Door: Peter Smit, onder meer van KBO Seniorenbelang Zaanstreek – Waterland
Wat is er aan de hand in dit mooie Nederland?
Onlangs kreeg ik de volgende tekst, afkomstig uit de Raadsinformatie van Zaanstad onder ogen:
‘Geachte gemeenteraadsleden,
Vorig week was ik in het archief om genealogisch onderzoek te doen. Voor een aantal kopieën en een boek wilde ik contant betalen. Dat was niet mogelijk, er kon alleen met pin worden betaald. Gelukkig werd er een mouw aangepast, maar ik vind het vreemd dat een overheidsinstelling contant geld weigert. Onlangs heeft de Nederlandse Bank en de regering aangegeven dat contant geld gewoon gebruikt moet kunnen worden. Ik verwacht van een overheidsinstelling dat die zowel contant als pin aanvaard.
Met vriendelijke groeten,’
Steeds vaker zien wij dat contant geld niet meer overal geaccepteerd wordt. Het betalen met pin is bijna overal gewoon geworden en waarom zou je met een dikke portemonnee met contant geld blijven lopen, terwijl het plastic pasje zoveel makkelijker mee te nemen is. Het is zelfs mogelijk om met je mobiel of horloge te betalen.
Contant geld is nog steeds een wettig betaalmiddel en voor het gebruik daarvan en de mogelijkheid om het overal te kunnen gebruiken heeft de Nederlandse Bank samen met veel maatschappelijke en commerciële organisaties in april 2022 het ‘Convenant Contant Geld’ opgesteld een aangeboden aan de regering. In dit convenant staat de volgende oproep (op pagina 12):
1. DNB roept de overheid op om ervoor te zorgen dat overheidsinstanties die directe betaling verlangen (zoals publiekbalies in gemeentehuizen) contant geld als betaalmiddel (blijven) accepteren, tenzij wettelijk anders is bepaald of specifieke redenen aantoonbaar anders vergen.
Pinnen is natuurlijk veel makkelijker, geen geldtellen achteraf om te controleren of kas klopt. De gepinde bedragen staan gelijk op je bankrekening en kunnen er ook niet meer vanaf gehaald worden, zoals bij incasso.
Nu ben ik opgegroeid met alleen maar contant geld. Veel mensen om mij heen hadden niet eens een bankrekening. Daar is verandering in gekomen en dat is op een ontwikkeling. In eerste instantie deden de banken alle handelingen voor de klanten gratis, maar dat is later nu een leuk verdienmodel geworden.
In die tijd dat ik opgegroeid ben hadden de mensen ook zicht op hun inkomsten, het loonzakje, en hun uitgaven, de boodschappen. Zo werd er gespaard voor de vakantie of bijzondere uitgaven. Misschien dat het Nibud graag terug zou willen naar die situatie. Je kon namelijk niet meer uitgeven dan er in het kistje, met meerdere vakjes, zat.
Met pinnen hebben veel mensen geen zicht meer op wat er binnenkomt en wat er uitgaat. Het gevolg is, mede ook door de toenemende kostenstijgingen, steeds meer mensen, ook jongeren, die in de schulden komen.
Terug naar de tekst uit de Raadsinformatie van Zaanstad. De oproep van de Nederlandse Bank is duidelijk. In zo’n grote stad met zoveel inwoners moet het mogelijk blijven om met contant geld te betalen. Er zullen altijd inwoners zijn die liever niet pinnen en dus contant moeten betalen. Richt een van de balies in voor contante betaling en wees dienstbaar naar je inwoners.
Peter Smit
Zul je nu ook nog inwoners hebben die in een grot wonen omdat een schakelaartje van een lampje te moeilijk is?
2,4 miljoen mensen hebben geen computer of een mobiele telefoon. Deze mensen zijn afhankelijk geworden door de huidige digitale maatschappij. Ik doe vrijwilligerswerk in een verzorgingshuis waar veel dingen nog met contant geld wordt gedaan. B.v. kleine dingen kopen in het winkeltje. Betalen voor activiteiten als bingo of bloemschikken.
Ben benieuwd welke bron dan gebruikt wordt. Een makkelijke zoektocht op Google leert dat slecht 1% in Nederland geen mobiele telefoon heeft, dit zijn ongeveer 126.000 Nederlanders.
