De oplossing die Zaanstad in gedachten had voor het slepende dossier Hemkade, sneuvelde al in de voorronde van het Zaanstad Beraad. Het plan was om via een Gebiedsvisie een nieuwe weg in het gebied te realiseren. Op die manier zou de familie Groen hun woning Hemkade 51 kunnen bereiken zonder last te hebben van hekken van de North Sea Venue (NSV).

De familie Groen en Ivar Moens van de NSV hadden zich in schriftelijke reacties en via inspraak al tegen de plannen gekeerd. Geen enkele fractie wilde daarna nog warm worden voor de Gebiedsvisie. Wethouder Wessel Breunesse kon niets ander concluderen dat deze ‘oplossing’ eindigde als ‘fiasco’.

De vraag is alleen: wat nu?

Al ruim 8 jaar sleept het dossier, het heeft Zaanstad veel geld gekost en aan het maken van kosten lijkt voorlopig geen eind te komen. Ook het maken van de Gebiedsvisie en gesprekken met alle betrokkenen door een extern bureau zou weer ’tonnen’ hebben gekost.

Uit de reacties van de twee strijdende partijen Groen en Moens (NSV) is af te leiden dat de gebiedsvisie niet tot rust gaat leiden. Dat betekent opnieuw een stroom van juridische procedures en handhavingsverzoeken die niet alleen veel kosten maar ook een groot beslag leggen op de ambtelijke organisatie.

Janboel

Raadsleden leken na de inspraak en de eerdere reacties weinig optimistisch over een goede afloop en zagen dus ook niet hoe de Gebiedsvisie een oplossing zou kunnen bieden (alhoewel ze daar 2 jaar geleden zelf om gevraagd hadden). Hans Kuyper (ROSA) had het over een ‘Janboel’ waarbij door Zaanstad zelf ‘door ondoordacht handelen in het niet al te verre verleden’ een ‘lont in het kruitvat’ was gestoken.” Er moet rust komen volgens Kuyper, en er moet voorkomen worden dat partijen die niet direct betrokken zijn (volktuinders, omwonenden, kermisexploitanten) meegesleept worden in het conflict.

Marc Wit (CDA): “We hebben een ultieme poging gedaan om via de gebiedsvisie een uitweg te vinden. Maar dit is geen oplossing maar symptoombestrijding, je poetst de klacht weg maar je neemt de oorzaak niet weg. Wij geloven niet in een Gebiedsvisie.”

Flip Hoedemaeker (D66): “De visie lost het Conflict (met een grote C) niet op. Wat de beste manier is op het conflict op te lossen weet ik ook niet.”

Pleisters plakken

Peter van Haasen (PVV): “Het lijkt meer op een verbanddoos dan op een Gebiedsvisie. Pleisters plakken om het heel te houden terwijl het niet heel te houden is. Er staan jaarlijks tonnen op de begroting, dat moet een keer stoppen. Nu is het genoeg. De enige oplossing is dat een van beide partij vertrekt.”

Jonathan van der Sluis (GL): “Bij zoveel weerstand moeten we dit mensen niet door te strot duwen. Volgens mij ligt er geen oplossing. We zitten hier nog een tijdje aan vast. Als ik naar de insprekers luister denk ik: er gaan nog meer procedures komen.”

Tjeerd Rienstra (VVD): “Alle partijen zijn het in meer of minder mate oneens met de visie. Het is vlees noch vis, en voor de vegetariërs, ook geen groente of fruit. Het was een onmogelijke opdracht.”

Loopgravenoorlog

Anna de Groot (SP): “Niemand is er gelukkig mee, de visie heeft geen donder geholpen, terwijl iedereen gehoord is, de loopgravenoorlog gaat gewoon door.”

Melchior Mattens (PvdD) begon met een grapje, “Extra asfalt is nooit een oplossing” maar dat was volgens Mattens “dan ook het enige grappige aan het dossier.” De gebiedsvisie wordt onvoldoende gesteund aldus de PvdD.

Jaap Keijser (POV) concludeerde iets soortgelijks: “De visie wordt door niemand gedragen of ondersteund. De voorgestelde weg moet een conflict oplossen maar veroorzaakt weer een ander conflict. De bedrijfsvoering van NSV wordt onmogelijk. En ook Hemkade 51 is tegen. Van deze visie wordt niemand gelukkig.”

“Hoe het verder moet weet ik ook niet”

Jaap Keijser (POV)

Eylem Köseoglu “We moeten een doorbraak forceren, welke instrumenten kunnen we inzetten? Het houdt ons al heel lang in een wurggreep.” ROSA-fractieleider Hans Kuyper pleitte wel voor een ‘klankbordgroep’ vanuit de raad, maar dat kon niet op algemene steun rekenen. Wat die klankbordgroep zou kunnen wat anderen de aflopen jaren niet gelukt is, blijft ook onduidelijk. Marc Wit (CDA) zag er weinig in: “de raad is al een klankbordgroep.”

Uitkopen

Eén van de mogelijk oplossingen zou uitkopen of onteigenen zijn. Die optie werd door een aantal partijen genoemd. Dat zijn in feite twee verschillende scenario’s. Onteigenen lijkt juridisch onmogelijk of minstens erg lastig. Er is daarvoor geen zwaarwegend argument. Uitkopen kost geld. Maar dat kost doormodderen ook.

Wethouder Wessel Breunesse (GL) werd er niet vrolijk van: “er is behoorlijk eensgezindheid, maar die bestaat uit het afwijzen in het voorstel. Wij kunnen ons daar in vinden. Dit heeft niet het probleem in het gebied opgelost. De visie kan niet op draagvlak rekenen.” Breunesse besloot met: “Koers en duidelijkheid zijn van belang na dit fiasco.”

Bestemmingsplan

Eén partij ontbrak in de discussie. Juliette Rot (DZ) hield haar mond terwijl deze partij normaal gesproken een uitgesproken mening heeft. Rot liet het liever aan anderen over zei ze na afloop van het Beraad, “Wij hebben jaren geleden al gepleit voor juridische duidelijkheid in het gebied.” Dat zou dus niet via een Gebiedsvisie maar via een Bestemmingsplan moeten, en dat zou ook gehandhaafd moeten worden. DZ gaat in ieder geval vragen naar de kosten van het traject tot nu toe.

Breunesse dacht ook over een bestemmingsplan, en dat er zaken waren “die we in een nieuw bestemmingsplan moeten regelen”. Zo wil hij de Zaanderhorn “aan de openbaarheid onttrekken omdat er geen woonbestemming op kan komen” en de bewoners (kermisexploitanten, woonwagens) laten herplaatsen. Ook moet er duidelijk komen over de (buiten)evenementen waar omwonenden last van hebben en moet de positie van de tuinders duidelijk worden.

Voor Hemkade 51 had hij geen goed nieuws: “de discussie over een woonbestemming is voorbij: dat is niet mogelijk.”

De hele vergadering is hier terug te kijken.

Ons Hemkade-dossier.

Foto boven: Elvira Groen bij de inspraak met ‘roodkapje’ waarmee ze zich vergeleek (wie de wolf was mag iedereen zelf raden), op de achtergrond wethouder Wessel Breunesse. Onder: het hek.