Het is lente, en dan hopen we op een vrolijk voorjaar, en het liefst allemaal mensen die ervoor gaan zorgen dat we snel weer met de hele familie in ons groene knollen-knollenland kunnen picknicken, zonder angst elkaar te besmetten.
Door: Winnie de Wit
Met dat voorjaarsgevoel zit het toch even niet zo lekker, want Zembla drukte ons met de neus op de feiten hoe slecht het met onze bodem is gesteld – de grote agrifirma’s belijden met de mond dat ze inderdaad ook vinden dat er minder gif de bodem in moet worden gestopt, maar achter de schermen zijn vertraging en dwarsbomen een feit.
En ja, zonder gezond bodemleven, is gezond leven voor mens en dier uitgesloten.
Tot gifspuiten verleidde tuinders krijgen in groten getale de ziekte van Parkinson, maar ook wij zuivelminnende Nederlanders, krijgen de gifstoffen via allerlei melkproducten binnen. Deskundigen op dit gebied vrezen voor een ware pandemie aan Parkinson… zoek er maar naar op de Universiteit van Nederland…
Tot zover de bodem in voorjaarsstand. Nu even over de lucht.
Rondom de luchtkwaliteit speelt er ook van alles – en niet in de goede zin van het woord. Nederland hangt onderaan het Europese lijstje, en we hebben het hier wel over de belangrijkste voorwaarde voor onze gezondheid: we ademen tenslotte allemaal lucht in, en de kwaliteit daarvan doet er dus ook echt toe.
Vraag 1
Zou een boer ooit een stikstofvergunning krijgen die gebaseerd is op een aantal koeien dat hij nooit van zijn leven heeft gehad – ter grootte van zijn tienvoudige verzameling huidige koeien?
Verruil hier even de mest producerende boer – allemaal stikstof – met de cacaoverwerker Olam. Dit bedrijf vraagt – en krijgt? – een vergunning voor de uitstoot van ammoniak – ook stikstof – die vele malen hoger is dan zij ooit hebben uitgestoten.
Liefhebbers van natuur – van onze al ernstig aangetaste Natura 2000-gebieden – vinden in Johan Vollenbroek van MOB, Mobilisation for the Environment een kanjer, die zich hier terecht tegen verzet. Maar het moet allemaal juridisch aangepakt worden, want de papieren werkelijkheid laat zich niet zomaar tot de naakte waarheid terugbrengen.
Vraag 2
Zou een boer ooit vergunning krijgen om stikstof uit te stoten op basis van het geluid dat ooit – jaren geleden – zijn loeiende koeien produceerden?
Voor wat de loeiende koe betreft: verwissel het geluid van de koe voor het gebrom van een vliegtuig, en kijk dan hoe de Rijksoverheid en Schiphol proberen een natuurvergunning voor 10.000 vluchten op Lelystad Airport erdoor te sjoemelen. SchipholWatch schrijft er over, maar zeker ook SATL, de Samenwerkende Actiegroepen tegen Laagvliegen, en MOB, Mobilisation for the Environment.
Gaat Lelystad Airport ooit voor de burgerluchtvaart open, dan kunnen wij het hier in de Zaanstreek wel schudden. Louter grote widebody vliegtuigen gaan er dan nog over ons hoofd, en de Veluwe zal vergeven zijn van het gebrom van de kleinere toestellen.
Tot zover het voorjaarsgevoel van 2021.