De Zaanse Bieb gaat zich toeleggen op de preventie en het bestrijden van (digitale) laaggeletterdheid, het uitlenen van digitale en fysieke leesmaterialen en het aanbieden van studie- en werkplekken. Het uitlenen van gewone boeken wordt afgebouwd.
Wij schreven daar eergisteren een artikel over.
Daarop gaf Coby Voorn een reactie die wij hieronder plaatsen.
Een aantal jaren geleden stond er in de NRC (5 december 2020) een artikel met de kop “Dreigende sluiting vier buurtfilialen OBA leidt tot onbegrip en petities”.
In de Zaanstreek zijn een aantal jaren geleden verschillende bibliotheekvestigingen gesloten. Deze sluitingen, door een brute bezuinigingsmaatregel, hebben mij altijd verbaasd.
Door het sluiten van verschillende filialen worden een heleboel mensen benadeeld, vooral ouderen, lager opgeleiden, mensen uit andere culturen en laaggeletterden. Dit heeft ernstige gevolgen voor onze samenleving. Een kwart van de vijftienjarigen is laaggeletterd. Zij kunnen een brief van de overheid niet begrijpen en zullen moeite hebben om kritische berichten te lezen, met alle gevolgen van dien.
Amsterdam heeft op dit moment ongeveer één bibliotheek per 35.000 inwoners en hoewel daar het openhouden van filialen ook regelmatig onder druk staat is die beschikbaarheid nog steeds vele malen groter dan in Zaanstad.
Door de geografische samenstelling van onze gemeente zullen een heleboel mensen niet meer naar de bibliotheek gaan omdat een bibliotheek op aanvaartbare afstand ontbreekt. De meesten komen om een boek te lezen of te lenen maar ook als sociale ontmoetingsruimte kan dit erg belangrijk zijn. Bijvoorbeeld voor ouderen is de bibliotheek een geschikte ruimte om elkaar te ontmoeten.
Dit geringe publieke aanbod zorgt voor een tweedeling in de maatschappij, zij die lezen en zij die de faciliteiten niet hebben om zich te ontwikkelen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat onze samenleving benadeeld wordt met een maatschappij waar laaggeletterdheid groot is.
Het bericht in de Orkaan van 5 juni heeft mij dan ook de wenkbrauwen doen fronsen. Het afbouwen van de fysieke collectie voor volwassenen zal nog minder mensen naar de bibliotheek trekken. Een aanpak van laaggeletterdheid naar alleen basisvaardigheden zal ook nog meer mensen op een achterstand zetten. Concentratie, tekstbegrip, leesvaardigheid en rijkere woordenschat, je brein werkt anders als je een boek leest. Het lezen van een boek is belangrijk om mensen blijvend een goede basis te geven om mee te draaien in de samenleving.
Het promoten en aantrekkelijk maken om de bibliotheek te bezoeken kan daarbij helpen. Het bijbrengen van de liefde voor het boek en een goed aanbod ook voor hen die al jaren een lidmaatschap hebben is voor een beschaafde samenleving een basisvoorziening.
Coby Voorn
Nu de mobiele bieb voor de basisscholen nog afschaffen en dan heeft het Zaanse college het voor elkaar. Zoveel mogelijk basis voor laaggeletterdheid.
Dan natuurlijk extra subsidie aanvragen en dit uitgeven aan zaken die de Zaanse bevolking niet ten goede komen.
Zwartgallig natuurlijk, maar niet minder waar.
Tja. zelf heb ik niet veel met digitaal lezen. Ik lees en leer nog altijd het beste van papier.
Een aantal abonnementen heb ik reeds afgezegd of laten verlopen omdat het zo nodig digitaal moest. Jammer.
Het past helemaal in de gedachte wereld van de moderne manager, vooral niet achter raken bij de digitale ontwikkelingen. Iedereen met een tablet onder de arm, leesbril op en gaan met die banaan. Waarom je wat aantrekken van de grijze generatie of de jongere die de fysieke aanwezigheid van een boek wel kan waarderen. Ook de naam Bieb nog even aanpassen en we zijn helemaal bij.
Helemaal eens met het artikel van Coby Vroon. slecht idee om fysieke boeken af te bouwen.
Ook ik sprak op de bijeenkomst met vrijwilligers met de nieuwe directeur over dit alles en ik vatte moed door zijn antwoorden. Maar een mail van de Bieb niet lang daarna deed mij die
zelfde moed weer in de schoenen zinken.
Ik maak me ernstig zorgen over de plannen en ik kan mij helemaal vinden in het bericht van Coby Voorn.
heee. Margriet, wat bijzonder hè dat iemand zo kan draaien?
Gr. Age
Wat bijzonder. Tijdens de bijeenkomst met vrijwilligers van de bieb enige tijd geleden, sprak ik met de huidige directeur van de bieb.
ik zei hem dat ik mij zorgen maakte over de digitalisering met als gevolg, minder echte boeken. hij was het roerend met mijn eens een gaaf aan daar aan te gaan werken.
Om dan nu te lezen dat het radicaal anders gaat verwonderd mij nogal.
"Het uitlenen van gewone boeken wordt afgebouwd, de ‘fysieke collectie voor volwassenen’ is geen zwaartepunt meer".
Dat is dan weer pech voor de ouderen onder ons die geen kaas gegeten hebben van E-books en E-readers maar gewone papieren boeken willen blijven lezen.
Of gaan ze ook aan die doelgroep dan weer cursussen E Reading aanbieden ?
Is het niet de taak van de overheid cursussen aan te bieden aan laaggeletterden zonder dat dit ten koste gaat van het gewone bibliotheek aanbod ?
Het plan om de boekencollectie af te bouwen geeft weinig vertrouwen in de resultaten van 'de preventie en het bestrijden van de (digitale) laaggeletterdheid'.
Wat zal het saai worden zonder boeken! Wie, mag je zoiets vragen, heeft dat bedacht? Nooit meer de tekste doorbladeren, noit meer dat gevoel hebben als je een fijn boek hebt. Wat een waardeloos idee.
Onbegrijpelijk dat de Bieb de boekencollectie gaat afbouwen. Mocht het toch gebeuren zal ik mijn lidmaatschap opzeggen en mij bij de Bieb Amsterdam aansluiten. Heeft een mooie vestiging bij de Molenwijk gekregen. Daar doen ze tenminste wat voor de lezers.