Saendelft kreeg in 2014 glasvezel. Ook de rest van Assendelft profiteerde mee. In Zaanstad ligt de uitrol van dit supersnelle internet verder zo goed als stil, afgezien van een paar nieuwbouwprojecten in Zaandam.

Waarom duurt het zo lang, vraagt Jack van Brederode zich af? Vooral nu thuiswerken zo belangrijk wordt, is snel internet belangrijk. Misschien moet de gemeente initiatief nemen op dit gebied?

Door Jack van Brederode

Jaren geleden stond op een website van onze gemeente praatmee.zaanstad.nl (die inmiddels niet meer bestaat) een vraag: “waarmee we onze stad nog aantrekkelijker konden maken.”

Daarop reageerde ik, dat bij een moderne stad ook een moderne infrastructuur hoort, met snel internet. Waarom is er nog steeds geen glasvezel in heel Zaanstad?

Na de aanleg van glasvezel in Assendelft door Reggefiber rond 2014 is de verdere uitrol gestopt. KPN heeft dit bedrijf gekocht en bedacht toen, dat er makkelijker en goedkoper manier was om snel internet uit te rollen. Namelijk door hun eigen kopernetwerk te versterken.

Dit kan relatief eenvoudig, door alleen glasvezel naar zogenaamde straatkasten aan te leggen. De bestaande kast wordt dan vervangen door een moderne met actieve apparatuur.

Geen snel internet

Vanaf deze verdeelkasten gaat het signaal de laatste paar honderd naar de woningen toe via dan bestaande koperkabels. Dit is bijna dezelfde manier zoals Ziggo het doet. Alleen bij KPN gaat het over de bestaande telefoondraden, Ziggo gebruikt een stuk coax voor het laatste gedeelte naar de woningen toe.

Voor het centrum van Zaandam stond al in 2017 in de planning dat de wijkkasten opgewaardeerd zouden worden. Helaas is dit niet van de grond gekomen. Zodat grote delen van Zaandam al decennia geen snel internet hebben.

Naast Zaanstad zijn er veel meer gemeentes met traag internet. Omdat iedereen de noodzaak ziet van snel internet ontstaan in diverse gemeentes eigen initiatieven. Dat kan door zelf glasvezel aan te laten leggen. Daarnaast is er concurrentie voor KPN en Ziggo van commerciële bedrijven zoals T-Mobile.

KPN is inmiddels ook om. In steden zoals Alkmaar, Amsterdam en Maarssen wordt alsnog versneld glasvezel aangelegd. Een vervelende bijeenkomst is dat in oude infrastructuur zoals wijkkasten niet of bijna niet meer geïnvesteerd wordt. Waardoor veel bewoners nog langer kunnen wachten op snel internet. (lees ook: Ziggo onder druk: 600.000 nieuwe glasvezelaansluitingen)

Waarom glasvezel

Ziggo kan toch ook snel internet leveren?

Glasvezel is symmetrisch: je kunt met dezelfde snelheid iets versturen als ontvangen en dat is ideaal voor thuiswerken, bv. bij ouders met kinderen en het is makkelijk om grote bestanden te versturen (foto’s, documenten etc.).

Omdat afstand bijna niet meer uitmaakt, zal het de nodige woon-werk kilometers schelen: beter voor het milieu, ouder en kind. Ook videohulp op afstand voor ouderen die steeds langer thuis blijven wonen, is mogelijk.

Niet alleen voor particulieren is glasvezel interessant maar ook voor bedrijven, ziekenhuizen en artsenposten. De mogelijkheden van glasvezel zijn praktisch onbeperkt. Daarmee creëer je innovatieve ruimte voor allerlei kleine creatieve bedrijfjes, denk alleen maar aan ‘The Internet of Things’.

Snel internet is geen luxe, maar een must bij een stad zoals Zaanstad. Het had er al 10 jaar terug bij de bouw van het centrum moeten liggen!

Onder: de locaties met glasvezel in de Zaanstreek.

glasvezel locaties zaanstad