De bouwplannen voor het Zuideinde / hoek Celebesstraat in Wormerveer doen volgens de werkgroep ‘Zuideinde Wormerveer Hoogbouwvrij’ geen recht aan het historische karakter van de buurt.
De werkgroep voelt zich door de gemeente “misleid en misbruikt”. De commissie Zaan-IJ zou het plan “er door willen drukken.”
De werkgroep ‘Zuideinde Wormerveer Hoogbouwvrij’ maakte eerder een alternatief plan dat volgens hen door de gemeente nooit serieus is genomen.
De mediation van bureau ‘De Wijde Blik’ wordt door de werkgroep ernstig bekritiseerd, het verslag zou geen recht doen aan de gesprekken en de werkgroep heeft zicht dan ook ‘gedistantieerd’ van het eindverslag.
De ‘minimale’ aanpassingen in het plan (geen aanpassing van bouwvolume of hoogte) zijn dan ook niet “na overleg tussen ontwikkelaar en werkgroep tot stand gekomen’ volgens de werkgroep omdat deze zich nooit over het plan heeft uitgesproken. Ook dat “het plan is gewijzigd n.a.v. buurtinspraak” is onjuist volgens de werkgroep.
Politiek gevoelig
De Werkgroep wil niet dat Zaanstad de wijziging van het bestemmingsplan als ‘niet politiek gevoelig’ aanmerkt omdat de raad zich er dan niet over uit kan spreken.
Om dat te voorkomen hebben ze de raadsleden uitgenodigd voor een bijeenkomst op 12 september, om 19.30 uur in pakhuis De Klok, Zuideinde 12, Wormerveer. Daar zullen ze hun alternatieve plannen presenteren en pleiten voor behandeling van de wijziging in het bestemmingsplan in de raad.
De recente plannen van KPO/SARCH en BotBouw uit Heerhugowaard wijken volgens de werkgroep “nauwelijks af van de eerdere hoogbouwplannen. Het plan ‘Bot’ past volgens de werkgroep beter in Amsterdam, de ideeën van de werkgroep:
“zijn nooit serieus genomen. Niet door de gemeente, in het overleg met BotBouw en het ontbrekende contact met de commissies ZaanIJ en Welstand (Mooi Noord-Holland). Enthousiaste en positieve reacties kregen we van de bewoners en bedrijven uit de buurt en uit de kring van lokale bouwbedrijven. Warme belangstelling toonden de Zaanse ‘erfgoed’ organisaties.”
De nieuwe plannen (slim in zwart-wit uitgevoerd) hieronder (klik voor grotere versie). De vorige plannen (in kleur) zijn daaronder te zien.
De eerste versie, de belangrijkste wijziging is het linkerpand dat een ander uiterlijk heeft gekregen, de begane grond van het middelste pand is ook aangepast.
Het alternatief van de werkgroep.
Deze bewoners verdienen een groot compliment. De gemeente wil graag bewoners betrekken bij nieuwe plannen (MAAK Zaanstad). Ik hoop dat deze inbreng van bewoners dan ook serieus wordt genomen. Laat het een signaal zijn aan de gemeente dat bewoners een stem/mening hebben als het gaat om nieuwbouw. De woningen zullen ongetwijfeld verkocht worden maar willen wij (Zaankanters) dit nou echt? Nu is juist het moment om voor kwaliteit te kiezen. Er samen voor te zorgen dat Zaanstad duidelijke keuzes en kiest voor een eigen profiel. De gemeente wil dat Zaankanters trots zijn op hun stad. Daar hoort bij dat bewoners hun stem laten horen en dat bewoners voorwaarden stellen aan nieuwbouw. Alleen dan zullen bewoners straks ook echt trots kunnen zijn op hun stad!
Zie ook dit artikel voor meer achtergrond info https://www.nu.nl/wonen/5427335/miljoen-woningen-erbij-2030-gaat-wel-goed.html
Helemaal voor woningbouw, er is een groot tekort, en dat zorgt voor een enorme tweedeling tussen starters en doorstromers.
Maar dit kan gewoon niet waar zijn, een gedrocht van een roze gebouw met ontzettend onpraktische ramen. Dat er bouwbedrijven zijn die hier hun naam aan willen verbinden.
Lijkt tegenwoordig wel een wedstrijd.
Wie ontwerpt het lelijkste gebouw en krijgt het geplaatst.
En lachen joh, die architect met dat moeilijke brilletje, als hij de fles wijn in ontvangst neemt van zijn baas waar hij net een weddenschap van heeft gewonnen.
De arme baas, waarschijnlijk met jaren ervaring, had NOOIT verwacht dat er een gemeente zou bestaan waar dit door de welstandscommissie komt.