Terwijl andere landen al jaren wetgeving hebben om productie en handel in designerdrugs aan te pakken, zorgt een gaatje in de Opiumwet voor vrij spel op de Nederlandse markt. Onlangs moest burgemeester Jan Hamming machteloos toezien hoe een grote hoeveelheid grondstoffen weer moest worden teruggeven aan de eigenaar
De Opiumwet bevat een lijst met verboden drugs. Daar staan ook designerdrugs op. Dit zijn chemische varianten van synthetische drugs als amfetamine en xtc. Als drugscriminelen een kleine aanpassing in de samenstelling maken ontstaat er weer een nieuwe stof. En die nieuwe stof is dan niet illegaal. Dat gebeurde ook bij de designerdrugs die werden aangetroffen aan de Penningweg in Zaandam.
De overheid werkt al een aantal jaar aan een wijziging van de Opiumwet om dit probleem op te lossen. Het voorstel ligt al sinds juli 2022 voor behandeling bij de Tweede Kamer, maar daar werd nog niet veel mee gedaan. Burgemeester Jan Hamming en teamchef van de politie basisteam Zaanstreek Sherwin Tjin-Asjoe luidden eind november de noodklok. Ze deden gezamenlijk een oproep aan de Tweede Kamer. En met succes. Het wetsvoorstel wordt vervroegd behandeld op 20 december aanstaande.
Met dit wetsvoorstel wordt voorgesteld de Opiumwet te wijzigen door aan de bestaande lijsten I en II een lijst IA toe te voegen. In het voorstel worden drie stofgroepen verboden in plaats van afzonderlijke middelen. Dat zou het moeilijker (of zelf onmogelijk) moeten maken om nieuwe legale varianten te creëren.
Als de Tweede Kamer instemt met het wetsvoorstel gaat het voorstel naar de Eerste Kamer. Daar moet eerst weer een commissie naar het voorstel kijken. Deze commissie kan commentaar geven op het voorstel en bekijkt vooral of de wet uitvoerbaar is. Pas daarna is er een debat over het voorstel en stemmen leden van de Eerste Kamer voor of tegen het wetsvoorstel.
Lees ook: Zaanstad kan honderden kilo’s ‘drugs’ niet in beslag nemen
Tekst: De Orkaan Redactie, Bron: X (voorheen Twitter) Jan Hamming, Politie, eerder nieuws op De Orkaan, Foto: Wikipedia
Leuk dat de overheid met een stoffengroeopen verbod komt, maar het adviescollege toetsing regeldruk wijst het huidige wetsvoorstel af omdat onder andere ‘de effectiviteit van deze wet niet door het RIVM is getoetst’ . Daarnaast concludeert de Raad van Staten in hun evaluatie van de wet dat ‘de doelmatigheid en de effectiviteit van het wetsvoorstel op dit moment onvoldoende duidelijk zijn.
Het is overduidelijk dat Jan Hamming niets weet over harm reduction en effectief drugsbeleid.