Saendelft kreeg in 2014 glasvezel. Ook de rest van Assendelft profiteerde mee. In Zaanstad ligt de uitrol van dit supersnelle internet verder zo goed als stil, afgezien van een paar nieuwbouwprojecten in Zaandam.
Waarom duurt het zo lang, vraagt Jack van Brederode zich af? Vooral nu thuiswerken zo belangrijk wordt, is snel internet belangrijk. Misschien moet de gemeente initiatief nemen op dit gebied?
Door Jack van Brederode
Jaren geleden stond op een website van onze gemeente praatmee.zaanstad.nl (die inmiddels niet meer bestaat) een vraag: “waarmee we onze stad nog aantrekkelijker konden maken.”
Daarop reageerde ik, dat bij een moderne stad ook een moderne infrastructuur hoort, met snel internet. Waarom is er nog steeds geen glasvezel in heel Zaanstad?
Na de aanleg van glasvezel in Assendelft door Reggefiber rond 2014 is de verdere uitrol gestopt. KPN heeft dit bedrijf gekocht en bedacht toen, dat er makkelijker en goedkoper manier was om snel internet uit te rollen. Namelijk door hun eigen kopernetwerk te versterken.
Dit kan relatief eenvoudig, door alleen glasvezel naar zogenaamde straatkasten aan te leggen. De bestaande kast wordt dan vervangen door een moderne met actieve apparatuur.
Geen snel internet
Vanaf deze verdeelkasten gaat het signaal de laatste paar honderd naar de woningen toe via dan bestaande koperkabels. Dit is bijna dezelfde manier zoals Ziggo het doet. Alleen bij KPN gaat het over de bestaande telefoondraden, Ziggo gebruikt een stuk coax voor het laatste gedeelte naar de woningen toe.
Voor het centrum van Zaandam stond al in 2017 in de planning dat de wijkkasten opgewaardeerd zouden worden. Helaas is dit niet van de grond gekomen. Zodat grote delen van Zaandam al decennia geen snel internet hebben.
Naast Zaanstad zijn er veel meer gemeentes met traag internet. Omdat iedereen de noodzaak ziet van snel internet ontstaan in diverse gemeentes eigen initiatieven. Dat kan door zelf glasvezel aan te laten leggen. Daarnaast is er concurrentie voor KPN en Ziggo van commerciële bedrijven zoals T-Mobile.
KPN is inmiddels ook om. In steden zoals Alkmaar, Amsterdam en Maarssen wordt alsnog versneld glasvezel aangelegd. Een vervelende bijeenkomst is dat in oude infrastructuur zoals wijkkasten niet of bijna niet meer geïnvesteerd wordt. Waardoor veel bewoners nog langer kunnen wachten op snel internet. (lees ook: Ziggo onder druk: 600.000 nieuwe glasvezelaansluitingen)
Waarom glasvezel
Ziggo kan toch ook snel internet leveren?
Glasvezel is symmetrisch: je kunt met dezelfde snelheid iets versturen als ontvangen en dat is ideaal voor thuiswerken, bv. bij ouders met kinderen en het is makkelijk om grote bestanden te versturen (foto’s, documenten etc.).
Omdat afstand bijna niet meer uitmaakt, zal het de nodige woon-werk kilometers schelen: beter voor het milieu, ouder en kind. Ook videohulp op afstand voor ouderen die steeds langer thuis blijven wonen, is mogelijk.
Niet alleen voor particulieren is glasvezel interessant maar ook voor bedrijven, ziekenhuizen en artsenposten. De mogelijkheden van glasvezel zijn praktisch onbeperkt. Daarmee creëer je innovatieve ruimte voor allerlei kleine creatieve bedrijfjes, denk alleen maar aan ‘The Internet of Things’.
Snel internet is geen luxe, maar een must bij een stad zoals Zaanstad. Het had er al 10 jaar terug bij de bouw van het centrum moeten liggen!
Onder: de locaties met glasvezel in de Zaanstreek.
Zie ik het nu goed is er in het gemeentehuis en directe omgeving wel glasvezel?
Tja......
Wormer zou volgens het kaartje Glasvezel hebben. Dit is alleen het geval in het industriegebied, de rest van Wormer heeft (nog) geen glasvezel. Ziggo is snel genoeg voor de consument met 500 down en 40 up, per persoon is 50/5 Mbit ruim voldoende, ook voor thuiswerken.