Het gevaar bestaat dat een landelijk betaalnetwerk een keer platgelegd wordt. Zou ook best even kunnen duren. Wat is dan de backup als je geen contant geld meer hebt?
en dan vergaat de wereld? in zulke uitzonderlijke gevallen zit iedereen in het zelfde schuitje en kunnen mensen socialer, creatiever en innovatiever zijn dan weer nu denken. Als er een ramp is staat ook iedereen voor elkaar klaar.
Voor het landelijke betalingsverkeer zit er inderdaad een soort broker tussen de apparaten en de daadwerkelijke banken.
Alternatief lijkt mij dat men overstapt op betaalverzoeken (dus eigenlijk voornamelijk iDeal betalingen). Die diensten kun je bij de bank zelf afnemen of bij een payment service provider als Mollie af Adyen.
En ja, dan kom je dus toch op het betalen via internetdiensten.
ik denk dat het vasthouden aan contant geld vasthouden is aan nostalgie. Hoezo zul je geld uit een geldautomaat halen om vervolgens ergens in te leveren waar een pinautomaat hetzelfde doet op de plek waar je het geld inlevert? Als je niet kunt budgetteren dan kun je ook geld uit de automaat verbrassen. Contant geld is duur in onderhoud en zorgt voor meer criminaliteit. Snap serieus niet waarom mensen er zo aan vast houden.
Contant geld zorgt voor meer criminaliteit ?
Wel eens gehoord van cybercrime ?
U hoeft dat ook niet te snappen. U hoeft alleen maar te respecteren dat andere mensen een voorkeur hebben (met wat dan ook) die niet de uwe is.
begrijp ik, maar op een gegeven moment zijn de kosten niet meer representatief tegenover een kleine groep die er aan wil vasthouden. zo werkt en democratie ook.
Volledig ee eens.. ik had het niet mooier kunnen zeggen..
Ik betaal al sinds het mogelijk is, vrijwel alleen met pin en maakte gebruik van "telebankieren", voordat het internetbankieren opkwam. Het is juist super overzichtelijk! Als je zorgt dat je nooit rood kan staan, en extra spaarpotjes aanmaakt, weet je exact waar je geld blijft en dus ook wat je nog over hebt om te besteden. Ik vind dat dit op school als vak bij bijvoorbeeld rekenen gegeven zou moeten worden. Hoe eerder je goed financieel opgevoed bent, hoe beter.
Top antwoord!
Alles leuk en wel waar haal je muntgeld vandaan om in je kassa te doen? Banken kun je niet terecht de leuke nieuwe gele stortapparaten hangen buiten aan de muur 6 euro per storting en geen mogelijkheid voor klein geld Lekker veilig Overheid denk aan paspoorten rijbewijzen betalen in bus Dus wie wordt er verplicht om maar te zorgen dat er contant geld blijft de winkeliers Ja ja bedankt overheid en banken jullie hebben het beste voor met iedereen voor HaHa Belastinginner stad schoonmaker geldwisselaar Kortom winkelier
Ik vind dat contant betalen moet blijven en dat je daar mensen vrij in moet laten er wordt al zoveel door iedereen bepaald het is een wettig betaal middel er zijn ook mensen die niet met internet om kunnen gaan wat maakt dat nu uit ik vraag altijd om een kassa bon als ik gepind heb houd het zo bij
contant moet ook zeker blijven, ten eerste bij landelijk stortingen of het kunnen plat leggen van systemen door hackers, wat steeds meer gebeurt. Om een goed inzicht te hebben in je financiële zaken, uitgaven en inkomsten is het van belang dat contant geld blijft bestaan, sparen doe je thuis en niet op één bank!
Als ik de meest reacties mag geloven hebben velen nog nooit met een minimum geleefd.
Ik betaalde ook alles contant gewoon omdat ik geen geld had.
Ook het krediet op de kaart op 0 laten zetten om niet in de sores te komen.
Alleen wat in de knip zat kon uitgegeven worden al werd ik ook eens verrast toen ik met het OV, ja ik wist het wel maar ging ook zelden, er werd plots wat van de rekening getrokken en zo werd het toch bijna min.
