Door: Peter Smit, onder meer van KBO Seniorenbelang Zaanstreek – Waterland

Wat is er aan de hand in dit mooie Nederland? 

Onlangs kreeg ik de volgende tekst, afkomstig uit de Raadsinformatie van Zaanstad onder ogen:

‘Geachte gemeenteraadsleden,

Vorig week was ik in het archief om genealogisch onderzoek te doen. Voor een aantal kopieën en een boek wilde ik contant betalen. Dat was niet mogelijk, er kon alleen met pin worden betaald. Gelukkig werd er een mouw aangepast, maar ik vind het vreemd dat een overheidsinstelling contant geld weigert. Onlangs heeft de Nederlandse Bank en de regering aangegeven dat contant geld gewoon gebruikt moet kunnen worden. Ik verwacht van een overheidsinstelling dat die zowel contant als pin aanvaard.

Met vriendelijke groeten,’

Steeds vaker zien wij dat contant geld niet meer overal geaccepteerd wordt. Het betalen met pin is bijna overal gewoon geworden en waarom zou je met een dikke portemonnee met contant geld blijven lopen, terwijl het plastic pasje zoveel makkelijker mee te nemen is. Het is zelfs mogelijk om met je mobiel of horloge te betalen.

Contant geld is nog steeds een wettig betaalmiddel en voor het gebruik daarvan en de mogelijkheid om het overal te kunnen gebruiken heeft de Nederlandse Bank samen met veel maatschappelijke en commerciële organisaties in april 2022 het ‘Convenant Contant Geld’ opgesteld een aangeboden aan de regering. In dit convenant staat de volgende oproep (op pagina 12):

1.     DNB roept de overheid op om ervoor te zorgen dat overheidsinstanties die directe betaling verlangen (zoals publiekbalies in gemeentehuizen) contant geld als betaalmiddel (blijven) accepteren, tenzij wettelijk anders is bepaald of specifieke redenen aantoonbaar anders vergen. 

Pinnen is natuurlijk veel makkelijker, geen geldtellen achteraf om te controleren of kas klopt. De gepinde bedragen staan gelijk op je bankrekening en kunnen er ook niet meer vanaf gehaald worden, zoals bij incasso.

Nu ben ik opgegroeid met alleen maar contant geld. Veel mensen om mij heen hadden niet eens een bankrekening. Daar is verandering in gekomen en dat is op een ontwikkeling. In eerste instantie deden de banken alle handelingen voor de klanten gratis, maar dat is later nu een leuk verdienmodel geworden. 

In die tijd dat ik opgegroeid ben hadden de mensen ook zicht op hun inkomsten, het loonzakje, en hun uitgaven, de boodschappen. Zo werd er gespaard voor de vakantie of bijzondere uitgaven. Misschien dat het Nibud graag terug zou willen naar die situatie. Je kon namelijk niet meer uitgeven dan er in het kistje, met meerdere vakjes, zat.

Met pinnen hebben veel mensen geen zicht meer op wat er binnenkomt en wat er uitgaat. Het gevolg is, mede ook door de toenemende kostenstijgingen, steeds meer mensen, ook jongeren, die in de schulden komen.

Terug naar de tekst uit de Raadsinformatie van Zaanstad. De oproep van de Nederlandse Bank is duidelijk. In zo’n grote stad met zoveel inwoners moet het mogelijk blijven om met contant geld te betalen. Er zullen altijd inwoners zijn die liever niet pinnen en dus contant moeten betalen. Richt een van de balies in voor contante betaling en wees dienstbaar naar je inwoners.

Peter Smit