Volgens mij ook Eline, denk dat dit in Zaanstad opgaat voor zeker 80 % van de gebruikers maar daar heb ik geen cijfers van hoor of je moet je natuurlijk over laten halen al je bestanden op te slaan in een van de vele clouddiensten ( dan is een hoge uploadsnelheid nuttig ), de grote datagraaiers willen dit natuurlijk graag, maar of dat nou zo verstandig is ?
@Jack.
Tja, de politieke wil, daar heb je een punt, zeker in Zaanstad is de betrokkenheid met de bevolking nou niet echt je dat, zeker voor zo'n relatief kleine minderheid. Maar ik zou, als gemeente zijnde, zeggen als de klanten daarvoor willen betalen gewoon doen toch ? Blijft toch gewoon handel ?
Het lijkt mij dat het gewoon naast elkaar kan blijven bestaan.
Dit was 3 jaar terug https://forum.kpn.com/internet-9/wanneer-snel-internet-in-het-centrum-van-zaandam-433075
Bedankt voor de uitleg Jack en ja..zal zeer waarschijnlijk weer neerkomen op belangen, belangen en veel,heel veel geld.
Kijkend naar projecten in andere steden, kon het zomaar zijn, dat de aanleg de gemeenschap weinig kost. Dat is het mooie. Vooral de politieke wil, om zoiets te doen, voor haar burgers is volgens mij het belangrijkste. Als die er is, dan heb je m.i. al veel gewonnen.
Nu werk ik toevallig voor een internetprovider. Thuis een 100Mbit/s DSL verbinding. Ik woon alleen, maar 100Mbit/s is meer dan genoeg voor gemiddeld gezin (4 personen) met gemiddeld gebruik (Netflix,Spotify, Playstation,Videobellen, tv kijken) (HD tv kijken vraagt 8-10 Mbit/s, Netflix in HD ongeveer hetzelfde).
Met oog op toekomst is glasvezel een betere optie en op adressen waar DSL niet meer dan 50 Mbit/s te verkrijgen is en Ziggo (Coax) ook geen goed alternatief biedt snap ik de noodzaak voor meer bandbreedte.
Naast bandbreedte kunnen kwaliteit van wifi, kwaliteit van modem/router ook belangrijke factoren zijn. Heb je bijvoorbeeld kinderen die graag op een playstation spelen of een laptop of PC waar je vaak mee videobelt dan kan een bekabelde aansluiting met het modem/Router ook al vaak zorgen voor meer stabiliteit.
Dus is glasvezel beter, ja. Maar staar je niet helemaal blind op bandbreedte. 100Mbit/s volstaat in veel gevallen nog op dit moment. Maar met oog op de toekomst en voor die adressen waar het nu niet goed is of voor gebruikers die dagelijks veel data aan het up- of downloaden zijn, begrijp ik de wens helemaal.
Oké Geert, dan moet je dus met 500 Mbit/s van Ziggo toch voorlopig echt wel vooruit kunnen en ik moet zeggen, storing heb ik zelden gehad, die enkele keer dat de verbinding wat langer eruit lag kwam doordat bij graafwerkzaamheden een Ziggo glasvezelkabel kapotgetrokken was dus die betere kwaliteit en stabiliteit van glasvezel valt te betwijfelen.
Het is allemaal gewoon digitaal, beide prima en in heel Zaanstad aanwezig.
En tja, of een download nu 3 min of 1 minuut duurt, moeten we daar nou van wakker liggen ?
Met de komst van Netflix en co is downloaden nog nauwelijks interessant Jaap. Ik kan hier 500mbit sec download krijgen, maar hooguit 50mbit upload. Bij Ziggo moet ik daar een hoofdprijs voor betalen. Helemaal als ik voor mijn werk een vast ip-adres (netwerk adres) nodig heb, kan dat alleen met Ziggo zakelijk. Meer concurrentie kan dus geen kwaad en is alleen maar goed. ;-)
Correct Jack maar dat geldt inderdaad hoofdzakelijk voor de zakelijke markt.
Netflix enz gaat zelfs met lagere snelheid nog prima en heel belangrijk is een heel hoge uploadsnelheid niet voor de particulier.
Is geen probleem voor Ziggo om de uploadsnelheid te verhogen maar daar wordt flink voor gevraagd echter dat heeft niet direct te maken met wel of geen glasvezel tot aan de verbruiker.