En ook nu ik weer iets meer heb houdt ik dat regiem in ere. Alleen wat je hebt kun je uitgeven en niets op de pof.
Maar ja al die regeltjes zijn ook geboren uit wantrouwen wat tot schrijnende zaken heeft geleid zoals de Toeslagenaffaire nog dagelijks laat zien.
En heel gek 200km verder naar het Oosten telt men gewoon het geld voor een nieuwe auto of motor neer op de toonbank bij de dealer en hier ben je gelijk een crimineel.
wil gewoon kunnen pinnen en contant kunnen betalen,waarom willen ze de totale controle over mijn privé uitgaven hebben.
"....tenzij wettelijk anders is bepaald, of specifieke redenen aantoonbaar anders vergen......"
En zie hier de reden, waarom je bij overheidsinstanties en vele andere ondernemers niet meer contact kan betalen. Zij hanteren de "specifieke redenen", nl dat er dan geen mogelijkheid voor diefstal, of beroving is. En dat vind ik meer dan terecht. In het OV kan je al jaren niet meer contant betalen en terecht. We zullen eraan moeten wennen en wie dat niet wil, moet gaan pinnen om zijn beurs gevuld te houden in de wetenschap, dat niet overal meer contant betaald kan worden.
Dit is de reden waarom ik al jaren niet meer met het OV reis, kan ik een ieder aanraden je kunt daardoor flink sparen. Geen plastic kaart kopen voor € 7,50 er vervolgens verplicht € 20,- op zetten terwijl je nog geen meter hebt gereden. Ik ben gekke Kees niet.
Maar wel naar een bemand benzinestation gaan waar meer moet worden afgerekend dan bij een onbemand tankstation?
je kunt ook met je bankpas betalen, dus geen 7,50 en geen 20 euro
Ik spaar gewoon mooie Euro muntjes. Dus contant geld moet blijven!!!
met contant heb je wel minder diefstal in de supermarkten
Kun je dat onderbouwen?
Misschien is een veiligheidsopslag een optie voor contante betalingen. Als contant niet meer bestaat is het gevaar voor overvallen bekeken. Mensen die achter een toonbank of balie zijn dan veilig. Mensen die contant betalen overgaan naar pin moeten op hun kassabon kunnen zien wat hun saldo is. Dan hebben ze toch controle over hun geld.
ja hoor, ik ga naar een super, krijg een kassabon bij het "zelf pinnen" apparaat. Nu spaar ik ook zegels van deze super. Ga naar de klantenbalie om de zegels te innen, zij/hij kijkt hoeveel zegels ik krijg en kan ook zien hoeveel saldo ik nog heb. Heet dit privatisering soms? Hoezo controle? En hoeveel ouderen worden niet bestolen van hun pin/pinpas. Hoezo veilig? Dan staat er wel meer geld op hun rekening omdat ze geen geld meer uit de flappentap halen.
Beste Peter,
De tijd van het opgroeien met alleen maar contant geld is verleden tijd in Nederland.
De hele maatschappij is verder gegaan en verder gemoderniseerd.
Met het pinnen hebben mensen juist méér inzicht gekregen in hun in- en uitgaven, omdat alle transacties op 1 plek 24 uur per dag in te zien zijn, via internetbankieren en via bankieren apps op je smartphone.
Banken hebben allerlei snufjes aan het bankieren toegevoegd, zoals virtuele spaarpotjes. Een stuk veiliger dan een kistje met meerdere vakjes.
Uiteraard blijven er altijd mensen die niet kunnen of willen (kunnen) omgaan met de nieuwe technieken in de hedendaagse maatschappij.
U vraagt de gemeente Zaanstad om één van de balies in te richten om contante betalingen te ontvangen.
Wellicht moet u dan een keer naar het stadhuis bezoeken. U kunt zelfs bij twee balies terecht met contante betalingen. Twee keer zo dienstbaar als u om vraagt.
Beste Peter, het is tijd om een stap naar het heden te nemen en mee te gaan met de tijd.
Mocht u daar hulp bij kunnen gebruiken, dan bied ik me bij deze aan.
