Het is een complexe zaak met arresten van de Hoge Raad, mogelijke nietigverklaringen van koopovereenkomsten, kort gedingen en niet minder dan elf vragen van DZ’s fractievoorzitter Juliëtte Rot.
Maar het komt erop neer dat Rot de onderhandse verkoop van grond aan de Peperstraat aan Opportunity Vastgoed ter discussie stelt.
In feite is onderhandse verkoop niet toegestaan. Grond (onroerend goed) moet door de gemeente openbaar worden verkocht zodat iedereen mee kan bieden. Alleen als er op goede (en openbaar gemaakte gronden) kan worden aangetoond dat er maar één serieuze partij is, kan de gemeente daarvan afwijken.
Dit is niet alleen recent door de rechtbank bevestigd maar ook werd duidelijk dat verkopen die niet aan deze voorwaarden voldeden nietig waren. Dat was geen nieuw beleid, maar het ‘gelijkheidsbeginsel’ waar gemeenten zich altijd aan moeten houden.
Volgens DZ heeft Zaanstad nu een probleem bij de Peperstraat omdat daar wel onderhands is verkocht zonder dat duidelijk werd gemaakt waarom.
Zaanstad heeft op eerdere vragen van DZ over de zaak gezegd dat ze de verkoop aan Opportunity wel openbaar hebben gemaakt (september 2022) en dat daartegen geen bezwaar is gemaakt.
Objectieve criteria
Juliëtte Rot schrijft – en daar heeft ze een punt – dat die aankondiging geen openbare verkoop is en dat ook niet duidelijk is gemaakt waarom er in dit geval maar één koper was geselecteerd (“motiveren aan de hand van welke criteria deze gegadigde kwalificeert als enige serieuze gegadigde.”)
Rot vraagt onder meer: “Op basis van welke objectieve, toetsbare en redelijke criteria heeft uw college Opportunity Vastgoed B.V. geselecteerd als koper?”
Waarom eind 2022 stukjes Peperstraat aan Opportuny zijn verkocht, is overigens wel duidelijk. De ontwikkelaar had al het grootste deel van de panden in handen. Bovendien had ex-Inverdan-supervisor Sjoerd Soeters al een compleet plan getekend, ook voor de stukjes die Opportunity nog niet in bezit had. Maar zijn dat “objectieve, toetsbare en redelijke criteria”?
Door Piet Bakker. Bron: vragen DZ. Foto: De Orkaan.
26 nov. 2021 heeft de Hoge raad uitspraak gedaan dat een overheidsorgaan bij verkoop van onroerend goed een selectieprocedure moet volgen. En dat onderhandse verkoop niet meer is toegestaan.
De mededeling van Zaanstad dat de voorgenomen verkoop in september 2022 kenbaar is gemaakte is dus mosterd na de maaltijd.
Dus ontwikkelaar Opportuny had al het grootste deel van de panden Peperstraat in handen en daarom is het logisch dat ze de rest ook mogen opkopen want Sjoerd had al een compleet plan getekend?
Deze uitleg snap ik niet Orkaan.
Ja ULO ik maar toch...
Nieuwbouw Peperstraat gaat ook nog eens peperduur worden en natuurlijk ook even afwachten of het allemaal wel mag en kan binnen de nieuwe stikstof wetten.
Bewoners en bedrijven moeten een andere locatie gaan zoeken, ook niet echt makkelijk, behalve voor ZVH eigenlijk, want dat bedrijf geilt nu op de veranderingen.
Nieuwe woning? ZVH renoveerde de Kleurenbuurt flats en nieuwe bewoners betalen fors meer voor een onderkomen in deze ongezellige buurt en de prijzen zijn nu opgevoerd zodat je geen huurtoeslag meer kan aanvragen...
Opportunity kon de hele Peperstraat opeisen omdat ze al stukken van de straat in hun bezit hadden?
... en omdat Sjoerd Soeters al een plan voor de Peperstraat had getekend ...? Zomaar als hobby?
Hoe komt het toch, dat ik deze gemeente niet op hun woord kan en niet wil geloven?