Aan de Dorpsstraat in Assendelft is gisteren een gloednieuw Aldi filiaal geopend. Voor de opening waren verschillende partijen aanwezig zoals de district manager, projectontwikkelaar, architect en natuurlijk de klanten. Maar waarom is ervoor gekozen een Aldi neer te zetten? De huizennood is immers hoog.
Orkaankracht Sascha Timmerman nam een kijkje tijdens de opening.
Het is nog aardedonker op de parkeerplaats van de gloednieuwe Aldi in Assendelft. Een grote en felle bouwlamp verlicht de locatie. Voor de deur: twee heren en een blauw kraampje dat later dienst doet als oneindige bron van koffie voor alle klanten. Binnen brandt er licht en zijn er mensen met de kenmerkende blauwe Aldi-hesjes druk in de weer om de opening zo soepel mogelijk te laten verlopen.
De eerste 400 klanten die er een boodschap doen, vallen in een groot assortiment aan prijzen. ‘Zul je net weer zien dat wij 401 of 402 zijn, omdat we dan te lang in de winkel rondlopen,’ lacht Tineke. Ze is warm gekleed op de koude ochtend met een zwarte lange jas en een rode sjaal om de nek. Op haar hoofd zit kort, wit haar. Samen met haar vriendin Ingrid is ze aanwezig bij de opening van het nieuwe pand. ‘Ik vind het wel fijn dat de Aldi hier nu staat. Om het maar even op zijn Zaans te zeggen: Ik hoef nu niet dat pokkenend naar de Kaaik te wandelen.’ Een man in een geel vest sluit zich daarbij aan.
Verzamelen!
Langzaam maar zeker druppelt de iets te kleine stoep voor de Aldi vol met volk uit de buurt. De een met- en de ander zonder het karakteriserende blauwe karretje van de keten. Er is geen gepor of geduw, maar iedereen staat wel strategisch opgesteld om straks zo snel mogelijk naar binnen te kunnen. Het nieuwe gebouw ziet er op het eerste oog eigenlijk uit als een grote, grijze schuur die eerder dient als opslag of magazijn dan als winkel.
‘Vroeger stonden hier heel veel schuren van boeren die hun spullen op moesten slaan. De gemeente wilde dat er nu weer zo een soort iets komt dus daar hebben wij rekening mee gehouden bij het bedenken van het gebouw’, legt Peter Korse van FKG Architecten, uit.
Maar waarom dan een Aldi?
Veel bezoekers laten weten dat de Aldi echt een aanwinst is. Je hoeft minder ver te lopen en het assortiment is anders dan bijvoorbeeld een Albert Heijn. Toch lost een supermarkt problemen als bijvoorbeeld een woningtekort niet op.
Het idee dat hier een Aldi komt is niet zomaar bedacht. Op het terrein zat voorheen een bouwplaats, maar volgens projectontwikkelaar Bart de Jong wou de gemeente dat deze vertrok om plaats te maken voor een duurzaam gebouw. ‘We begonnen met het idee van een supermarkt. Van de gemeente moesten voor de bouw van een supermarkt wel eerste andere filialen sluiten. Aldi had toevallig twee filialen die eruit gingen en daarom is hier nu een nieuwe gekomen.’
Adriaan de Jong vertelt dat er nog wel over nagedacht wordt huizen te bouwen: ’Er is een bestemmingsplan aangenomen door de gemeente om hiernaast, in het weiland, starterswoningen te bouwen.’ Zijn vader Bart vult hem aan: ‘Negen jaar geleden speelde die nood voor huizen nog niet dus is het idee van een supermarkt gekomen.’
Opening van de Aldi
Om acht uur stipt komt de filiaalmanger naar voren. ‘Welkom allemaal’, begint Maiklin de Jong. Niet veel later is de rode draad voor hem op buikhoogte met de schaar in zijn handen doorgeknipt. Langzaam beweegt de groep mensen, die zich in het afgelopen half uur vermenigvuldigd heeft van drie naar ongeveer een man of vijftig, zich naar binnen. Ook Tineke en Ingrid werken zich hun weg het nieuwe filiaal in.
De Aldi is inhoudelijk net als dat je van elke Aldi verwacht: Groot, simpel en schoon. De vakken zijn kenmerkend gevuld: gewoon de dozen neerzetten en hopen op het beste. Het wemelt van de mensen in de Aldi, en dat voor zo een vroeg tijdstip. De twee vriendinnen kijken hun ogen uit: ‘Ik kom niet zo vaak in de Aldi’, zegt Ingrid, ‘dus dit is echt wel heel leuk om een keer rond te lopen.’
Een nieuw filiaal vraagt ook om een nieuwe filiaalmanager. Maiklin de Jong is overgeplaatst uit Amsterdam en heeft zelf twee jaar lang in Assendelft gewoond. ‘Ik ben hier al redelijk bekend dus ze hadden mij gevraagd of ik hier wil komen werken.’ De Jong laat merken dat hij zin heeft om hier te beginnen. ‘Ja echt uitdagingen ken ik niet, die zijn voor mij juist motivatie om een geschikte oplossing te zoeken. Ik kijk er heel erg naar uit om zaken op te pakken. Daar vallen veel dingen in: ‘Het zorgen dat we het personeel binnenboord houden en dat de Aldi echt de beste supermarkt voor de klant is.’
Officieel geopend
Een uur na de opening komen de vriendinnen Ingrid en Tineke tevoorschijn bij de kassa. ‘Helaas niks gewonnen. Wel een tas, maar verder niks’, treurt Tineke. Apart, want volgens de winactie moet je in de prijzen vallen. De jongen die de krasloten uitdeelt kan daar achteraf geen verklaring voor geven. Het kan zijn dat er een misverstand plaatsgevonden heeft.
Voor omwonenden van de Aldi is deze nu officieel beschikbaar om in te winkelen!
Door: Sascha Timmerman
Naast de krasloten was er een rad waaraan gedraaid moest worden. Was altijd prijs, want als verliezer kreeg ik een xl pot smeuïge pindakaas mee naar huis.
Zo jammer dat hij hiervoor weg moest uit Wormerveer. We missen hem echt!!!!
gefeliciteerd met jullie winkel
Huizennoot?
Ai... die deed pijn, inmiddels aangepast (en zitten ons nu te schamen)
Dacht dat het een woordgrapje was. Niet dat ik em vatte, maar toch.
Kunt u die verderfelijke spelfout in het intro weghalen? van huizennoot heb ik nog nooit gehoord, of het moet een nieuw zoutje zijn dat de Aldi verkoopt.
Wat een leuk artikel, en een Aldi in de buurt is altijd handig