Haasen (PVV), Marianne de Boer – Doeves (Lokaal Zaans), Patrick Zoomermeijer (SP), Juliette Rot (Democratisch Zaanstad), Sebnem Panchar (DENK) en Melchior Mattens (PvdD) willen in het openbaar vragen stellen aan de burgemeester en de commissie De Vries. Ze willen ook alle missende informatie (logboek, de klacht van de OR, eerder uitgevoerde onderzoeken naar de bestuurscultuur/organisatie).
Ze zien het liefst een openabre bijeenkomst
“waar we met deskundigen in gesprek willen hoe het kan dat er vele onderzoeken ten spijt toch steeds niets veranderd in de bestuurscultuur.”
Ik wil hier nog wel een steentje aan bijdragen.
Ik denk dan aan het vuilnis, de verkeersoverlast en de geur en geluidsoverlast van een fabriek.
In oud west gaat de verkamering gewoon door, wordt het bijbehorende riool op de vaart geloosd, worden inwoners bedreigd en neemt de verkeersoverlast, het vuilnis op staart en het ongedierte alleen maar toe.
Vuilniswagens kunnen niet door de straat of auto's kunnen elkaar niet passeren door klikobakken op straat en illegaal geparkeerde aanhangwagens. Meldingen of over de situatie worden genegeerd zonder enige motivatie.
Die bestuurscultuur zie je ook terug in het beleid van de gemeente Zaanstad. Als je van buiten kijkt, worden er de vreemdste beslissingen genomen. Die rieken naar een soort “vriendjespolitiek” en daardoor naar willekeur. Bij de één wordt streng gehandhaafd een ander mag van alles. Zie bijvoorbeeld dossier Watak. Bij de ene straat of dorp is geluidsoverlast (Westzaan) niet mogelijk een andere wordt volgeplempt met auto’s (Koog aan de Zaan). Het minste wat je van een gemeente mag verwachten is consistent beleid en een gelijke behandeling voor iedereen. Het wordt er ook niet beter van om allerlei “geheim” overleg te gaan voeren. Je bent aangesteld door en werkt voor het belang van de burgers van Zaanstad. Waarom kunnen zaken dan niet volledig transparant besproken worden.
Dat wordt gevoed door de raad, die eveneens zo inconsequent lijkt in haar beslissingen. U noemt een Watak als voorb - terwijl de belangen van de buren nergens in meegenomen worden. Westerkoog idem dito, daar moeten overtredingen juist in stand blijven als er niet over gemeld wordt. In een ander soortgelijk geval wil dezelfde raad of raadslid dat er juist wel weer genadeloos gehandhaafd wordt, omdat hij/zij dan weer de belangen van de melder behartigd (Hemkade soap). Het bestuur wankelt en bezwijkt onder de druk van de raad. De raad pleit zich nu vrij in de zgn. ontstane sfeer op het stadhuis, maar heeft hier wel degelijk een hoofdrol in. Er zal dus minstens ook onderzoek moeten worden gedaan naar het functioneren van de gemeenteraad (of enkele raadsleden) zelf.
Zolang de raad steeds maar weer overhoop blijft liggen met het bestuurijven liggen, blijft de burger achter als gedupeerde en kost dit bakken met geld.