Een bank app veiliger dan de ouderwetse vakjes? Ik verneem vaker dat de rekening geplunderd is sinds de bank app en mobile nummers zijn uitgevonden dan daarvoor met de betrouwbare bakjes met vakjes. Geef mij dus maar een dikke portemonnee, ik zeg tegen pinnen in de winkel nee!! Het gaat de bank en overheid niets aan waar ik mijn geld aan uitgeef.
We betalen met z'n alle steeds minder contant, ja vreemd is dat wanneer "men" de pinautomaten weggehaald uit het straatbeeld. Net als de post, eerst de brievenbussen weghalen en daarna roepen: er wordt steeds minder papieren post verzonden, wie houdt wie wie voor de gek...
Ik ben van mening dat een bank app veiliger is dan fysiek geld beheren.
Fysiek geld kun je kwijt raken. Het kan uit je handen vallen, je kunt te maken krijgen met een zakkenroller, je kunt last hebben van een inbreker die je geld steelt, of van een brand waardoor je je geld kwijt raakt.
Allemaal zaken waarbij je fysiek geld kunt kwijt raken.
De enige manier waarop je 'virtueel' geld kunt kwijtraken is door iets te hebben (iemands pinpas, of iemands smartphone) en iets wat je weet (pincode, toegangscode of vingerafdruk om in de smartphone te komen).
Bij fysiek geld is er dus slechts 1 meespelende factor die toegang tot geld verschaft, bij virtueel zijn dat er minimaal 2.
In dat opzicht is 'virtueel' geld toch echt veiliger.
Als iemands bankrekening wordt geplunderd, dan heeft diegene dus 2 factoren afgestaan aan iets of iemand die onbetrouwbaar is.
Veelal gebeurt dat doordat men niet capabel is qua ict, door (te) goed van vertrouwen te zijn en/of niet logisch te kunnen redeneren.
1 (of meer) van deze omstandigheden speelt dan een rol.
Ik snap overigens wel heel goed dat men zich voelt aangetast in de privacy, maar ik loop liever rond met een pinpas dan met contant geld.
Overigens zijn de termen geldautomaat en betaalautomaat de enige juiste termen. Een pinautomaat is geen juiste term.
Hulp van een vreemde moet je zeker doen
Er zit ook een privacy aspect aan het contant betalen. Nu zal dat de meeste mensen een rotzorg zijn, maar dat geldt niet voor iedereen. Er is bij de overheid en de grotere bedrijven een enorme behoefte aan betaalinformatie en ik wantrouw dat ten diepsten. Voordat iemand begint over: "ik heb niks te verbergen", dat is ongeveer het domste dat je kunt toeteren. Voor dergelijke opmerkingen is mijn diepste minachting gereserveerd.
U reserveert uw diepste minachting voor mensen die zeggen dat ze niets te verbergen hebben?
Dat heb ik nog niet eerder gehoord. Diepe minachting voor fascisten, racisten, ontkenners van de holocaust, haatzaaiers, bedreigers, daar kan ik me van alles bij voorstellen.
Maar de diepste minachting voor hen die niets te verbergen hebben… bijzonder.
Er zijn geen mensen die niets te verbergen hebben, is mijn punt. Alleen domkoppen die zeggen dat zij zelf niets te verbergen hebben, waar je overigens snel doorheen prikt. Dus die laatste zin slaat de plank mis.
Voor wie ik welke gevoelens reserveer is aan mij. Minachting is er voor dergelijk dom volk.
Privacy is belangrijker dan de plaats die het nu nog heeft, het wordt ook zo makkelijk gemaakt om dat uit handen te geven. Contant geld heeft een belangrijke rol ihkv privacy.
Hoe komen de meeste mensen aan cash? Door hun betaalpas te gebruiken bij een pinautomaat om zodoende geld te kunnen opnemen.
Waarom dan niet diezelfde pas gebruiken bij een betaalautomaat?
Begrijp hier niets van.
En wil je inzicht in je uitgaven? Een blocnote en balpen zijn al voldoende.
Gezeur om niets dus.
praat alleen voor jezelf en ja je word soms gedwongen om te pinnen en alleen dat irriteert mij al..maar dat is wat ikzelf vind.
Misschien ligt het eraan dat je bij een pinautomaat je zelf het bedrag intikt en het bedrag dan ontvangt.
