De Nieuwe Kerk in Wormer zoekt een nog nieuwere bestemming. De gemeente Wormerland en de gemeente Zaanstad hebben een gezamenlijke kerkenvisie. Een document vol met teksten over visie, historie, monumentale waarde, en de ruimte voor dialoog die er moet zijn voor kerken in de regio. 

De Nieuwe Kerk in Wormer is iets waar deze kerkenvisie voor zal worden ingezet. Het kerkbestuur van de kerk; protestantse gemeente Wormer, gaat samen met die van de Protestantse Gemeente Wormerveer. Dit is omdat het publiek van de kerk momenteel sterk vergrijst. 

De kerk is een rijksmonument en dit maakt het des te belangrijker dat het gebouw een nieuwe plaats krijgt die ook de historische waarde van het gebouw in stand kan houden.

Voor het vinden van nieuwe bestemmingen voor kerken als deze wordt volgens de kerkenvisie gewerkt met een zogenaamd kerkenpaspoort. Een kerkenpaspoort is een overzicht van de geschiedenis van het kerkgebouw, wie hem momenteel gebruiken, en waar de kerk eventueel in de toekomst voor gebruikt zou kunnen worden. De waarde van zo’n paspoort zou zijn dat er goed contact wordt gehouden tussen de gemeente en het kerkbestuur. 

Op deze plek werd al meer dan duizend jaar geleden voor het eerst een kerkgebouw neergezet. In de vijftiende eeuw werd de oude kerk gebouwd. Daarvan is de inrichting grotendeels in de nieuwe kerk teruggezet toen deze is gebouwd tussen 1807 en 1809. In 1865 werd daar het orgel in gezet dat er nog altijd staat. 

Nu, nadat dit duizend jaar lang een kerk is geweest, moet er dus een andere bestemming voor worden gezocht. De gemeente benadrukt dat ze daarbij een faciliterende rol spelen, ze ondersteunen de zoektocht naar een nieuwe bestemming van het kerkbestuur. 

Wat de bestemming ook wordt, laten we hopen dat er ruimte zal blijven voor het jaarlijkse paasontbijt en de maandelijkse koffieochtenden op woensdagmiddag die in de kerk worden georganiseerd. 

Door: Marijn Kerkhoven, de foto boven is van Nathan Mandjes en komt uit het Gemeentearchief van Zaanstad. Bronnen: Raadsinformatie Wormerland, Monumentenregister Cultureel Erfgoed, Kerkenvisie.