In de nieuwe plannen die op de website van Oostzijderpark (het voormalige VVZ-terrein) zijn geplaatst, is ook het gebied met de voetbalvelden van Zaanlandia en tennispark De Gouw ingetekend met woningbouw.
Volgens stedenbouwkundige Sander Lap ligt het gebied “aan de Gouw” en komt er een haventje. Maar dat stuk van het gebied is geen eigendom van Timpaan terwijl de raad nog niet beslist heeft over de plannen.
Volgens de ontwikkelaar komt er ook horeca in het gebied, het is de “rijkdom van wonen in de stad, maar het heerlijke landschap van Noord-Holland en de Zaan in je achtertuin.” Die achtertuin ligt dus niet aan de Zaan maar aan de Gouw, maar dat stukje van Oostzijderpark is nog gewoon een sportpark.
Timpaan zegt desgevraagd dat ze inderdaad geen eigenaar van de grond zijn, op de vraag waarom die suggestie dan toch in de communicatie over het plan wordt gedaan, blijft de ontwikkelaar het antwoord schuldig.
Zaanlandia
Voorzitter Koos Scholtens van Zaanlandia zegt dat er inderdaad contact met de gemeente is over een eventuele verhuizing maar dat er nog zeker geen concrete plannen zijn:
“onze eerste optie is om op het Oosterzijderveld te blijven maar we zijn realistisch genoeg om te begrijpen dat verhuizing ook een optie is.”
Over een nieuwe plek zijn geen afspraken gemaakt alhoewel het duidelijk is dat de gemeente het Hoornseveld als mogelijke nieuwe plek zit. Daar is nog plaats genoeg. Volgens Zaanstad is “besloten dat de verenigingen die nu op Oostzijderveld zitten op termijn op een andere plek gehuisvest moeten worden.”
Volgen een woordvoerder van de gemeente zal
“ergens in de komende 6 maanden het nieuwe bestemmingsplan in de besluitvorming gaan. Het gaat dan om ‘fase 1’. Dat is het gebied waar nu zand op ligt. Fase 2, waar dus onder andere ook Zaanlandia ligt, komt daarna.”
In de stukken van de gemeente over de toekomst van de sportparken is overigens te lezen dat Zaanlandia “de intentie (heeft) uitgesproken om te verhuizen naar sportpark Hoornseveld.”
Sociale woningbouw
Fase 1 omvat een plan voor 380 woningen. De plannen dateren van begin 2016, in de tweede helft van 2017 zou met de bouw worden begonnen. Zo’n 30 procent van de woningen zou sociale woningbouw zijn. Het hoogste gebouw moet 15 verdiepingen krijgen. De grootste problemen van het gebied waren geluid: de rotonde met alle toegangswegen en de Hoornse lijn. In de ‘artist impression’ (boven) is de spoorlijn overigens weggelaten.
Het ‘gedroomde’ deel aan de Gouw.
De horeca…
Het binnenterrein met zicht op de torenflat
Nu ziet het terrein er nog zo uit…
Volgens Timpaan start de verkoop van de eerste woningen naar verwachting in het tweede kwartaal van 2019 en niet in begin 2019 zoals eerder werd aangekondigd.
Reclame maken met grond die je nog niet hebt, en voor het gemak ook de spoorlijn wissen...Zou toch niet zomaar moeten mogen?