Bij betaalautomaat geef je uit.
wij worden gewoon gedwongen om alles via internet te doen. terwijl wij als " ouderen" de kwetsbare groep zijn. worden wij voor een ons onoverzichtelijke nieuwe methode van betalen gedwongen. winkelen, bioscoop, parkeren alles met pin. kappen hiermee.
het is toch van de zotte dat je niet meer overal met contant geld kunt betalen. ik heb een hekel aan pinnen, je heb geen goed overzicht meer hoeveel geld je uitgeeft. Trek dat pasje er maar door heen en voor dat je het weet sta je rood, en je komt in de problemen lekker veel rente betalen. Met contant geld heb je dat niet. je hebt duidelijk overzicht is het op dan heb je pech maar in de schulden kom je dan niet zo snel.
ik vindt dat je overal met contant geld moet kunnen betalen en dat ze dat niet mogen weigeren.
inderdaad, ze werken mee aan de schulden van mensen, want er is geen overzicht meer, over het geld wat je kan besteden. En dan het volgende, de banken brengen alles in rekening, vroeger kreeg je inderdaad het loonzakje,en dat had je dan werkelijk in handen, en nu gaan de kosten van de bank eraf, die worden er rijker van, en wij armer, dus we zijn beter af met cash geld in handen.
leuk en leerzaam om te lezen.Mijn moeder had inderdaad een langwerpige spaardoos met allemaal gleuven voor geld. Voor dit voor dat zelfs voor de vakantie er was altijd geld beschikbaar als er betaald moest worden!!
Mijn ouders konden enorm goed met geld omgaan ook sparen was belangrijk er werd geen dubbeltje over de balk gegooid!
gewoon verplicht stellen bij elk geldverkeer. overheid of privaat.
DNB roept, maar derden gaan erover ...
Er zijn tal van redenen waarom burgers contant willen blijven (kunnen) betalen, zoals, om eens een andere reden te noemen dan het overzicht te willen houden: "hun individuele keuzevrijheid" blijven genieten naar de omstandigheden.
Waardoor wordt die vrijheid dan ingeperkt?
Banken zijn altijd privé-instituties die door de Overheid worden mis-bruikt en omgekeerd. Twee onbetrouwbare, maar krachtvolle instanties die sàmen hun verplichte "klanten" kunnen volgen of uit het betalingsysteem kunnen wippen. Beide tenderen daarbij tot een optimale controlemogelijkheid.
Voorbeeld: Ik doe een verbouwing en iedereen weet, dat je sommige klussen contant moet betalen, zoals ZZP-ers of verhuizers, anders loopt je vast in de planing. Na het pinnen van een paar duizend Euro krijg je een brief van de bank waarin staat dàt je en wàt je hebt gepind met de dwingende vraag wat je met dat geld hebt gedaan te beantwoorden binnen drie weken.
Ik heb gepind, ik heb cash betaald om mijn renovatie af te krijgen, maar de ondertoon van de vragen is of ik kan aantonen, dat ik wit betaald heb en een kwitanties kan overleggen, terwijl dat soms geen eigen keus meer is. Aansluitend kàn de bank mij aangeven en wordt ik door de Overheid aan een onderzoek onderworpen, verdacht zwart betaald te hebben, resp. mogelijk aan witwassen te doen, terwijl ik eigenlijk geen vrijwillige keuze had. Uiteindelijk sta ik dan op een lijst ... raak mijn bankrekening kwijt en kom contra-productief daardoor in het criminele circuit terecht.
Pinnen, ja, is véél makkelijker, zekerder en cash ondermijnt ons betalingssysteem ...
Ik zet vraagtekens, maar kan óók niet meer onbemerkt naar een andere stad reizen en mijn tijd doorbrengen zonder meekijken van derden (parkeerautomaat, entreegeld museum, tanken, inkopen, gastronomie enz.).
Volgens KASSA blijkt dat 2,5 tot 3 miljoen Nederlanders niet mee kunnen komen met de digitalisering van bepaalde instanties. Zo blijkt dat één op de zes mensen hulp krijgt bij het regelen van bankzaken.
