De meeste inwoners vinden ze bloedirritant, maar wat gaan we eraan doen? FATBIKES in Zaanstad.

Door: Rob Karst uit Krommenie

Dagelijks fiets ik op mijn ouderwetse, met menskracht aangedreven fiets over het fietspad langs de Provincialeweg in Zaanstad. Vooral de laatste 2 jaar is de dynamiek tussen de gebruikers van het fietspad behoorlijk veranderd. Waar je in het verleden rustig peddelend op weg was naar je bestemming worden nu regelmatig de vouwen uit je broek gereden door onder andere razende “fatbikers”. Eenmaal aangekomen in de stad wordt de chaos nog groter. Op wegen waar de snelheid voor auto’s inmiddels is teruggebracht tot 30km/uur grijpen de opgevoerde “fatbikers” (met in hun kielzog brom- en snorfietsen) iedere mogelijkheid aan om toch vooral hun snelheid niet te hoeven temperen en de auto’s waar mogelijk in te halen.

Als dat niet over de rijbaan lukt dan gebeurt dat zelfs over het trottoir. Dat dit regelmatig tot ongelukken leidt is logisch. Daarvoor hoef je niet gestudeerd te hebben. De ongelukken lopen steeds vaker slecht af: been- en armbreuken zijn geen uitzondering en hersenbeschadiging komt helaas ook voor.

Dat de overheid met regelgeving moet komen om te voorkomen dat het aantal ongelukken met zwaar letsel nog verder toeneemt lijkt logisch.

Alleen vraag ik mij af: waar zijn de ouders en waarom pakken die hun verantwoordelijkheid niet? Veel “fatbikers” zijn tussen de 12 en 18 jaar. Gelet op de aanschafprijs van een fatbike zullen de kinderen deze niet zelf bij elkaar gespaard hebben met een krantenwijkje. Als ouder wil je toch ook dat je kind veilig over straat gaat en weer ongeschonden thuiskomt!

Door: Rob Karst (foto: Michel Schermer)