We kregen deze mail (en de foto) van Jeroen Koppes van het STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee). Hij vroeg ons om hulp bij het vinden van Jan de Wit en zijn familie.
Ik hoop dat u mij kunt helpen. Ik ben al een tijd op zoek naar de familie De Wit, van de voormalige supermarktketen.
Ik doe ondertussen twee jaar onderzoek naar een groep studenten die in de Tweede Wereldoorlog verplicht in Duitsland tewerkgesteld werden. Deze 22 studenten kwamen terecht in Dassel. Eén van deze studenten was Jan de Wit. Geboren in Zaandam, op 24 juni 1923, hij was de zoon van zeiler Maarten de Wit en kleinzoon van supermarkteigenaar Simon de Wit.
Ik heb een groot aantal brieven en dagboeken van zijn medestudenten waarin zijn naam vaak voorkomt. Ik zou dat graag willen delen met zijn familie en hoop dat iemand mij met een van hen in contact kan brengen.
In de bijlage een foto van hem, tussen zijn medestudenten. Ik heb ondertussen contact met 15 van de families en hoop zo ook de familie De Wit te vinden.
Bijzondere aan Jan de Wit was dat zijn vader hem in Duitsland opzocht. Eén van de studenten schreef er over: “Zaterdag kwam Jan de Wit z’n vader op bezoek. Die is met de sociale voorman van zijn bedrijf (Simon de Wit) ’n reis door Dld aan ’t maken om al z’n arbeiders te bezoeken.”
Vader Maarten de Wit maakte in november 1943 een rondreis van drie weken door Duitsland om zijn zoon en 300 medewerkers van Simon de Wit te bezoeken. Uiteraard hoop ik meer te weten te komen over deze reis.
De artikelen die Jeroen Koppes publiceerde zijn op de website van het STIWOT te vinden. Voor tips en informatie kan je mailen naar jeroen@stiwot.nl.
Door Jeroen Koppes (STIWOT).
Wellicht een optie om dit aan AH erfgoed te vragen? Weet dat daar een zeer betrokken groep oud gedienden zit die misschien verder kunnen helpen. https://albertheijnerfgoed.nl/
Hartelijk dank voor de tip! Ik heb de AH Erfgoed benaderd om te vragen of ze misschien informatie hebben over de familie De Wit.
Wat moet AH erfgoed nog zoeken als ik alle gegevens al boven water heb? Door de leeftijd van betrokkenen is dit iets voor genealogen...
Ik heb zojuist voor de zekerheid de naam van Jans zoon ook even gecheckt in het archief in Amsterdam en helaas. helaas is die zoon ook al overleden. Zijn naam mag dus hier worden genoemd. Jans zoon heette Jeroen de Wit, geboren in 1967 in Amsterdam. Omdat Jeroen op 3-jarige keeftijd nasr Oostzaan is verhuisd met zijn ouders en daarna nooit is teruggekeerd naar Amsterdam, kan ik niet zien hoe oud hij is geworden, of hij getrouwd was en of hij kinderen heeft gehad.
Hartelijk dank voor de informatie. Ik heb ondertussen de info ook gevonden.
Verder staat er op de kaart dat hij in 1964 in Heiloo is getrouwd. Zijn echtgenote was 15 jaar jonger dan hij en had daarom nog wel in leven kunnen zijn. Helaas is ook zij overleden. Máár: op Jans kaart staat ook de naam van 1 kind, een zoon, die nog wel in leven xou moeten zijn. In verband met de wet op de privacy mag ik die naam hier niet openlijk noteren, maar als er een mailadres is, neemt u maar contact op en dan kan ik daar een foto van de kaart met de gegevens heen sturen.
Hij heeft van 1958 tot 1970 in Ansterdam gewoond en heeft daar daarom een archiefkaart. Die is openbaar, dat betekent dat hij is overleden, wat natuurlijk ook te verwachten viel. Het laatst bekende adres op die kaart is in Oostzaan, daar was hij in 1970 vanuit Amsterdam naartoe verhuisd.
Neem contact op met Erik schaap
Dat heb ik vorig jaar al gedaan, maar hij kon me ook niet verder helpen.