De digitale kloof en de kloof tussen sociale klassen wordt alleen maar groter, want dit gaat verder dan armoede. Je moet digitaal vaardig zijn en ook de juiste apparatuur in huis hebben, anders val je buiten de boot.
".....Voorbeeld: Ik doe een verbouwing en iedereen weet, dat je sommige klussen contant moet betalen, zoals ZZP-ers of verhuizers, anders loopt je vast in de planing....."
Wie is dan iedereen, want ik wist dat niet?
Wat ik wel weet, is dat sommige klussers, glazenwassers, of ZZP' ers, zoals u ze noemt, graag ZWART contant geld ontvangen en zodoende de belasting ontduiken. En juist om dat te voorkomen, kan je steeds minder contant betalen. Hierdoor voorkom je ook, dat ZWART verdiend geld weer in omloop wordt gebracht.
JM vd Berg, Pure onzin wat je zegt!
Natuurlijk wordt er zwart gewerkt, niet alleen door bouwvakkers, glazenwassers etc maar ook door boekhouders,monteurs ed en dat is helemaal niet erg want hoe gek het ook klinkt, zwart geld is goed voor de economie.
Vergeet ook niet dat als je je huis laat verbouwen het vaak goedkoper is dit gewoon wit te doen om belastingtechnische reden, verbouwingskosten zijn in bepaalde gevallen aftrekbaar.
Het maakt ook verschil als iemand naast zijn werk in zijn vrije tijd wat bijklust of dat iemand "beroepszwartwerker is", dat zijn mensen die leven van een ww uitkering en de rest "bijverdienen"
Maar mensen die wat zwart bijverdienen moeten goed opletten hoe ze dat geld uitgeven.
Ga je bijvoorbeeld op vakantie naar Spanje dan moet je daar we geld opnemen en daar niet je zwarte geld opmaken want dan gaat er bij diverse instanties een lichtje branden: " meneer is 3 weken met zijn gezin naar Spanje geweest maar hij heeft geen euro gepint daar!"
Dus zo lang de belastingdienst maar "een beetje" besodemieterd wordt, is volgens u "een beetje" zwart werken toegestaan. M.a.w. de hardwerkende belastingbetalende (kleine) ondernemer, mag zijn brood uit de mond gestoten worden, als een ander het werk wil doen, als hij maar een beetje zwartwerkt?
"Bijklussen" met een uitkering is, net wat u zegt, pure diefstal en fraude en mag van mij keihard aangepakt worden. Waar ligt de grens tussen af en toe een betaald klusje doen, of beroeps zwartwerker zijn? Op mijn en alle andere wit werkende Nederlanders wordt miljarden aan belasting, om de uitkeringen (onder andere) te kunnen betalen.
U heeft waarschijnlijk een beroep waar zwartwerken niet mogelijk is maar stel dat u schilder was en u zou na uw werk de mogelijkheid hebben wat bij te klussen dan had u dat vast en zeker gedaan.
Maar zwartwerken hoeft niet alleen om geld te gaan, stel u bent nog steeds schilder en uw buurman vraagt je om zijn huis te schilderen en die buurman is bijvoorbeeld hovenier en u zegt" ik zal je huis schilderen als jij de tuin en opknapt en nieuwe tegels legt"
Uw buurman betaald u alleen de verf, terpentine, plamuur etc en u betaald uw tegels.
In dit voorbeeld wordt er geen euro aan arbeidsloon betaald maar toch is het een vorm van belasting ontduiken zoals u zegt.
Een ander voorbeeld: ik koop een huis en ik heb vrienden die mijn komen helpen, één is timmerman, een ander schilder en de derde is stoffeerder, dat is dan toch ook het brood uit de mond van de ondernemer stoten?
De grens waar u het over heeft heb ik al aangegeven, iemand die de hele week voor zijn baas heeft gewerkt mag van mij in zijn eigen tijd best bijklussen.
ik betaal nog steeds concact bij ierdere winkel
er moet een mogelijkheid blijven om contant te betalen. ik betaal ook contant in de winkels
Ik betaal ook liever contant maar bij ons heb je niet eens een pinautomaat. Dus pin af en toe geld in een supermarkt. En als ik een bij een centrum komt en daar een pinautomaat is pin ik daar geld. Dus liever contant.