Dacht ik hoor, ben nooit te oud om te leren.
Helaas ben je niet goed geïnformeerd Jaap. Ziggo heeft wel degelijk problemen om de upload te verhogen. https://tweakers.net/nieuws/159792/ziggo-hogere-uploadsnelheid-komt-pas-bij-docsis-31-10gbit-s.html
Ik kan er nog veel meer over vertellen. Maar even terug naar de kern. Waarom is hier nog steeds geen glasvezel? En waarom in Assendelft wel? Verder maak ik niet uit, wat wel of niet belangrijk of wenselijk is en welke snelheiden daar bij horen. Feit is dat er gemeentes en dorpen zijn die dat belang wel in zien en een snel glasvezelnetwerk hebben tegen een heel scherpe prijs.
Grappig om te zien dat in Zaandijk alleen daar waar het gemeentehuis stond, glasvezel is aangelegd. In Zaandam zie je bijna hetzelfde beeld.
De heren ambtenaren zorgen dus vooral goed voor zich zelf
Natuurlijk zullen onze vrienden Google en Apple nog veel meer applicaties gaan bedenken om ons gedrag nog beter te gaan volgen maar het is de vraag of we dat willen.
De gebruikers die hier serieus over nadenken tenminste niet.
Het is bij dit soort bedrijven nu al treurig gesteld met het omgaan met onze privacy.
En waarom we zonodig film moeten kijken op zo'n mini schermpje is me niet duidelijk maar ieder zijn mening hoor maar kritisch hier naar kijken kan nooit kwaad voordat we helemaal niet meer terug kunnen.
Voorbeeld, praten tegen een luidsprekertje om zo je muzieksmaak bij Google op te laten slaan dat moet je toch echt niet willen en zo gaat het maar door.
We moeten echt voorzichter worden op dat gebied en niet alles blijven pikken .
Een paar jaar geleden werd naast de Beatrix brug werk uitgevoerd om glasvezel onder de Zaan de leiden .... <100 meter hier vandaan. Wij hebben het ook nog niet. ( Oostzijde/Peperstraat)
Voor de meeste mensen is de internetverbinding die ze nu hebben voldoende en zien nu geen noodzaak voor sneller en duurder internet.
Over de redenatie dat we het nu het nut er niet van inzien moet je even terug naar iets voor het jaar 2000. Mobiel waar heb ik dat nou voor nodig? Ik wil niet de hele tijd bereikbaar zijn. En nu kunnen we niet zonder.
Zo ook is het gegaan met 4G. Waarom hadden we dat nou nodig? En nu is het heel prettig dat Google Maps (of een andere app) je precies vertelt hoe je moet rijden of wandelen. Of lekker in de trein een filmpje kijken.
En zo zal het ook gaan met glasvezel en 5G. Er zullen dingen bedacht worden waar we nu nog niet over nagedacht hebben en strakjes heel handig blijken te zijn en waar we niet meer zonder kunnen.
Nou Bas, de prijs van glasvezel voor ons gebruikers, hangt af, van welke partij glasvezel in Zaanstad mag aanleggen. Naast de "grote jongens" zoals KPN en T-mobile zijn er kleinere spelers op de markt zoals E-Fiber die opmerkelijk goedkoper zijn dan b.v. een KPN. €41..49 per maand bij Tweak voor een symmetrische internetverbinding van 1Gigabit behoort dan tot de mogelijkheden. Nadeel daarvan is dat zo' n kleine speler de garantie moet hebben dat b.v. 30% van de aangelegde vezels ook daadwerkelijk gebruikt gaan worden. B.v. KPN legt gewoon door de hele stad glasvezel aan, of het nu gebruikt wordt of niet. Mensen zien daar op een gegeven ogenblik toch wel het voordeel van. KPN heeft daardoor wel een ander "verdienmodel" 1Gbit glasvezel is hierdoor bij KPN zo' n €35 duurder per maand.
Toch duurder dan de 35 EUR die ik betaal. :-) en dan heb ik ook nog een lange retentie periode voor nieuwsgroepen. Maar als er glasvezel wordt aangeboden ga ik zeker kijken.
Logisch dat 1000Mbit duurder is, dan het 10Mbit DSL lijntje waar je nu €35 voor betaald. Of er glasvezel komt en hoe duur? Hangt o.a. af van de Gemeente Raad. En wie het mag aanleggen.
