Afgelopen dinsdag plaatsen we een artikel over de plastic speelveldjes die overal aan de Zaan opduiken. Ze worden gloeiendheet in de zon, geven statische elektriciteit af en de kunststof vezels dwarrelen door de natuur. 

Wethouder Breunesse liet weten dat het kunstgras een veilige ‘valondergrond’ biedt, echt gras zorgt voor viezigheid onder de schoentjes, en dat je met kunstgras leuke kleurtjes kan gebruiken. Orkaan-lezer Gemma de Vries reageert daarop. Wij plaatsen haar reactie 1:1


Jammer dat er in de reactie van de wethouder niet wordt ingegaan op het loslaten van stukjes kunstgras die vervolgens weer eindigen als (micro)plastics in het milieu.

Wat wil je een kind meegeven? En waar ligt de prioriteit tijdens het spelen? Er is in gemeente Zaanstad een breed onderzoek gedaan naar de beleving van kinderen bij de betonnen schoolpleinen, daaruit kwam naar mijn idee dat spelen in het groen veel meer ontspanning bood dan op beton. Geldt dat dan ook niet voor plastic/kunstgras tegenover echt gras? En is het doel dan om een kind schoon te houden? Of is het doel om echt te vergroenen middels gras en kinderen weer vies te laten worden? Daar mogen best vieze schoenen bij horen wat mij betreft. 

Geef een kind echte natuur, een vieze broek met grasvlekken en vieze schoenen, in plaats van brandplekken door kunstgras. Want ook in de winter maakt dit brandplekken op de huid als ze slidings maken! Als mijn kinderen helemaal vies thuiskomen, zeg ik altijd, goed zo! Jij hebt lekker buiten gespeeld… 

Het milieu is te waardevol om vol te leggen met kunstgras en daarmee microplastics, omwille van wat onnatuurlijke kleuren en ‘veiliger vallen’. Kinderen kennen zelf goed hun grenzen, laten we ze weer wat meer ruimte geven om die in een natuurlijke omgeving te ontdekken.

Door Gemma de Vries (inleiding Merel Kan, foto van de ‘meet-opa’), info eerder artikel over kunststof speeltuinen.