De gemeente Zaanstad heeft zich de afgelopen jaren in toenemende mate bekommerd om het Zaanse erfgoed, dat zich niet alleen op de Zaanse Schans bevindt, maar ook op de Lagedijk in Zaandijk.
Het wordt bewonderd door miljoenen toeristen uit binnen- en buitenland, die de kleine Zaanse huisjes willen zien en genieten van onze culturele identiteit.
Door: Frans Wytema
Als bewoner van dit beschermd dorpsgezicht geef ik regelmatig aan toeristen uitleg over al het moois dat in deze gouden bocht is te zien en ben dan onder de indruk van hun waardering voor ons erfgoed.
Verwonderd ben ik, als Italiaanse toeristen bijvoorbeeld uit Florence hier zo genieten van onze Zaanse culturele schoonheid, terwijl zij thuis maar om de hoek hoeven te kijken.
Enige tijd geleden heeft Zaanstad haar beleid ten aanzien van dit erfgoed duidelijk gemaakt en verwoord in een aan mij op 9 november 2007 verleende bouwvergunning. Zo staat daarin te lezen:
“Wij zijn bereid op grond daarvan medewerking te verlenen aan uw bouwplan, omdat het plan heel goed binnen onze stedenbouwkundige visie past. Het historische deel van het Boschpad was in het verleden dichter bebouwd. Veel van de specifieke historische kwaliteiten van Zaanstad zijn verdwenen. In de stad wordt gezocht naar een evenwicht van behoud en ontwikkeling binnen de specifieke Zaanse context.
Het deel van Zaanstad waar het Boschpad deel van uit maakt behoort tot de historisch meest waardevolle gebieden van de stad. Het plan om het oude pad weer zichtbaarder te maken via een historisch verantwoord pand past uitstekend in dit gebied. Het versterkt de historische context van dit gebied. Dat hierbij een origineel huisje wordt gebruikt heeft een duidelijke meerwaarde. De wederopbouw van dit huisje op deze plek is daarmee een gewenste ontwikkeling.”
Het Boschpad, waar het huisje inmiddels is herbouwd, komt uit op de Lagedijk.
Dit deel van Zaanstad behoort tot de historisch meest waardevolle gebieden van de stad zo stelt Zaanstad.
Tot mijn grote verbazing lijkt Zaanstad mee te willen werken aan een bouwplan ter hoogte van nr 31, ietsje verder op de Lagedijk wat als zeer storend wordt ervaren.
Heeft Zaanstad haar visie veranderd en is Zaanstad bezig haar parels over boord te gooien?
Saendaik mot Saendaik blijven en zeker zoals het NU is. Als je als ambtelijke molen hier geen roots hebt en je eigen niet in wil zetten voor cultuurbehoud dan zou ik zeggen; dan...je toch op ?