Goedkoop b.v. via E-fiber als genoeg mensen het vooraf willen. Of veel duurder bij KPN. Volgens mij zonder een minimum aantal mensen die willen meedoen.
De 1e optie (E-fiber) lijkt me het beste. Zodat ook ook voor menen mensen met een minimum inkomen snel internet bereikbaar is.
Tja, het is inderdaad natuurlijk vreemd dat het nog steeds niet overal aangeboden wordt in de Zaanstreek zeker gezien het feit dat het net van Ziggo al uit glasvezel bestaat behalve het stukje naar de gebruiker toe.
Aan de andere kant kun je je afvragen of het overgrote deel van de Ziggo klanten wel zitten te wachten op nog sneller en vooral nog weer duurder internet aangezien het snelste op dit moment al 500 Mbit/s is en dat binnenkort verhoogt gaat worden tot 1 Gbit/s.
Meeste gebruikers zullen dit zonder meer ruim voldoende vinden ondanks dat Ziggo zegt dat steeds meer apparaten op wifi kunnen zoals koelkasten, wasmachines en zelfs je tandenborstel :-)
Mijn koelkast en tandenborstel op internet ? Deze onzin moet je niet willen toch ?
Krijgen we een waarschuwing dat we verkeerd eten ( koelkast ) of te weinig onze tanden poetsen ?
Nee, voor het grootste deel van de klanten is 500 Mbit/s ruim voldoende voor wat men ermee doet laat staan 1 Gbit/s.
Hetzelfde zien we ook bij 5 G mobiel, meeste klanten zitten niet te wachten op weer een nieuwe telefoon te kopen met nog weer een duurder abbonement en daar helpt deze onzekere economische tijden ook nog eens niet aan mee.
Tegen de tijd dat 5 G echt nodig gaat zijn voor meerdere doeleinden dan telefoons zoals o.a. zelfrijdende auto's enz zijn we heel wat jaren verder dus zolang de vraag achterblijft zal het aanbod ook achterblijven.
Op dit moment kan ik via KPN pakweg 100 mbit/s krijgen en via Ziggo 500 mbit/s (downloadsnelheid). Wanneer je via de KPN lijn meerdere tv's en of PC's gebruikt heb je al snel kwaliteitsverlies en/of last van instabiliteit van je verbinding.
Daarmee ben ik dus veroordeeld tot één leverancier/aanbieder en dat is Ziggo. Geen concurrentie dus!
Dat is op zichzelf al reden om er voor te pleiten dat er meer haast gemaakt wordt met het aanleggen van Glasvezel (eigenlijk had het er al lang moeten liggen). Maar ja, wie gaat daar eigenlijk over?
In sommige plaatsen speelt de gemeente ook een actieve rol, zie bijvoorbeeld: https://www.glasvezelbuitenaf.nl/nieuws/
Alleen jammer dat dit soort initiatieven vaak alleen gehoor krijgen voor woningen in de buitengebieden. Het blijft de vraag waarom netwerkbeheerders tijdens de vervanging van de riolering niet gelijk ook in heel Zaanstad glasvezel hebben aangelegd. Schijnt iets te maken te hebben met probleempjes rondom coördinatie.
Eigenlijk best bizar. Ik ben blij met m'n glasvezelverbinding (Saendelft). Zelfs mijn ouders die in de Achterhoek buitenaf wonen, hebben sinds een jaar een glasvezelverbinding (ter vervanging van ADSL met max 8 Mbit down en 1 Mbit up)
Ik denk dat ik al ongeveer vanaf 2004 probeer om enigzins betaalbaar een glasvezelverbinding te krijgen op mijn woonadres. Inmiddels ben ik ook al 2x keer verhuisd maar dat hielp helaas niet voor de beschikbaarheid van glasvezel.
Zelfs zakelijk, heb bedrijf aan huis, is het niet te betalen om het voor een enkel adres te regelen. Daarbij gaat dan de over hele lengte de straat open...waar de buren dan niet perse blij van worden. Bij het aanpassen van de stroomaansluiting kregen we al opmerkingen en dat was maar een klein stukje.
Het is gewoon bedroevend dit. Had dit kaartje nog niet eerder gezien. Ik woon nu in Westerwatering waar dus überhaupt geen enkele galsvezel aansluiting blijkt te zijn. Ook een keer een brief in de bus gehad of we mee wilde doen, nooit meer wat van gehoord...