Met een groep mensen een gemeenschap vormen om samen te wonen en voor elkaar te zorgen. Dat is het doel van CoCaZa.
De centrale gedachte hierbij is om met meerdere generaties aan dit project te werken en middels het wonen gebruik te maken van elkaars talenten, tijd en mogelijkheden.
Wat is de motivatie om deze vereniging te starten?
Katja Zwart zocht voor de Radio Orkaan podcast de groep Zaankanters op die momenteel de harde kern vormen achter dit plan.
Jawel, er zijn best ook mensen die naar de podcast geluisterd hebben ...
Wel degelijk zijn er voorbeelden van communes die al klaar zijn, alhoewel kláár ... zijn deze constructies nooit. Er trekken deelnemers weg en er komen er weer nieuwe bij en steeds blijft de discussie om sámen ergens in het midden te kunnen blijven. Het is i.i.g. een stuk complexer dan bij een twee onder één ka-woning.
Voor de begeleidende architect lijkt mij dit vooral een enorme klus, om mensen, die niet gewend zijn om hun eigen leefomgeving te kunnen creëren, onder één hoed te krijgen, waarbij er altijd wel weer neuzen een andere kant op staan.
Nederland koopt doorgaans steeds een kant-en-klaar-huis, waarbij maximaal de vloerbedekking en de keuken nog kan worden bepaald (tenminste de kleurstelling), maar zèlf een huisconcept ontwikkelen ligt niet onze cultuur zoals in veel andere landen met generatiehuizen, een eigen corporatie, Einliegewohnungen en andere vormen.
Dus héél veel suc6 gewenst samen en misschien meldt zich binnenkort een deelnemer met een eigen vrije kavel, dan is dàt alvast weer een zorg minder.
Wordt vervolgd?